VÍTEJTE NA MÝCH STRÁNKÁCH

Vítejte na mých stránkách www.nejenhackovani.blog.cz. Jak sám titul napovídá, bude v nich řeč o háčkovaní a jiných ručních pracích, recepty a ostatní ženské zábavy. Doufám, že se vám u mě bude líbit.
Pokud budete mít zájem o nějaké návody, jsem k dispozici na e-mailové adrese ruzena60@hotmail.com. Děkuji za návštěvu, Růžena

Říjen 2012

Jablkova buchta s tvarohem

24. října 2012 v 22:12 Moučníky
Dnes po obede jsem upekla na rychlo buchtu a kdyz jsem prisla vecer domu, stihla jsem ji vyfotit za 5 minut 12! Jak mi bylo receno, je to tim, ze "dobre klouze do krku". Vzhledem k tomu, ze priprava je i jednoducha, musim se s vami podelit o recept :-))
Budete potrebovat:
(vsechny ingredience odmeruji prazdnym kelimkem od jogurtu-zde 125 gr obsah)
2 vejce
1 plny kelimek cukru
1 plny kelimek rostlinneho oleje
3 jablka
100 gr tvarohu (ja pouzivam "ricotta", o neco mekkci nez normalni tvaroh)
trosku citr.kury, spetka skorice
1 a pul kelimku mouky (polohrube)
1 prasek do peciva
Jablka oloupame a nakrajime na kostky, asi 2 cm. Pul jablka nechame na ozdobu-nakrajime na tenke platky. Vejce rozslehame s cukrem do peny. Pridame tvaroh, prilejeme tenkym praminkem olej a stale michame. Smichame prasek do peciva s moukou a po castech pridavame do smesi, aby se neutvorili zmolky. Nastrouhame trochu citr.kury a pridame spetku skorice, mame-li radi.Pokud se vam zda testo moc huste, prilejte opatrne trochu mleka. Vmichejte jablka nakrajena na kostky a povrch buchty pokladte naplatky nakrajenym jablkem-nejlepe do vejirku. Pece se asi 35 minut pri 180 stupnich-ale ridte se vlastni troubou. Buchta je vlacna, proste dobre klouze do krku!

Srdicko

21. října 2012 v 21:02 Háčkování
Zacinam hackovat na vanoce, hlavne andilky, po tech je vzdycky velka poptavka. Ale jeste se mi zda brzy na jejich uverejneni a pak jich mam uz dost v galerii. Pak jsem objevila ve fotografiich srdicko, ktere jsem uhackovala vloni,ale zustalo ve fotaku. Mam ho povesene na okne,i kdyz focene je na stole...

Cesko-italsky obed

12. října 2012 v 15:33 Maso a drůbež
Vetsinou varim po italsku-jidla jsou zdrava, chutna a hlavne rychla. Ale v ramci "dlouholete spoluprace" obcas obe kuchyne prolinam-jako treba v nedeli...
V Italii se jako prvni chod podava "pasta"-testoviny vseho druhu.Pak je teprve maso s prilohou, ovoce, nekdy i moucnik a na zaver samozrejme esspresso...
Dnesni recept na druhy chod jsem nasla na sacku s korenim na veprove maso, ktery jsem si privezla z Cech. Jelikoz mel uspech, podelim se s nim s vami. Budete potrebovat

800 gr veproveho masa
1 cibuli
1 strouzek cesneku
plechovku piva _ tady je obsah 33 cl
smes na veprovou peceni Vitana (nebo podobnou)
olej

Maso posypte korenici smesi a svazte provazkem. Zprudka opecte na panvi, aby se zatahlo.Vlozte do pekacku . Nakrajenou cibuli s cesnekem osmahnete, pridejte pivo.nechte povarit, pak vlijte na maso a pecte zhruba 1,5 hodiny. Maso vyjmete z pekacku, nechte chvili zchladnout, odstrante provazek, nakrajejte na platky. Je vyborne treba s bramborovou kasi ale i studene s chlebem.

Kolac s hroznovym vinem (schiacciata con uva)

7. října 2012 v 11:58 Moučníky
Tento kolac se dela v Toskansku na zacatku podzimu, kdyz zraje tzv. uva fragolina (hroznove vino jahudkove ) ktere vdeci za sve jmeno trochu nakysle, aromaticke chuti, pripominajici jahody. nas se asi nevyskytuje, muzete pouzit i normalni vino, jen ne s moc velkymi bobulemi, nebo jine ovoce, treba rybiz. Na testo jsem pouzila kynute testo, ze ktereho delam rada i slane rohlicky nebo kolace ci satecky. Rikam mu "testo zolik" a recept mi poslala Bozenka!

Budete potrebovat:
500 gr hladke mouky
kostku drozdi
1 lzici soli
2 lzice cukru
1/4 l vlaheho mleka
1,4 dl oleje
krupicovy cukr na posypani

Ve vlaznem mlece rozpustim drozdi. Do misy proseju mouku, smicham se soli i cukrem. Mleko s drozdim po castech prilevame do mouky,michame, postupne pridame i olej.Vypracujeme hladke testo a nechame vykynout. Pak jeste jednou vypracujeme a nechame opet kynout.
Na vymasteny plech,nebo pokryty pecicim papirem, rozvalime testo a poklademe hrozny nebo jinym ovocem. Dobre posypeme cukrem-aspon 3-4 lzice, mate-li velky plech. Nebo pred pokladenim na plech muzeme ovoce rovnou obalit v cukru.
Okraje kolace muzeme potrit mlekem , nebo vejcem rozslehanym v mlece.Dame pect, asi po 5-6 minutach, kdy je trosku zapeceny, ho povytahneme z trouby a hrozny trochu zamackneme dovnitr do testa.Pak dopeceme, az okraje zhnednou-podle trouby, vetsinou to trva tak 20-25 minut. Ovoce pusti trochu stavy, ale s cukrem vytvori neco jako sirup a kdyz vychladne, je to prave to dobre !