VÍTEJTE NA MÝCH STRÁNKÁCH

Vítejte na mých stránkách www.nejenhackovani.blog.cz. Jak sám titul napovídá, bude v nich řeč o háčkovaní a jiných ručních pracích, recepty a ostatní ženské zábavy. Doufám, že se vám u mě bude líbit.
Pokud budete mít zájem o nějaké návody, jsem k dispozici na e-mailové adrese ruzena60@hotmail.com. Děkuji za návštěvu, Růžena

Květen 2013

Tresca s bylinkami

31. května 2013 v 23:25 Bezmasà jìdla
Tresca je oblibena ryba - ma jemne maso a je bez kosti. Pro dnesek jsem vybrala pecenou tresku obalenou v ochucene strouhance. Jako prilohu delam vetsinou hranolky a tatarskou omacku, kterou pripravuji doma, z trosky cibulky, petrzele, lzice kaparu - vse jemne nasekam, pak pridam malou lzicku plnotucne horcice a nakonec majonezu.
Potrebujete pro 4 osoby:
4 - 6 platku tresky
asi 100 gr strouhanky
smes nasekanych bylinek - rozmaryn, salvej, oregano, trochu papriky nebo peperoncina
asi 2-3 strouzky prolisovaneho nebo jemne utreneho cesneku
hrst kukuricnych lupinku (podle chuti)
Strouhanku dame do vetsi misy nebo hlubokeho talire, pridame cesnek a bylinky a dobre promichame. Omytou rybu obalime v teto smesi a dobe pritlacime, aby neopadavala. Do strouhanky muzete pridat i hrst rozdrcenych kukuricnych lupinku. Opeceme v horkem oleji a ihned podavame.

Merunkove dorticky

24. května 2013 v 13:55 Cukrovi a drobné zákusky
Na cerstve merunky si asi jeste pockame, ale proc si neudelat neco z kompotovanych. Lze pouzit i broskve nebo jiny druh ovoce, popripade i cerstve jahody...
POTREBY:
1 listove testo
plechovka merunek, broskvi nebo cerstve jahody ci jine ovoce
uvareny vanilkovy pudink nebo s prichuti ovoce, ktere pouzijete
1 rozslehane vejce (staci i bilek)
zelatina (nemusi byt)
Z listoveho testa vykrajejte pomoci tvoritka nebo sklenicky kolecka. Ze zbytku testa udelejte kolem kolecek okraj, aby pudink nevytekal. Prazdna kolecka potrete rozslehanym vejcem dejte upéct asi na 10 minut do trouby, pokud se nafukuji, stlacim je vidlickou.Mezitim si uvarim pudink,pak polovychladlym pudinkem naplnim kolecka a zdobim ovocem. Pokud chcete, muzete pretrit zelatinou.

Veprova pecene po toskansku

12. května 2013 v 22:43 Maso a drůbež
V Toskansku se nepouziva prilis koreni, zato bylinky, jako salvej,rozmaryn apod.najdete temer ve vsech upravach masa. Zvlast chutna je veprova pecene se slaninou a bylinkami.
Budete potrebovat :
750 gr veprove pecene
1 cibuli
3-4 lzice korenove zeleninu
2 strouzky cesneku
lzicku listku rozmarynu
par listku salveje
100gr slaniny
sklenka bileho sucheho vina (asi 1 a pul dl)
sul a pepr

Rozmaryn, salvej, cesnek a trochu pepre rozsekame nebo rozmixujeme. Slaninu nakrajime na podlouhle kousky a obalime ji v rozsekane smesi. Do veproveho masa udelame ostrym nozem zarezy a prospikujeme ji slaninou. Maso opeceme na oleji, aby se zatahlo,vyndame ho, pak pridame nakrajenou cibuli a korenovou zeleninu.Chvili restujeme, pak vlozime znovu maso a jeste opekame. Zalijeme bilym vinem, nechame je chvili odparit, pak maso dame do trouby pect asi hodinu, hodinu a pul, az zmekne.Nebo je muzeme dusit, prikryte poklickou, v kastrolu.
Po upeceni maso zabalime do alobalu a nechame aspon 15-20 minut odpocinout-bude se pak lepe krajet a nedroli se.
La
.

Cokoladove kostky s mascarpone a hruskami

11. května 2013 v 14:16 Moučníky
Mascarpone je v Italii vedeny jako syr. Jeho konzistence je husta,asi jako zakysana slehacka, ale na chut je do sladka. Pouziva se hlavne do moucniku za studena (napr.slavne tiramisù) ale i v nejakych tepelnych upravach - nahradi tak tuk nebo maslo a moucniky jsou krasne mekke. Jednìm takovym receptem jsou cokoladove kostky s hruskami.
INGREDIENCE (do mensi formy)
3 vejce
250 gr (jedno balenì) mascarpone
2-3 hrusky (celkova vaha asi 300 gr)
100 gr mouky
110 gr cukru
30 gr kakaa
1/2 sacku prasku do peciva
Vejce utreme s cukrem elektrickym slehacem do peny, az hmota zesvetlà. Pak pridàme po càstech mascarpone a opet naslehàme. Mouku smìchàme s pràskem do peciva a kakaem a dobre promìsìme. Po càstech vsypàvàme do vajecnè smesi s mascarponem. Pokud se vàm zdà moc hustà, prilejte opatrne trochu mlèka (hustota testa zàvisì na mascarpone, nejsou vsichni stejne hustì). Hrusky oloupeme, nakrajìme na kostky a vmìchame do smesi . Muzete si ponechat par plàtku a ozdobit jimi rezy na povrchu, nez je dàte do trouby. Peceme asi 1/2 hodiny, v mìrnè troube, asi 170°.
Upecene krajìme na kostky, sypeme mouckovym cukrem.
Rezy po upeceni nemaji konsistenci jako treba babovka, jsou nizsi a spis jakoby "pudinkove". Jsou mekke a vlacne.

Teleci na zampionech

8. května 2013 v 21:37 Maso a drůbež
V Italii se pokrmy nezahustuji moukou, jak je zvykem u nas, proto jsou i delsi upravy lehci a lepe stravitelne. Jednim z nich je i nasledujici teleci se zampiony.
POTREBY:
500 gr teleciho nakrajeneho na male kousky
1 cibule
300 gr zampionu
1 strouzek cesneku
rajsky protlak - podle chuti, asi pul sklenky
sul, pepr, na spicku noze sladke papriky
trochu smetany
trochu masoxu
lzicka sekane petrzelky
Cibuli nakrajime na kousky a dame na olej zesklovatet. Vlozime na kousky nakrajene maso, lehce osmahneme, pridame utreny cesnek, papriku a mirne podlejeme vyvarem z masoxu. Podusime a kdyz maso trochu zmekne, vlozime na platky nakrajene zampiony a rajsky protlak. Opet podusime a ke konci nechame bez poklicky, aby stava zhoustla. Je zahustena jen cibuli a zampiony. Ke konci pridame, 2-3 lzice smetany, na taliri posypeme sekanou petrzelkou a podavame - tady vetsinou jen s chlebem.