VÍTEJTE NA MÝCH STRÁNKÁCH

Vítejte na mých stránkách www.nejenhackovani.blog.cz. Jak sám titul napovídá, bude v nich řeč o háčkovaní a jiných ručních pracích, recepty a ostatní ženské zábavy. Doufám, že se vám u mě bude líbit.
Pokud budete mít zájem o nějaké návody, jsem k dispozici na e-mailové adrese ruzena60@hotmail.com. Děkuji za návštěvu, Růžena

Červenec 2013

Fazolky s uzeninou

31. července 2013 v 12:41 Zeleninové pokrmy
Pro dnesek pripravim rychly (jak jinak :-)) zeleninovy pokrm, opet jak se rika "do jednoho hrnce".
Jako uzeninu nejradeji pouzivam "pancettu", coz neni nic jineho nez libovejsi slanina, ale muzete dat i anglickou slaninu, klobasku nebo sunku ci sunkovy salam.
POTREBY:
600 gr zelenych fazolek
200 gr uzeniny podle chuti
1-2 strouzky cesneku
mala cibulka
2-3 cerstva, dobre zrala rajcata (muzete pouzit i konzervu)
olej, peperoncino nebo pepr (ale s peperoncinem je to lepsi :-))
Ocistene fazolky kratce povarim - asi 5 minut - v mirne osolene vode. Na panev dam na slaba kolecka nakrajenou cibulku, pridam na kosticky nakrajenou uzeninu a lehce orestuji. Pak vlozim zcezene fazolky (nechte si trochu vody, ve ktere se varily, na eventualni podlevani) a prolisovany cesnek. Dobre zamicham a pridam sparena, oloupana a na male kousky nakrajena rajcata. Opet zamicham a necham povarit, az jsou fazolky mekke. Dochutim (vetsinou neni uz treba solit) peperoncinem nebo peprem.

Macedonia

29. července 2013 v 20:54 Dezerty
V Italii kompotum, jak je zname od nas, prilis neholduji. Jedi predevsim cerstve ovoce, kterym uzaviraji kazde jidlo. V lete se vyuziva ovoce, ktere je dobre vyzrale, k priprave macedonie (cte se to s hackem na "c"- coz je vlastne cerstvy kompot, s citronovou stavou a cukrem, diky tomu se vytvori vyborna ovocna stava. Pokud pridate kopecek zmrzliny, mate skvely, osvezujici dezert!
K priprave pouzijte zrale ovoce vseho druhu,broskve, merunky, svestky, blumy, hrusky, lesni ovoce a pokud mate, tak i banan, ktery zmirni kyselost - ale nemusi byt.
Ovoce oloupejte, nakrajejte na male kousky a pridejte stavu z pulky citronu a zhruba 2 lzice cukru. Nechte zhruba pul hodinky odlezet v lednici a pred podavanim pridejte zmrzlinu - nejlepe smetanovou, vanilkovou nebo ovocnou.

Bryndacky pro Saru

25. července 2013 v 21:10 Vyšívání
Narodila se zbrusu nova holcicka! Dostala jmeno Sara a jako prvni darecek jsem ji vysila tyto 2 bryndacky..

Ovocne kosicky

12. července 2013 v 21:04 Cukrovi a drobné zákusky
Ovocne kosicky jsou pomerne jednoduchy recept, i kdyz priprava se zda byt zdlouhava. Ale kdyz si pripravite nejdriv linecke testo, ktere je za 10 minut hotove, pak upecete treba vecer kosicky, druhy den je jen naplnite pudinkem a ovocem a je hotovo. V letni sezone jsou obzvlast oblibene, muzete pouzit jahody nebo lesni ovoce.
INGREDIENCE:
linecke testo: 210 gr mouky
140 gr tuku
1 zloutek
70 gr cukru
citr. kura
Nejdriv smicham mouku s cukrem, pak do ni rozsekam tuk, rozdrobim na drobenku a pridam zloutek a citr. kuru. Testo rychle spojim a dam do chladna aspon na hodinku.
Kosicky nevymazavam a nevysypavam - udelam z testa kulicku, kterou mirne omocim v mouce a vtlacim do kosicku. Tento zpusob se mi osvedcil, kosicky se pak vyklapeji dobre.
Pudink uvarim podle navodu na sacku. Vychladlym naplnim kosicky a zdobim ovocem.
Pokud chcete, muzete ovoce potrit zelatinou, opet pripravenou podle navodu. Ja je jen pretiram steteckem.