VÍTEJTE NA MÝCH STRÁNKÁCH

Vítejte na mých stránkách www.nejenhackovani.blog.cz. Jak sám titul napovídá, bude v nich řeč o háčkovaní a jiných ručních pracích, recepty a ostatní ženské zábavy. Doufám, že se vám u mě bude líbit.
Pokud budete mít zájem o nějaké návody, jsem k dispozici na e-mailové adrese ruzena60@hotmail.com. Děkuji za návštěvu, Růžena

Květen 2012

MRKVOVE REZY S COKOLADOU

31. května 2012 v 20:41 Moučníky
Na mrkvove rezy budete potrebovat:
5 mrkvi (asi 250-300 gr)
3 vejce
1/2 sklenicky cukru
5 lzic strouhanych mandli
5 lzic rostlinneho oleje
1 1/4 hrnku polohr.mouky
1 prasek do peciva
trochu citr.kury
2-3 lzice nahrubo strouhane cokolady

Zloutky s cukrem utrete, prodate rozmixovanou mrkev, mandle, po troskach prilejete olej, pak mouku, smichanou s praskem, citr.kuru, cokoladu smichanou s troskou mouky (by nepadala ke dnu) a nakonec tuhy snih z bilku. Pece se asi 1/2 hodiny pri 180 stupnich ve vymazane a vysypane forme. Pokud by testo bylo prilis huste, date trosku mleka, je-li ridke, mouku(zalezi i na mrkvi, jak je stavnata). Moc ridke ho ale nedelejte, nebo cokolada propadne na dno. Vychladle se pocukruje mouckovym cukrem.

OCENENI BLOGU

27. května 2012 v 21:09 Úvod
V prave uplynulem tydnu se mi dostalo oceneni, ze ktereho ma coby naprosty zacatecnik opravdu velkou radost a hned 2x -poslala mi je v patek Miluska a vcera Alis. Jelikoz jsem shodou okolnosti mela ve stredu narozeniny, je to pro me jeden z nejmilejsich darku!
Toto oceneni bych rada poslala dal a to :

Jitce - za jeji trpelivost a snahu pomahat ostatnim
Zenskemu klubu-ktery vznikl diky jì a ma uz uctyhodny pocet clenek
Mamince Lence z mamincinych receptu, kterymi obohacuje nas jidelnicek
Ruzi z Moravy za jeji krasne povidani

Ryba po livornsku (pesce alla livornese)

25. května 2012 v 15:02 Pokrmy z ryb
Ryba je v italske kuchuni hodne zastoupena. V kraji, kde bydlim-Toskansko_ je jednou z nejoblibenejsich uprav "po livornsku"-nazev prebira z mesta Livorno, coz je (jak jinak) primorske mesto s pristavem. Spravne se recept jmenuje Palombo alla livornese, pricemz palombo je druh maleho zralocka, velmi chutne , mekke rybi maso. Ale da se s uspechem pouzit treska nebo mysli i rybi filè. Budete potrebovat:
Pro 4 osoby
600 gr ryby
1-2 strouzky cesneku
hrst sekane petrzele
400 gr nasekanych rajcat, bud z konzervy nebo cerstvych, oloupanych a zbavenych seminek
nebo rajsky, neochuceny protlak
peperoncino nebo pepr,sul
olej na panev
olivy a kapary(podle chuti)

Na oleji lehce osmahneme (nesmi zhnednout) propasirovany nebo utreny cesnek s petrzelkou. pridame rajcata nebo protlak, peperoncino nebo pepr a sul, povarime, az omacka trochu zhosutne. Vlozime rybu a varime asi 10 minut - behem vareni obratime. Podle chuti pridame olivy nebo kapary nebo oboji. Podavame s cerstvym chlebem, pred podavanim muzeme jeste posypat petrzelkou.

Tiramisù

20. května 2012 v 16:11 Dezerty
Dnes jsem udelala nas oblibeny moucnik-tiramisù. Jelikoz uz jsem ho delala nescislnekrat, obcas pripravim nejakou variantu. Jedine, co se neda zamenit, je mascarpone. Vim, ze nekdo pouziva Lucinu nebo tvaroh, je to urcite taky vyborne, ale neni to prave tiramisù.
Vyraz "tira mi su" znamena doslovne "zvedni me" a v prenesenem slova smyslu "tirarsi su" znamena povzbudit se, vzchopit se. Nazev zrejme vznikl diky tomu, ze je tam kava, liker a vejce...
Budete potrebovat:
Piskoty
2 vejce
250 gr mascarpone
2-3 lzice cukru
salek silne cezene nebo rozpustne kavy
rum
cokoladove lentilky-nebarevne , nebo nahrubo sekana cokolada
rozsekane oprazene orisky nebo mandle
kakao na posypani

Oddelime zloutky od bilku. Z bilku uslehame pevny snih. Do zloutku pridame cukr a chvili treme, pak pridame mascarpone, dobre rozmichame nebo pouzijeme rucni slehac-krem musi byt lehky. Do nej opatrne primichame snih z bilku a cokoladu.
Do vychladle kavy pridame rum (puvodni recept vyzaduje liker marsala, ale ja pouzivam s uspechem nas Tuzemak, vic nam chutna). V tom namacime piskoty a pokryjeme dno misky, ve ktere budeme tiramisù i podavat.Dame prvni vrstvu kremu, pak dalsi vrstvu namocenych piskotu. (nesmime je moc macet,jen protahnout v kave) a opet krem.
Vrchni vrstvu posypeme kousky cokolady s orisky nebo mandlemi(uspesne se da pouzit i strouhana oriskova cokolada) a posypeme trochou kakaa.

Pro experty italske kuchyne podotykam, ze originalni tiramisù je bez pridane cokolady a orisku a s marsalou-ale jak znamo, v kuchyni se fantazii meze nekladou..hlavne, kdyz nam chutna!!

Sklenickova jablkova babovka

17. května 2012 v 21:25 Moučníky
Recept na tuto babovku jsem nasla v jedne "sklenickove " kucharce. Je velmi chutna, vydrzi dlouho vlacna (ale dlouho nevydrzi nikdy :-)) a nikdo by nehadal, ze jsou v ni jablk! Taky je velmi brzy hotova a zvladne ji i uplny zacatecnik. Budete potrebovat :

3 vejce
1 sklenicku cukru
1 1/2 sklenicky hladke mouky
1/2 prasku do peciva
2 vetsi jablka
5 lzic oleje
2 lzice kakaa
spetka soli

Jablka nahrubo nastrouhame a dame do misy, ve ktere budeme zadelavat testo. Pridame sklenicku cukru a vidlickou rozslehana vejce. Nechame asi 10 minut stat. Do mouky prosijeme prasek do peciva, kakao a spetku soli. Do smesi jablek pridame olej, dobre promichame a vmichame po castech mouku s ostatnimi prisadami. Nalejeme do formy dobre vymazane a vysypane hrubou moukou nebo prosatou strouhankou. Peceme pri 180 stupnich asi pul hodiny-zalezi na troube a velikosti formy.
Muzeme jen pocukrovat, nebo zdobit cukrovou polevou, jako na fotografii. Tu jsem udelala asi z 50 gr mouckoveho cukru a lzice horkeho mleka-dobre utreme a polijeme babovku. Pokud je poleva moc husta, pridame trosku mleka, je-li ridka, vic cukru (vyrabim ponekud od oka :-))
To je vse, preji dobrou chut!

Tvarohove kolacky se zavareninou

13. května 2012 v 16:47 Moučníky
250 gr tvarohu
200 gr tuku (puvodni recept uvadi 250, ale zda se mi to prilis tucne a testo se lepi)
250 gr mouky
1 rozslehane vejce na potreni
spetka soli
zavarenina podle chuti (radeji tuzsi, aby nevytekala)
praskovy cukr na posuìypani

Z tvarohu, tuku, mouky a soli pripravime testo - pokud se prilis lepi na val, pridame trochu mouky. Zabalime do potravinove folie a dame aspon na pul hodiny do lednicky.
Pak vyvalime a sklenickou vykrajujeme kolecka. Na kazde dame malou lzicku zavareniny nebo povidel.
Prehneme, potreme rozslehanym vejcem, podle chuti muzeme posypat napr.sekanymi orisku nebo mandlemi, nebo nechat jen tak. Peceme asi 20 minut pri 180 stupnich, az zezlatnou. Po vychladnuti sypeme mouckovym cukrem.

Toskanske karbanatky

6. května 2012 v 15:51 Bezmasà jìdla
Toskanske karbanatky (polpette alla toscana) je rychle a levne jidlo. Budete potrebovat:
3-4 platky starsiho chleba
150 gr mortadelly (nebo jiny mekky salam)
2 varene brambory
2 vejce
trochu spenatu
strouzek cesneku
sul, pepr
strouhanka,olej na smazeni

Chleb zbavime kurek a namocime na chvili do mleka nebo vody. Dobre vymackame, dame do misy, pridame propasirovane brambory, utreny cesnek, na drobne kousky nakrajenou mortadellu ci salam (pokud je vcelku, da se i nastrouhat), 2 cela vejce, spenat (nemame-li, staci i petrzel), sul a pepr. Nechame odpocinout v chladu tak pul hodiny, pak tvorime karbanatky, ktere obalime ve strouhance a smazime.

Cannelloni s tvarohem a ragù

1. května 2012 v 15:43 Těstoviny
V Italii se jako prvni chod podava "pasta" - testoviny v ruzne podobe, kterych je zde nescislne mnozstvi druhu. Jednim s nejoblibenejsich je "pasta al forno" - testoviny zapekane v troube. Na nedelni obed nebo i jako samostatny pokrm se hodi palacinkove zavitky s tvarohem a ragu-cannelloni con ricotta e ragù. Budete potrebovat pro 4 osoby:
Asi 12-15 palacinek
500 g tvarohu ve vanicce(nebo syr "ricotta"-podobny nasemu tvarohu)
3-4 lzice spenatu-i mrazeneho, pokud mate cerstvy, tak spareny
besamelova omacka-kupuji uz hotovou
masove ragu
trochu muskatoveho orisku, sul, pepr
parmezan

Palacinky i ragu muzeme pripravit den predem . Na palacinky potrebujeme asi 200 gr hl.mouky, 2 hrnky mleka, 2 cela vejce, sul. Vejce rozkvedlame v mlece a postupne vlevame do mouky, aby se neutvorily hrudky.Nechame odpocinout v chladu, pak smazime tenke palacinky.
RAGù
200 gr hoveziho a 200 gr veproveho masa
cibule, mrkev a celer-asi salek
olej
pul sklenicky cerveneho vina
300 gr rajskeho protlaku
pepr, sul
Osmazime cibulku a korenovou zeleninu, vlozime maso, podusime. Nasledovne vlijeme cervene vino a az se odpari, pridame protlak, pepr a sul. Varime az je maso mekke, zhruba hodinku na mirnem plameni.

Smichame tvaroh s rozsekanym spenatem, pridame trochu muskat.orisku, sul a pepr. Na kazdou palacinku dame napln a svineme. Na dno pekacku dame trochu ragu a besamelove omacky (kupuji uz hotovou). Na ne davame svinute palacinky. Kdyz je pekacek plny, polijeme ragu a pokapeme besamelem, posypeme parmezanem a dame zapect do trouby, az je povrch zlatavy.
Pockame asi 10 minut po vytazeni z trouby a podavame. Dobrou chut!