VÍTEJTE NA MÝCH STRÁNKÁCH

Vítejte na mých stránkách www.nejenhackovani.blog.cz. Jak sám titul napovídá, bude v nich řeč o háčkovaní a jiných ručních pracích, recepty a ostatní ženské zábavy. Doufám, že se vám u mě bude líbit.
Pokud budete mít zájem o nějaké návody, jsem k dispozici na e-mailové adrese ruzena60@hotmail.com. Děkuji za návštěvu, Růžena

Stracotto (arrosto morto) aneb "mrtva pecene"

3. června 2013 v 21:09 |  Maso a drůbež
Tento recept s ponekud zneklidnujicim nazvem je podobny nasi svickove peceni. Nazev "arrosto morto" aneb v prekladu mrtva pecene vznikl z toho, ze maso se dost dlouho dusi (aspon 2 hodiny), proste az je uplne "mrtve"! Tohle je toskansky, lidovy nazev, jinak se tento pokrm spisovne nazyva "stracotto" - cti strakoto - a vyznam je tentyz-stracotto je neco "prilis vareneho". Ale prave dlouhe vareni dodava tomuto masu vynikajici chut.
Potreby
1 kg zadniho hoveziho masa
1 velka cibule
2 mrkve
2 stvoly rapikateho celeru (tady se jiny nepouziva,ale muzete vzit i nas celer)
1-2 bobkove listy
1/4 l dobreho, cerveneho vina
plechovku konzervovanych rajcat - asi 500 gr, nebo neochuceneho protlaku
kostku masoxu nebo vyvar
sul, pepr, olej
Zeleninu nakrajime na kousky a lehce orestujemem na oleji. Vlozime opeprene maso (muzeme je svazat motouzem nebo niti, aby pri peceni neztratilo tvar), bobkove listy a opeceme do zlatova. Pak vlijeme vino, zvysime plamen a varime, az se vino odpari - je to hotove, kdyz necitime vuni alkoholu. Potom pridame rajcata nebo protlak a asi sklenku vyvaru, muze byt i z masoxu. Maso by melo byt potopene tak do poloviny. Pomalu dusime pod poklickou a obcas obratime. Musime pocitat, ze maso se dela nejmene 2 hodiny. pokud se tekutina moc odpari, pridame opet trochu vyvaru, podle chuti i trochu soli. Kdyz je maso uplne mekke, nechame je chvili odpocinout, pak vyndame a zabalime do alobalu, asi na 20 minut. Potom nakrajime na platky, z omacky vyndame bobkove listy a vlozime maso, ktere jeste chvili prohrejeme.
Priprava je trochu zdlouhava, ale maso se vlastne vari samo, staci jej jen obcas obratit a eventualne prilit trochu vyvaru.
Podavame s bramborovou kasi, opecenymi brambory nebo knedlikem.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Božena Božena | 4. června 2013 v 9:32 | Reagovat

Mňam, mňam, to musí být dobrůtka!

2 Alis Alis | Web | 4. června 2013 v 15:38 | Reagovat

Tenhle recept se mi moc zamlouvá. A vyzkouším ho, omáček u nás není nikdy dost :-)  :-)

3 Jitka Jitka | Web | 21. června 2013 v 9:30 | Reagovat

Hmmm, dala bych si, zvlášť s pečenými bramborami. ;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama