VÍTEJTE NA MÝCH STRÁNKÁCH

Vítejte na mých stránkách www.nejenhackovani.blog.cz. Jak sám titul napovídá, bude v nich řeč o háčkovaní a jiných ručních pracích, recepty a ostatní ženské zábavy. Doufám, že se vám u mě bude líbit.
Pokud budete mít zájem o nějaké návody, jsem k dispozici na e-mailové adrese ruzena60@hotmail.com. Děkuji za návštěvu, Růžena

Testoviny s houbami (pasta con i funghi)

30. září 2012 v 18:44 |  Těstoviny
S houbami je v Italii trochu potiz- na jejich sbirani musime mit povoleni, treba jako u nas na chytani ryb nebo lovu zvere. Navic tamni usedlici nemaji prilis radi, kdyz jim nekdo "leze do lesa", takze se vam muze stat, ze i pres povoleni se vratite k autu a mate rozrezane gumy. Nemame zde lesy, zvlast v nasem kraji, hned za barakem, musi se jet pekne do kopecka. Pokud ale najdete hriby, jste odmeneni jejich krasnou, aromatickou vuni-premira slunce v lete a pak destivy, vlhky podzim udelaji sve. Houby se daji i koupit, ale jsou drazsi nez bifteky-alespon ty mistni. V poslednich letech se dovazeji, vetsinou ze Slovinska nebo Chorvatska, stoji o polovinu mene (ale i tak kolem 15-18 euro za 1 kg) , ale jsou i daleko mne chutne.
Ja mam pravidelny prisun hub z ceskych lesu, posilaji mi je v hojnem mnozstvi susene. Prave takove jsem pouzila i na dnesni recept.
Pro 4 osoby:
2 hrsti testovin na osobu
asi 300 gr cerstvych hub nebo 2 hrsti susenych
1-2 strouzky cesneku
sekana petrzel
olej, sul, pepr, popr.zeleninova kostka
pul sklenky rajskeho protlaku
smetana -tady pouzivame sladkou, nekysanou, ale zalezi na vasi chuti. V pripade, ze date kysanou, muzete vynechat rajsky protlak

Na panev s olejem vlozime strouzky cesneku, propasirovane nebo utrene. Nechame jen lehce zpenit, pridame sekanou petrzelku asi 2 lzice) a rychle zamichame. Hned vlozime houby, nakrajene na kousky (pokud pouzivate susene, musite predem namocit), zamichame a nechame povarit. Mezitim uvarime testoviny, vhodne jsou tenci nudle, ale jako vzdy, zalezi na vasi chuti.
Houby ochutime soli, peprem nebo dame trochu zeleninove kostky, rajsky protlak, mate-li radi. Ke konci varu primichame smetanu a vhodime uvarene , zcezene nudle ci jine testoviny. Na zaver posypeme jeste jednou trochou petrzelky.
Dodatek: na kazde , po italsku varene testoviny patri strouhany parmezan. Ale vyznavaci testovin s houbami tvrdi, ze na tento pokrm se syr nehodi, zrovna jako na pokrmy z ryb. Ja se bez nej neobejdu, takze -jako vzdy-ridte se vlastnimi chutovymi bunkami:-))
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Alis Alis | 1. října 2012 v 13:22 | Reagovat

Ahoj Růženko, recept mě láká k vyzkoušení :-)  :-) U nás zatím houby příliš nerosotu, takže houbových jídel jsem vařila pomálu. Docela mě překvapilo,jak jsi psal o tom povolení na sbírání hub.

2 ruzena ruzena | E-mail | Web | 1. října 2012 v 21:28 | Reagovat

[1]: Tak to bohuzel je. A dnes rano bylo v novinach, ze tady blizko na horach pokaceli asi 3 stromy a dali je pres cestu, aby tam nemohl nikdo vjet. Na druho u stranu, spousta lidi se tu neumi v lese chovat a zdevastuji podhoubi. Kdo tam bydli, ma z toho i obzivu, tak se jim zas tolik divit nelze.

3 Iva Iva | Web | 2. října 2012 v 17:59 | Reagovat

Ahoj Růženko, recept je zajímavý, dávám ho do záložky a vyzkouším. U nás zatím houby nerostou, doufám, ze ještě nějaké budou. ;-)Mám sušené, tak budou těstoviny z nich. :-D

4 Jitka Jitka | Web | 3. října 2012 v 9:04 | Reagovat

Ahoj,srdečně zdravím. Dnešní den mám trochu klidnější, tak jsem zaskočila na kus řeči i k tobě. Na podobnou dobrotu jsem chodila v Brně do pizzerie, kterou otevřel jeden napolitánec. Vždycky jsem měla dilema, jestli si dát těstoviny s touto výbornou omáčkou, nebo palačinky s podobnou omáčkou a nebo americkou pizzu. To byla má oblíbená jídla. Na závěr dvě deci lehkého, italského, červeného vína a dušička byla v peří. V Itálii bych dokázala žít. Jejich kuchyně mně náramně chutná. :-)

5 Anéž. Anéž. | Web | 4. října 2012 v 20:55 | Reagovat

No rozhodně to vypadá zajímavě :)

6 ruzena ruzena | E-mail | Web | 7. října 2012 v 11:44 | Reagovat

[4]: Ahoj Jitko, taky se k tobe chystam! Mas pravdu, kdyby bylo v Italii vsechno jako jejich kuchyn, nebylo by lepsiho mista na svete (ale neni...asi jako vsude!)

7 Jitka Jitka | Web | 7. října 2012 v 12:20 | Reagovat

[6]:To víš, všude je něco. Ale moře a kuchyně to špatné vyrovnají. ;-)  :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama