VÍTEJTE NA MÝCH STRÁNKÁCH

Vítejte na mých stránkách www.nejenhackovani.blog.cz. Jak sám titul napovídá, bude v nich řeč o háčkovaní a jiných ručních pracích, recepty a ostatní ženské zábavy. Doufám, že se vám u mě bude líbit.
Pokud budete mít zájem o nějaké návody, jsem k dispozici na e-mailové adrese ruzena60@hotmail.com. Děkuji za návštěvu, Růžena

Červenec 2012

TUNAK S FAZOLEMI

29. července 2012 v 21:25 Pokrmy z ryb
Tak uz jsme zase doma! Na dovolene, jak uz to tak byva, se vari malo a rychle. Kdyz je teplo, prijde vhod i konzerva. K priprave tohoto jidla vam postaci konzerva fazoli, tunak, trochu cibule a nakrajena rajcata.
100-150 gr tunaka v olivovem oleji nebo prirodnim nalevu
200 gr fazoli (pouzivam zn. Bonduelle)
malà, cerstva cibulka
cherry rajcatka, nebo zrala, tuha rajcata
trochu oregana
par kapek vinneho octa

Priprava je vic nez jednoducha.Fazole a tunaka vyklopte z konzerv a nechte dobre okapat. Cibulku nakrajejte na slabounke platky, rajcata na kousky. Vse smichejte a pridejte spetku, dve oregana. Pripadne ochutite soli, peprem, zakapnete octem a muzete pridat i trosku olivoveho oleje-zvlast jestli je tunak v prirodnim nalevu. Nechte asi pul hodinky vychladit a podavejte s cerstvym chlebem.

DOVOLENA!!

13. července 2012 v 18:43 Úvod
Docasne opoustim muj blog, protoze odjizdime na dovolenou. Vratim se na konci mesice a tesim se na dalsi setkani. Zatim vas vsechny zdravim a dekuji za navstevnost a komentare!

Kruti zavitky

13. července 2012 v 18:33 Maso a drůbež
Zavitky z krutiho masa jsou rychle, lehke a mate je hotove za par minut.Nasla jsem tento recept, trochu jiny, nez obvykle byvaji a hned jsem ho vyzkousela. Tady je:
400 gr krutiho masa nakrajeneho na tenke platky
4-5 lzic strouhanky
na kosticky nakrajenou mortadellu, ale muze byt i sunka, nebo sunkovy ci jiny salam
3 plne lzice strouhaneho parmezanu
trochu sucheho (nesladkeho)bileho vina
sekana petrzelka
olivovy olej

Kruti platky dobre naklepeme. Pokud se trhaji, muzeme je naklepat mezi 2 kusy potravinarske folie.
V misce smichame strouhanku, salam nebo sunku, pridame syr , petrzelku a trochu olivoveho oleje. Rozredime bilym vinem tak, aby vysla napln, ne prilis ridka, ani prilis tuha. Eventuelne pridame trochu suchych ingredienci nebo naopak vino. Na kazdy platek dame lzici (nebo vice, podle velikosti platku) naplne, svineme a spichneme paratkem, aby napln nevytekala. Dame na rozpaleny olej, ze vsech stran osmahneme, kdyz maji platky barvu, podlijeme trochou vina a podusime-staci 10 minut.

Tutto insieme

13. července 2012 v 18:20 Přílohy
Vzhledem k tomu, ze je sezona cukinek, pridavam dalsi recept. Tentokrat jde o prilohu, napr. ke krutim zavitkum, uvedenym vyse. Je to stary, toskansky recept a znamena to "vsechno dohromady"
Priprava odpovida nazvu. Budete potrebovat:
3-4 cukiny
2 cibule (cerstve jsou lepsi)
3-4 brambory
olej, sul, pepr
Vsechny suroviny nakrajime na kostky, brambory oplachneme pod studenou vodou, aby ztratily trochu skrobu. Melo by byt vseho tak zhruba stejne mnozstvi. Na rozehraty olej dame vsechno najednou-odtud nazev "tutto insieme". Nejdriv orestujeme, pak priklopime poklickou a dusime za obcasneho michani.Nepodlevame, zelenina se musi dusit ve vlastni stave. Pridame sul a pepr.Dusi se, az brambory zmeknou.Pokud se neodparila vsechna tekutina, ke konci sundame poklicku a michame
Nemam fotku hotoveho pokrmu, nebot v tech vedrech se to proste nedalo varit ani jist. Ale vam se ted ochadilo, tak to urcite pujde! :-))

Omacka na testoviny z cerstvych rajcat

11. července 2012 v 18:19 Omáčky na těstoviny
V horkych dnech se u plotny snazim byt co nejmene. Nicmene v Italii jsou testoviny na stole denne, tak alespon pripravuji omacky za syrova. Tato je z cerstvych ,oloupanych rajcat.

POTREBY:
Testoviny, 2 hrsti na osobu dame varit do osolene vody
4 zrala rajcata, sparime nebo vhodime do horke vody na par vterin, oloupeme
a nakrajime na velmi drobne kousky
1 strouzek cesneku
po lzici sekane petrzelky, bazalky, trochu oregana
sul, pepr, nebo peperoncino
2 lzice olivoveho oleje
nastrouhany parmezan nebo tvrdy ovci syr, nebo smichame oboje

Do vetsi misy,ve ktere pak budeme podavat testoviny, dame nadrobno krajena, oloupana rajcata-pred krajenim vymackame trochu vody se seminky.Pridame prolisovany nebo utreny cesnek, bylinky, olej, sul a pepr nebo peperoncino a zamichame. Uvarene a scezene testoviny vhodime do misy, posypeme strouhanym syrem a dobre promichame. Na taliri jeste posypeme syrem.

Testoviny s houbami a cuketovymi kvety

9. července 2012 v 21:44 Těstoviny
Cuketove kvety se zde pouzivaji k ruznym upravam-napr.smazene v testicku, plnene mozzarelou a smazene, nebo k priprave omacky na testoviny, kterou uvadim dnes. Pripravite ji , zatimco se vari testoviny.

POTREBY:
Testoviny-ja davam na osobu 2 plne hrsti
hrst susenych hub, nebo 300-400 gr cerstvych
2 male cuketky, nakrajene na male kosticky
nekolik cuketovych kvetu (davam tak 5-6)
strouzek cesneku
mala cerstva cibulka
olej, pepr a sul
strouhany parmezan
lzice sekane petrzelky
lzice masla, kousek kostky pro zeleninove vyvary
muzete pridat i par cherry rajcatek

Susene houby dame do vody, aby nabobtnaly, cerstve nakrajime na kousky.Nakrajime na drobno cibulku a dame na olej. Pridame cuketky na krajene na drobno, houby, kvety nakrajene na prouzky a orestujeme. Mame-li vodu, ve ktere se namacely houby, castecne podlejeme s ni, cerstve houby vetsinou pusti vodu samy.
Pridame trochu kostky pro zeleninove vyvary. Povarime, pridame rozetreny cesnek a par nakrajenych cherry rajcatek nebo kousky zraleho rajcete. Pokud se vam omacka zda moc husta, rozredte ji trochou vody, ve ktere se vari testoviny. Na zaver posypeme petrzelkou a vmichame strouhany parmezan a lzicku masla. Vlozime uvarene testoviny, dobre zamichame a znovu na taliri posypeme syrem a petrzelkou.

Ryzovy salat

6. července 2012 v 14:57 Bezmasà jìdla
V horkych dnech,ktere zde panuji , casto pripravuji ryzovy salat, nebo misto ryze pouziji spaldu, jako na teto fotografii. Dalsi suroviny jsou zeleninova smes, ktera se zde prodava jiz hotova a nalozena, specielne pro ryzove nebo testovinove salaty. Pak tunak, nebo nakrajeny parek (za studena), nebo sunka na kosticky a syr, varene vejce apod. Zaklad je vzdy ryze nebo spalda a zelenina.

PRO 4 OSOBY:
-6-8 hrsti ryze-nejlepe predvarene- nebo spaldy (vari se jako ryze, jen o neco dele)
-nakladana zelenina-pokud nemate jiz tu hotovou, tak pouzijte okurky, houbicky, mrkev, hrasek , celer, fazolky na kousky, cibulky,kapary a olivy - celkem asi 2 hrnky
-150 gr okapaneho tunaka
-Pokud mate radi i 1-2 vejce na tvrdo, nakrajena na drobno

Ryzi nebo spaldu uvarte ve vetsim mnozstvi vody-asi jako testoviny. Nesmi se dusit, ale varit. Pak proplachnete hned studenou vodou a nechte okapat na sitku. Dejte do misy, pridejte ostatni suroviny a dobre zamichejte. Zelenina byva uz ochucena na kyselo, ale podle chuti pridejte trochu octa, olivovy olej a muzete i trochu oregana. Nechte ulezet v chladu aspon pul hodinky.

Testoviny s parkem

3. července 2012 v 21:31 Těstoviny
Tohle neni zrovna typicky italsky recept, jak pripravit testoviny. Ale obcas delam pokusy stylu "co dum dal" a vyslo to dobre, navic se omacka pripravi v dobe, kdy se vari testoviny.
Ty jsou pak daleko chutnejsi, kdyz pripravime omacku a pak je vlozime do ni a zamichame, nez naopak-t.j. polit testoviny pripravenou omackou. Schvalne to vyzkousejte!

Suroviny pro 4 osoby:
350 gr testovin (vretenka, penne, kolinka)
100 gr parku
sklenice rajskeho protlaku
2 lzice smetany ( i zakysane)
trochu oleje,
petrzel
strouhany parmezan

Na vetsi hlubokou panev (musi se do ni vejit i uvarene testoviny) dame rozehrat olej, pridame na kousky nakrajene parky (ja prepulim podelne a pak krajim na pulkolecka). Trochu osmahneme, pak vlejeme rajsky protlak, kratce povarime, ke konci pridame smetanu. Jiz bez vareni posypeme sekanou petrzelkou.
Uvarene testoviny vhodime do panve, dobre promichame a posypeme strouhanym syrem.