VÍTEJTE NA MÝCH STRÁNKÁCH

Vítejte na mých stránkách www.nejenhackovani.blog.cz. Jak sám titul napovídá, bude v nich řeč o háčkovaní a jiných ručních pracích, recepty a ostatní ženské zábavy. Doufám, že se vám u mě bude líbit.
Pokud budete mít zájem o nějaké návody, jsem k dispozici na e-mailové adrese ruzena60@hotmail.com. Děkuji za návštěvu, Růžena

Září 2012

Testoviny s houbami (pasta con i funghi)

30. září 2012 v 18:44 Těstoviny
S houbami je v Italii trochu potiz- na jejich sbirani musime mit povoleni, treba jako u nas na chytani ryb nebo lovu zvere. Navic tamni usedlici nemaji prilis radi, kdyz jim nekdo "leze do lesa", takze se vam muze stat, ze i pres povoleni se vratite k autu a mate rozrezane gumy. Nemame zde lesy, zvlast v nasem kraji, hned za barakem, musi se jet pekne do kopecka. Pokud ale najdete hriby, jste odmeneni jejich krasnou, aromatickou vuni-premira slunce v lete a pak destivy, vlhky podzim udelaji sve. Houby se daji i koupit, ale jsou drazsi nez bifteky-alespon ty mistni. V poslednich letech se dovazeji, vetsinou ze Slovinska nebo Chorvatska, stoji o polovinu mene (ale i tak kolem 15-18 euro za 1 kg) , ale jsou i daleko mne chutne.
Ja mam pravidelny prisun hub z ceskych lesu, posilaji mi je v hojnem mnozstvi susene. Prave takove jsem pouzila i na dnesni recept.
Pro 4 osoby:
2 hrsti testovin na osobu
asi 300 gr cerstvych hub nebo 2 hrsti susenych
1-2 strouzky cesneku
sekana petrzel
olej, sul, pepr, popr.zeleninova kostka
pul sklenky rajskeho protlaku
smetana -tady pouzivame sladkou, nekysanou, ale zalezi na vasi chuti. V pripade, ze date kysanou, muzete vynechat rajsky protlak

Na panev s olejem vlozime strouzky cesneku, propasirovane nebo utrene. Nechame jen lehce zpenit, pridame sekanou petrzelku asi 2 lzice) a rychle zamichame. Hned vlozime houby, nakrajene na kousky (pokud pouzivate susene, musite predem namocit), zamichame a nechame povarit. Mezitim uvarime testoviny, vhodne jsou tenci nudle, ale jako vzdy, zalezi na vasi chuti.
Houby ochutime soli, peprem nebo dame trochu zeleninove kostky, rajsky protlak, mate-li radi. Ke konci varu primichame smetanu a vhodime uvarene , zcezene nudle ci jine testoviny. Na zaver posypeme jeste jednou trochou petrzelky.
Dodatek: na kazde , po italsku varene testoviny patri strouhany parmezan. Ale vyznavaci testovin s houbami tvrdi, ze na tento pokrm se syr nehodi, zrovna jako na pokrmy z ryb. Ja se bez nej neobejdu, takze -jako vzdy-ridte se vlastnimi chutovymi bunkami:-))

Ořechové pesto (Pesto di noci)

19. září 2012 v 14:24 Omáčky na těstoviny
Na mnoha stránkách čtu, že se letos vydařila úroda ořechů. Přikládám recept na těstoviny s ořechovým pestem, snad vám přijde vhod.
******************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE pro 4 osoby:
350 gr těstovin (např."tagliatelle" - široké nudle)
2 plné hrsti ořechů (pokud nemáte rádi jejich trpkou chuť, spařte je horkou vodou a oloupejte)
4-5 lístků bazalky
1 stroužek česneku
4 vrchovaté lžíce strouhaného parmezánu
asi půl sklenky olivového oleje
sůl
******************************************************************************************************************************************
Ořechy s bazalkou rozmixujeme, ale ne úplně na kaši, necháme drobné kousky. Přidáme prolisovaný česnek, parmezán a pomalu přiléváme olej za stálého míchání, až získáme hustší kaši. Ochutnáme e případně dosolíme a dáme do větší mísy. Pokud se vám zdá moc husté, trochu zředíme vodou z těstovin, ale opatrně, pesto je musí obalit a ne po nich stékat.
Mezitím uvaříme oblíbený formát těstovin ,scedíme (neproplachujeme!) a vložíme do mísy s pestem. Velmi dobře promícháme a rozdělíme na talíře kde je ještě posypeme strouhaným parmezánem. DOBROU CHUŤ!Usmívající se


ORECHOVE ROHLICKY

19. září 2012 v 14:13 Cukrovi a drobné zákusky
Opet jeden recept na rychle pohosteni-budete potrebovat:

Listove testo kulate
150 gr orechu
asi pul sklenicky mleka
trochu rumu
piskoty podle potreby

Rozdrcene orechy vsypeme do variciho mleka, povarime a nechame vystydnout.Pridame trochu rumu, pokud je napln ridka, dame rozdrcene piskoty. Testo rozdelime na 12 dilku, na sirsi stranu dame lzicku naplne a zabalime. Potreme vejcem, peceme asi 15 minut. Vychladle pocukrujeme.


Testoviny po uhlirsku (pasta alla carbonara)

18. září 2012 v 7:55 Těstoviny
Udavam recept pro 2 osoby:
2 plne hrsti testovin
80 gr anglicke slaniny nebo liboveho uzeneho na kosticky
1 cerstve vejce
3 lzice tvrdeho, strouhaneho ovciho syra
3 lzice strouhaneho parmezanu
1 lzicesmetany (nebo mleka)
mlety pepr
Zatimco se vari testoviny, dame na suchou panev opect kosticky slaniny. Mezitim dame do vetsi misy vejce, dobre rozslehame,pridame oba syry, pepr, lzici mleka (nemusi byt, ale ma se utvorit hustsi kasicka, ridte se tedy hustotou) Znovu dobre rozmichame. Kdyz jsou testoviny varene, ihned je vhodime do misy a hned za nimi horkou slaninu. Dobre promichame. Vejce musi testoviny obalit, jako krem. Spravne by se mely pouzivat spaghety, ale zalezi na vasi chuti. U nas doma mame radi vretenka.

Masove kulicky v rajske omacce(polpettine al sugo di pomodoro)

5. září 2012 v 17:26 Maso a drůbež
Na masove kulicky budete potrebovat:
400 gr mleteho masa
1-2 vejce
trochu strouhanky na zahusteni(asi 2-3 lzice)
strouzek cesneku
2 lzice strouhaneho syra
majoranka,pepr,sul,spetka muskatoveho orisku

Smichame dohromady vsechny ingredience a dobre prohneteme. Tvorime male kulicky, asi 2-3 cm v prumeru.Neobalujeme ,dame varit syrove. Na zkousku dame varit jednu do omacky, pokud se rozpadne, pridame trosku strouhanky.

Rajska omacka:
Pul salku korenove zeleniny, lepe nastrouhat
sklenice neochuceneho rajskeho protlaku /asi 400 gr/-nebo cerstva, oloupana a jader zbavena , nasekana rajcata
1 bobkovy list
1 hrebicek
sul, pepr nebo jeste lepe spetka peperoncina
sekana petrzelka na posypani

Osmahneme zeleninu a vlijeme rajcatovy protlak nebo dame rozsekana rajcata. Nechame povarit, pridame hrebicek a bobkovy list, sul,pepr nebo peperoncino. Varime mirne asi 10 minut, az je zelenina mekka . Vlozime syrove masove kulicky a povarime dalsich asi 10 minut, behem vareni obratime. Vyjmeme bobkovy list , posypeme petrzelkou a podavame.

Veprova pecene po toskansku

2. září 2012 v 16:44 Maso a drůbež
V Italii prilis koreni, jak je zname od nas, nepouzivaji. Zato bylinky, ty jsou pritomne porad. V Toskansku je nejoblibenejsi salvej, rozmaryn a cesnek.
Bylinky i cesnek rozsekame na male kousky,muzeme i rozmixovat. Smichame se soli a peprem.Do veprove pecene udelame nozem male zarezy a udelanou smesi je prospikujeme. Dame pect na olej, nejdrive opeceme po vsech stranach, aby se maso zatahlo. Kdyz je dobre opecene, zalijeme sklenkou bileho, sucheho vina. Nechame odparit a pak bud dusime pod poklickou, az je maso mekke nebo v troube pri 180 stupnich-asi hodinu, podle velikosti masa.Muzeme pridat trochu masoxu.
Nechame trochu ustat, pak maso vyjmeme a zabalime do alobalu asi na 20 minut. Bude se pak lepe krajet. Nakrajene vlozime zpet do stavy a prohrejeme. Podavame s opecenymi brambory.