VÍTEJTE NA MÝCH STRÁNKÁCH

Vítejte na mých stránkách www.nejenhackovani.blog.cz. Jak sám titul napovídá, bude v nich řeč o háčkovaní a jiných ručních pracích, recepty a ostatní ženské zábavy. Doufám, že se vám u mě bude líbit.
Pokud budete mít zájem o nějaké návody, jsem k dispozici na e-mailové adrese ruzena60@hotmail.com. Děkuji za návštěvu, Růžena

Prosinec 2012

Spagety s cesnekem, olejem a peperoncinem (Spaghetti aglio,olio,peperoncino)

27. prosince 2012 v 21:54 Těstoviny
Tento recept je opet dukazem, jak italska kuchyn dokaze z jednoduchych, dà se rìci i chudych surovin, vytvorit chutne a zdrave jìdlo. Je to jedna z nejjednodusìch ùprav testovin, konkretne spaget. Jako vzdy platì jedina podmìnka - pouzìvat vyhradne kvalitnìch surovin. Jen tak ocenìte jejich plnou chut.
Ja tyto spagety nazyvam obdobou nasi cesnecky-ocenite je hlavne po vanocnìch hodech, nebo po nàlezite oslavenèm Silvestru!
Ingredience pro 4 osoby
320 gr spaget - kvalitni znacky z tvrde psenice, italske vyroby, napr. Barilla, Buitoni nebo Agnesi
2 strouzky utrenèho cesneku
1 dl olivovèho, extra panenskèho oleje
1/2 kavove lzicky mleteho peperoncina (mnozstvi je orientacni-jelikoz peperoncino byva vice ci mène ostre i podle toho, z jakèho kraje Italie pochàzì, je lepsì dàt mène a eventuelne pridat)
asi 2 lzìce sekane, cerstve petrzele (muze byt i zmrazena)
strouhany parmezan, nejlèpe tesne pred podàvànìm
sul

Do vetsìho hrnce dame vodu na spagety.Teprve kdyz se zacne varit, vhodime sul (voda bez soli dosàhne drìv bodu varu)). Potom prelomime spagety vejpul a vlozime do vroucì vody a hned zamìchàme a pokracujeme v mìchànì dokud se voda zas nezacne varit. Pak stacì promìchat jen obcas. Mezitìm si pripravìme vetsi misu, ve kterè pak budeme spagty podàvat. Dame do nì utreny cesnek, umletè peperoncino, na drobno nasekanou petrzelku, trochu soli a zalijeme olivovym olejem.Zamìchàme a nechàme ustàt, nez se uvari spagety.Spravne uvarenè testoviny majì zustat trochu tuzsì na skus (Italovè rìkajì "al dente", presne prelozeno je to "na zub") Neproplachujeme, ani je nenechàvàme v horkè vode "dojìt"!!Tìm se jen nacucaji vodou a neprijmou pak dobre omàcky a ostatnì ochucenì.Vhodìme do misy a dobre promìchame.(Pokud chcete byt uplne perfektnì, mìsu pred prìpravou proplachneme horkou vodou, aby se ohràla.)
Zasypeme hojne strouhanym parmezanem, znovu promichàme a podàvàme.

ANDILCI

21. prosince 2012 v 14:43 Háčkování
A protoze Vanoce jsou jiz opravdu za dvermi, preji vsem mym navstevnikum blogu stastne a vesele, hodne zdravi, stesti, trpelivosti a at se vam splni vsechno, co si prejete!!

Na posledni chvili

21. prosince 2012 v 14:29 Cukrovi a drobné zákusky
Pokud se vam stane, ze zjistite, ze vam "neznami" lupici vykradli spiz kde bylo ulozene cukrovi, nezoufejte a udelejte neco bez peceni, bude mit stejny uspech jako tradicni. Ja mam vyzkousene
OPILE KULICKY
150 GR COKOLADY
150 GR STROUHANYCH ORECHU NEBO ORISKU CI MANDLI
5 LZIC MOUCKOVEHO CUKRU
150 GR ROZMIXOVANYCH NEBO NADROBNO KRAJENYCH ROZINEK
1-2 LZICE MLEKA NEBO SMETANY
2-3 LZICE RUMU

Rozmixovane nebo nakrajene rozinky zalijeme rumem a nechame odpocinout. Mezitim si rozpustime cokoladu ve vodni lazni a rozstrouhame orechy. Do cokolady pak zamichame orechy, rozinky s rumem, cukr a rozredime mlekem nebo smetanou.Nechame v chladu ztuhnout a tvorime male kulicky, ktere obalujeme v kakau, nebo i v piskovem cukru.