VÍTEJTE NA MÝCH STRÁNKÁCH

Vítejte na mých stránkách www.nejenhackovani.blog.cz. Jak sám titul napovídá, bude v nich řeč o háčkovaní a jiných ručních pracích, recepty a ostatní ženské zábavy. Doufám, že se vám u mě bude líbit.
Pokud budete mít zájem o nějaké návody, jsem k dispozici na e-mailové adrese ruzena60@hotmail.com. Děkuji za návštěvu, Růžena

Únor 2013

Lentilkovy dort

24. února 2013 v 22:26 Moučníky
Dokud byli moji kluci malì, k narozeninam si vzdycky prali LENTILKOVY DORT. Dnes uz to jsou dospelaci,ale timto dortem se jim pokazde zavdecim:-)
RECEPT:
4 vejce
100 gr mouck.cukru
100 gr strouhanych mandli
150 gr masla nebo tuku
70 gr mouky
1 prasek do peciva
100 gr cokolady
merunkova marmelada
Poleva- 100 gr cokolady, trochu ztuzeneho tuku, slehacka a lentilky na ozdobu
Zloutky utreme s cukrem, pridame rozpustene,vychladle maslo (nebo tuk),strouhane mandle, mouku prosatou s praskem do peciva a rozehratou cokoladu. Dobre promichame a nakonec opatrne vmichame uslehany snih z bilku.Dame pect do vymazane, moukou vysypane formy asi na 30 minut pri 170-180 stupnich.
Vyhladly korpus rozrizneme a naplnime merunkovou marmeladou. Udelame polevu z cokolady a tuku, pridame i 2 lzice tekute slehacky a umichame do hladka. Nalijeme ji doprostred dortu a spachtli rozetreme i do stran.Po castecnem zchladnuti ozdobime lentilkami-muzeme i vytvorit nejaky vzor nebo cislici z lentilek,kdyz je dort k narozeninam. Jednotlive rezy pak muzeme i zdobit slehackou.

Houbové rizoto (Risotto con funghi)

17. února 2013 v 19:00 Rizota
V Itálii dělají rizoto jinak, než je známe u nás. Utvoří základ a pak vsypou rýži, která e pro rizota určena a pomalu vaří za tálého míchání a postupného dolévání vývaru.Možná ne každý ví, že Itálie je jedním z největších dodavatelů rýže na světě. V severní Itálii jsou kilometry rýžových polí a vedle těstovin je to jeden z nejdůležitějších a nejpoužívanějších pokrmů. Pro každý rýžový pokrm se používá určitý druh rýže. Konkrétně pro rizota se používá dlouhozrnná, která dobře vsakuje chuť surovin určených pro základ.
Vůbec se nehodí často používaná a oblíbená PŘEDVAŘENÁ RÝŽE, právě proto, že už do sebe nevsákne vůbec nic. Zrnka zůstanou sice oddělená, ale není to prostě správné "risotto". Pokud máte chuť si takové udělat, poslouží vám následující recept.
***************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE pro 4 osoby:
300 - 400 gr čerstvých nebo 2 plné hrsti sušených hub
350 gr rýže
2 stroužky česneku
2 polévkové lžíce sekané petrželky (i mražené)
1 litr zeleninového vývaru
sůl, pepř
1 plná lžíce másla
olej
strouhaný parmezán (podle chuti - odbornící tvrdí, že k houbám nepatří, ale mě tam chutná :-))
***************************************************************************************************************************************
Sušené houby předem namočíme do vody, čerstvé očistíme a nakrájíme na kostky. Oloupeme česnek a prolisujeme nebo utřeme.Dáme ohřát vývar a odměříme rýži. Do většího kastrolu vlijeme olej a do rozehřátého vhodíme česnek,jen kratce zamícháme (nesmí zhnědnout!!) a vložíme sekanou petržel.Opět jen krátce zamícháme a vložíme nakrájene houby.Necháme povařit, pak přidáme opranou rýži. Správně by se prý měla propláchnout jen krátce,aby si podržela svůj škrob-ale to záleží na druhu rýže, některá je až moc "škrobová". A nyní začíná vlastní příprava rizota. Mícháme rýži,až vsákne veškerou tekutinu,pak po naběračkách přiléváme horký vývar a mícháme,až se vyvaří. Pokaždé jen jednu naběračku vývaru, rýže musí být jen mírně překrytá tekutinou. Vývaru bude možna potřeba i méně, záleží na kvalitě rýže. Pokračujeme, až je téměř měkká. Správně uvařené "risotto" není suché,ale naopak by mělo být "a onda" nebo-li "zvlněné". t.j. když pohnete kastrolem, měl by se povrch houpat. Potom přidáme máslo a parmezán, promícháme,nakonec pepř a podle potřeby sůl. Nechame chvili odpočinout a eventuálně přidáme trochu vývaru,pokud jej do sebe rýže příliš vsákla. Na talíři můžeme ještě posypat trochou petrželky a parmezánem.
BUON APPETITO!


Buchta s hruskami a cokoladou

11. února 2013 v 22:28 Moučníky
Hrusky ve spojeni s cokoladou se tu vyskytuji pomerne casto. Recept, ktery uvadim dnes,je jednoduchy a priprava rychla.
POTREBY:
200 gr hladke nebo polohrube mouky
2 plnè lzice kakaa
1 prasek do peciva
vanilka
spetka soli
2 dl rostlinneho oleje
3 vejce
100 gr cukru
2 hrusky
Vejce uslehame s cukrem do peny. Smichame mouku s praskem do peciva, vanilkou, prosatym kakaem a spetkou soli. Pridavame do smesi vajec a cukru stridave s olejem, ktery prilevame tenkym praminkem. Do hotoveho testa pridame na kostky nakrajenou oloupanou hrusku a vlijeme do vymastene a vysypane formy. Druhou hrusku tèz nakrajime a polozime na povrch testa, lehce vmackneme. Povrch buchty jeste pred pecenim posypeme mouckovym cukrem. Dame do vyhrate trouby a peceme asu 35 minut pri 180 stupnich.
Buchtu muzete vylepsit kousky nahrubo nasekane cokolady,kterou obalite v mouce a pridate do testa . Vychladlou pocukrujeme.

Klobasa s brambory ( salsiccia con patate)

8. února 2013 v 20:44 Maso a drůbež
Jednoduchy a chutny obed pripravite, pokud mate doma dobrou klobasu a par brambor.
Ingredience pro 4 osoby:
pul kg dobre klobasy
750 gr brambor
1-2 strouzky cesneku
rajsky protlak nebo loupana rajcata v konzerve
trochu sekane petrzele
olej,peperoncino nebo trochu pepre
Oloupeme brambory a dame je varit asi na 5 minut-vodu nemusime solit, klobasy byvaji dost slane, dosolime eventualne potom.
Klobasu sloupneme, nakrajime na male spalicky,asi 2-3 cm. Do kastrolu dame trochu oleje a osmahneme s nem cele strouzky oloupaneho cesneku- potè jej vyjmeme. Do takto ochuceneho oleje dame klobasu na kousky, nechame orestovat, pridame trochu rajskeho protlaku-asi sklenku-nebo na kousky nakrajena,oloupana rajcata.
Vodu z brambor slijeme a dame je varit ke klobase.Pokud je pokrm suchy, rozredime jej trochou horke vody,brambory do sebe vsaknou hodne stavy.
Pridame peperoncino, je-li treba i trochu soli a varime,az brambory zmeknou.
Hotovè jìdlo posypeme na taliri trochou sekane petrzelky.

Mrizkovy kolac s tvarohem a marmeladou

7. února 2013 v 13:34 Moučníky
Tento vyborny kolac jsem ochutnala v Praze, "varil" jej manzel me kamaradky. Nechala jsem si samozrejme dat recept, ktery vam nabizim.
Ingredience:
TESTO:500 gr polohr.mouky, 1 Hera, 1 prasek do peciva, 7 lzic mleka,
NADIVKA: 2 polotucne tvarohy (2x 250 gr), 1 vejce, 150 gr mouck.cukru, vanilkovy cukr, citr.kura, rozinky-primerene - vse smichat
Merunkova marmelada-3 sklenicky po 260 gr,troska vody na zredeni-smichat,aby se dobre roztirala
Vypracovat testo, odlozit 1/3 a zbytek vyvalet a ulozit na vymazany a moukou vysypany velky plech.
Na testo naneseme ROVNOMERNE nadivku a na ni pak opatrne rozredenou marmeladu. Z posledni 1/3 testa vytvorime pasky a krizem polozime na marmeladu. Potreme bilkem, je dobre vpravit bilek pod krizeni pasku, aby se dobre slepily.
Peceme v horkovzdusne troube pri 180° asi 30-40 minut.

Pomerancova babovka s cokoladou

2. února 2013 v 13:42 Moučníky
Je sezona pomerancu a tak jsem zkusila pomerancovou babovku.Puvodne tam nebyla cokolada, ale s ni je rozhodne lepsi!
INGREDINCE:
75 gr masla
3 vejce
stava ze 2 pomerancu
180 gr cukru
250 gr mouky
1 prasek do peciva
vanilka
strouhana kura z pulky pomerance
2 lzice oleje
cokoladove lentilky nebo nahrubo nasekana cokolada
spetka soli

Vymackame stavu z pomerancu a dame stranou.Zmekle maslo utreme s cukrem a postupne pridavame jedno vejce za druhym-je potreba,aby oboje,tuk i vejce,mely stejnou pokojovou teplotu,jinak se smes srazi!Pak pridavame stridave trochu pomerancove stavy a prosatou mouku s vanilkou a praskem do peciva, olej, spetku soli a nakonec strouhanou kuru-nejlepe z neosetrenych pomerancu,nebo alespon dobre omytych.
Cokoladove lentilky nebo cokoladu promichame se lzickou mouky - tak nam v teste nepada ke dnu.Hustota testa zalezi i na mnozsti pomerancove stavy,pokud je testo huste, pridame ji jeste trochu nebo naopak ridke, pridame trochu mouky.Peceme ve vymazane a vysypane forme na babovku asi 35 minut pri 170-180 stupnich.