VÍTEJTE NA MÝCH STRÁNKÁCH

Vítejte na mých stránkách www.nejenhackovani.blog.cz. Jak sám titul napovídá, bude v nich řeč o háčkovaní a jiných ručních pracích, recepty a ostatní ženské zábavy. Doufám, že se vám u mě bude líbit.
Pokud budete mít zájem o nějaké návody, jsem k dispozici na e-mailové adrese ruzena60@hotmail.com. Děkuji za návštěvu, Růžena

Srpen 2013

Brambory po sedlacku (patate alla contadina)

30. srpna 2013 v 14:39 Přílohy
Zacina bramborova sezona.Jeste si pamatuji, jak jsme na stredni skole zacatkem zari jezdivali na sber brambor. Tato "pomoc socialistickemu hospodarstvi" slouzila zaroven ke "stmeleni kolektivu".Na jare nas obcas posilali na zasazovani chmelu, kde se "utuzoval kolektiv". Nevim, jestli za to muzou bramborove a chmelove brigady,ale je fakt, ze cast nasi tridy se porad jeste schazi po temer 40 letech. Sber chmelu jako takovy jsem osobne nezazila (coby studenti hotelove skoly jsme v lete hodili na povinnou praxi),ale pamatuji se na rozhlasove vysilani z chmelu, na souteze o nejuspesnejsiho sberatele apod. Vzpominat na doby minule, leckdy truchlive, se asi nema,ale mam pocit, ze podobne akce by prospely i dnes - a nejen "kapitalistickemu" hopodarstvi.
To jsem ale odbocila, chtela jsem dnes uvest jeden recept, ktery jsem se naucila v Italii,ale mozna je znamy i u nas. Tak tohle je moje verze:
4 velke brambory
1-2 strouzky cesneku
1 cibulka
smes rozsekanych bylinek - petrzel, salvej, rozmaryn, muze byt i trochu kminu - asi 2 plne lzice
kostka polevkoveho koreni - nejlepe pro zeleninovy vyvar
olej, sul, pepr
horka voda na zaliti
Brambory nakrajime na kostky a dobre proplachneme. Bylinky oplachneme vodou a jemne rozsekame spolu s cesnekem. Na panvi lehce zpenime nakrajenou cibulku a brambory na ni vlozime.Zamichame a posypeme bylinkovou drti. Opet zamichame, pridame rozdrobenou kostku polevkoveho koreni a zalijeme horkou vodou tak, aby brambory byly zpulky potopene. Varime za obcasneho michani, az jsou brambory mekke. Pokud se voda prilis vypari, mirne podlevame, ale pozor, at brambory "neutopime"! Ke konci by mely byt mekke a voda temer vsaknuta.Dochutime eventualne soli (kostka byva uz dost slana) a peprem. Na zaver jeste posypeme trochou cerstve petrzelky a uz nevarime.

Citronovy kolac

27. srpna 2013 v 20:41 Moučníky
Na tento kolac budete potrebovat:
TESTO:
300 g hladke mouky
100 gr cukru
200 gr masla
1 zloutek
citr.kura
KREM:
1/2 l vody
150 gr cukru
80 gr masla
4 zloutky (puvodni recept uvadi 6,ale udelala jsem ze 4 a myslim, ze staci)
70 gr vanilkoveho pudinku nebo skrobu
spetka soli
stava ze 2 citronu

Testo pripravime stejnym zpusobem jako linecke - prosijeme mouku na val, pridame cukr, maslo, citronovou, strouhanou kuru a zloutek. Rychle spojime a dame asi na pul hodiny do lednice.
Mezitim si pripravime krém - do kastrulku dame zloutky, cukr, pudink nebo skrob, sul a citronovou stavu - dobre umichame a prilevame vodu. Pak varime do zhoustnuti.
Testo vlozime do kulate formy a kratce zapeceme, aby ztuhlo. Pak vyndame a nechame vychladnout. potom vlijeme krem a dame opet do trouby, na dalsich asi 20 minut.
Ja jej po upeceni jen zdobila slehackou,ale puvodni recept je ten, ze z bilku uslehame snih, dame na vychladly kolac a znovu v troube zapeceme. Stalo se mi ale to, ze snih se dobre nepropekl a pak z kolace sklouznul . Je na vas, jakou variantu zvolite!

Cukiny s rajcaty (zucchine al pomodoro)

22. srpna 2013 v 15:15 Přílohy
Je sezona cukinek, tak prinasim tento jednoduchy a rychly recept. Uvodem bych chtela jen podotknout,ze v Italii se cukinky sklizeji dokud jsou mlade, t.j. ve velikosti 15 - 20 cm priblizne a dokud nemaji moc semen.
INGEREDIENCE PRO 4 OSOBY:
asi 400 gr cukinek
mala cerstva cibulka
2 strouzky cesneku
asi 20 cherry rajcatek nebo dobre zrala, vetsi rajcata - zhruba 200 - 250gr
olivovy olej
3 lzice strouhanky
3 lzice strouhaneho parmezanu - nebo tvrdeho syra, ktery se v tepelne uprave netahne
bazalka, sul a pepr
Cukiny nakrajime na male kostky. Na oleji kratce osmahneme cibulku a vlozime cukinky a napul nebo na kousky nakrajena rajcata.Pokud pouzijete vetsi rajcata, muzete je predem sparit a oloupat. Pridame sul a pepr, prikryjeme poklici a dusime. Pokud zelenina pusti malo vody, obcas trochu zalijeme. Za obcasneho michani dusime asi 15-20 minut. Pridame rozetreny cesnek a na konci vareni zasypeme strouhankou smichanou s parmezanem a jeste kratce povarime, az se pokrm zahusti.Nakonec pridame na kousky natrhanou bazalku - ta by se nemela krajet ani sekat, jen trhat rukama, jinak se nici jeho aroma.
Na taliri jeste zakapneme olivovym olejem.
Tady se takto upravene cukiny podavaji jako priloha,ale s chlebem to muze byt i chutna a lehka vecere.

ARCOBALENO (Duha)

21. srpna 2013 v 20:57 Krásy Itálie
Ve dnech 23.8. az 25.8. v Toskansku probiha velka akce, zvana ARCOBALENO (cti arkobaleno), neboli duha. vznikla na popud mistnich novin a za svuj vznik vdeci...krizi!! Jedna se o kolektivni aperitiv, ktery se bude poradat temer ve vsech turistickych centrech Toskanska jako odezva na krizi, ktera jak znamo postihla temer cely svet a v nemale mire i Italii. Jelikoz Italum se tento stav vubec nezamlouva, rozhodli se reagovat po svem - zabavou! Zucastni se cely kraj, prihlasili se dokonce i z ostatnich kontinentu, kde jsou Sdruzeni Toskancu v cizine. Takze - pripijte si s nami - na zdravi, aneb jak zde rikaji - alla salute!!

Ovocne tiramisù

19. srpna 2013 v 16:49 Dezerty
Dnes si udelame obmenu klasickeho tiramisù. Spravne by se asi nemelo takhle jmenovat, protoze odbonici tvrdi, ze tiramisù je jen jedno, s mascarpone, kakaem a kavou. Ale v lete je spousta cerstveho ovoce, tak proc si nezaimprovizovat? Nakonec i v Italii casto nachazim recepty na ruzne "obmeny". Zakladem jsou opet piskoty, pak ovoce a misto mascarpone je slehacka.
POTREBY:
250gr jahod nebo malin nebo lesniho ovoce (ja pouzila zmrazene jahody )
sacek piskotu
mleko s trochou rumu (pro deti ovocne stavy)
slehacka
sacek zelatiny za studena
5 lzic cukru
bila cokolada
Vybrane ovoce rozmixujeme s cukrem. Zelatinu, pripravime podle navodu na sacku a pridame do ovocne smesi,pak smichame s uslehanou slehackou.
Na dno misy vkladame piskoty, lehce namocene v mlece s rumem nebo stavou tak, aby se neprekryvaly. Na ne dame prvni vrstvu smesi, pak opet piskoty a druhou davku. Povrch posypeme strouhanou bilou cokoladou. Muzeme delat i jednoporcove misky, ktere jsem pak posypala cokoladovou ryzi.

Ferragosto

15. srpna 2013 v 15:28 Krásy Itálie
Dnes je v Italii svatek - jako kazdy rok se 15. srpna slavi Ferragosto.
Jeho vznik sahà az do roku 18.pred Kristem, kdy tehdejsi imperator Augustus zavedl "feriae Augusti", coz prelozeno z latiny znamena "Augustuv odpocinek ". Tento svatek byl pridan k jinym svatkum v tomto mesici, ktere se drzeli na oslavu zaverecne sklizne. Bylo to obdobi zaslouzeneho odpocinku, nazyvane take "Augustali", po narocnych predchazejicich tydnech.
Nyni uz neni sklizen tak vycerpavajici,ale svatek se udrzuje porad, naopak, je povazovan za "letni vanoce". V tento den se schazeji pratele, rodinni prislusnici, nebo se slavi jen v kruhu rodinnem velkym obedem, vzhledem k rocnimu obdobi casto na plazi. Pokud se nejde do restauraci, ktere v tomto dni pripravuje "Menu di Ferragosto", den predem se pripravuji speciality, ktere se pak konzumuji primo pod slunecnikem.
V hotelich se tento obed casto protahne i pres veceri a pak vecer pokracuje s hudbou a tancem, vrcholem vseho byva ohnostroj.
Je to i svatek Nanebevzeti Panny Marie a take vrcholem leta..

BUON FERRAGOSTO, ITALIA!



Carpaccio

12. srpna 2013 v 18:46 Maso a drůbež
Pokud vam chutna syrove maso, napriklad tatarsky biftek, muzete si udelat malou zmenu. Mozna jste tento nazev (cte se "karpàco"-"c" je s hackem) uz nekde cetli nebo slyseli ,hlavne pokud jde o italskou kuchyni. K jeho priprave budete predevsim potrebovat kvalitni , hovezi maso , nakrajene na velmi tenke platky (takze i ochotneho reznika, pokud nemate doma vlastni krajec na sunku, salamy apod.)
PRO 4 OSOBY:
-asi 200 - 250 gr hoveziho masa - nemusi byt zrovna svickova, hlavne aby bylo libove a bez vlaken
-krajene na velmi tenke platky - musi byt temer prusvitne
-par kapek citronu
-kvalitni, nejlepe extra panensky olivovy olej
pravy parmezan (parmiggiano reggiano nebo i grana padano), nastrouhany na okurkovem struhadle
-sul a pepr
Na melky talir rozprostrete maso tak, aby se platky neprekryvaly - je lepsi delat pro kazdeho vlastni porci. Pokapete,ale jen mirne, citronovou stavou - pokud to prezenete, maso se "uvari",jak rikaji tady. Lehce opeprite a osolite. Posypete strouhanym syrem - zde naopak nesetrete. Pak tenkym praminkem prilejete olej, krizem krazem :-)
Prikryjte potravinovou folii nebo poklickou a dejte do lednice - tak na 20-30 minut, aby se vse rozlezelo. Podavejte s tmavym chlebem a salatem.
Pozn.: muzete pouzit i rukolu nakrajenou na kousky. Bud spolu se syrem, nebo bez. Nekdo dava jen na tenounke platky krajene zampiony. Ochutite shora uvedenym zpusobem.

Testoviny s tunakem (Pasta con tonno)

6. srpna 2013 v 20:34 Těstoviny
Opět jeden recept pro milovníky rychlé úpravy těstovin - "pasta con tonno". Přípravu omáčky zvládnete v době, kdy se vám vaří těstoviny. Vyplatí se pár korun si přidat a koupit pravé italské, dělané z tvrdé pšenice, soli a vody. Občas se vyskytují např. německé těstoviny, kde je psáno "pravé italské" ale pak je vzadu napsáno že jsou vyrobeny v Německu. Většinou jsou z normální mouky a po uvaření se lepí, pokud se rovnou nerozvaří.
Kvalitní těstoviny poznáte hlavně podle toho, že při vaření nevylučují téměř žádny škrob, voda je jen mírně zakalená. Nesmí být bílá nebo dokonce pěnit!
Taky jsem slyšela názor, že "nudle jsou pořád jen nudle" což je asi jako byste Čechovi řekli že "pivo je pořád jen pivo"!
*********************************************************************************************************************************
INGREDIENCE PRO 4 OSOBY:
na osobu 2 plné hrsti těstovin-jinak asi 80 gr pro jednoho
200 gr tuňáka
čerstvou cibulku
1-2 stroužky česneku
asi 15 cherry rajčátek
plnou lžíci kaparů
hrst černých oliv
peperoncino
olivový olej
oregano, petržel,bazalka - nejlépe vše čerstvé
*********************************************************************************************************************************
Zatímco se těstoviny vaří, dejte do vyšší nádoby kapary, olivy, bylinky, česnek a rozmixujte ponorným mixérem. Do větší mísy, kam se pak vejdou i těstoviny, dejte okapaného tuňáka rozdroleného na kousky, rozmixovanou směs a nakonec rozpůlená nebo rozčtvrcená rajčátka, ochuťte peperončínem a olejem. Rozřeďte trochou vody ve které se vařily těstoviny a pak je vhoďte do mísy a dobře promíchejte. Nazývat tuto přípravu "omáčkou" není asi přesné, Italové tomu říkají "condimento" (kondymento) a znamená to ochucení, okořenění. Pokud chcete mít z těstovin salát, stačí
je propláchnout studenou vodou a nechat odpočinout na chladném místě, ale dobrý je i vlažný.



Masovy salat

4. srpna 2013 v 15:38 Maso a drůbež
V horkych dnech asi nikoho nebavi stat u plotny - ale jist se musi! Proto se uchyluji k receptum ruznych salatu, ryzovy, testovinovy, s tunakem a s masem z konzervy, jako je ten dnesni.
Dulezità je hlavne kvalita konzervy, ja pouzivam hovezi v prirodni stave - rosolu. Dale jsou potreba cerstve a kvalitni suroviny, jedna se hlavne o zeleninu. Nemelo by se pridavat prilis surovin, aby se daly rozeznat jednotlive chute a jen jednoduse ochutit, staci ocet, bud vinny nebo kvalitni balzamikovy a olivovy olej.
POTREBY:
asi 250 gr prirodniho masa v konzerve
2 jemne strouhane mrkve
2 male, cerstve cibulky
asi 2 hrsti cherry rajcatek
maly hlavkovy sakat
lzice kaparu a asi 10 - 15 cernych oliv krajenych na platky -podle chuti, jinak muzete vynechat. Ale prave tyto ingredience dodaji salatu ten pravy "rìz"
ocet a olej na dochuceni
sul a pepr podle potreby
Priprava je velice jednoducha - vse nakrajejte na kousky - cibulka je hezci a chutnejsi na slaba kolecka- promichejte a ochutte zalivkou. Podle potreby prisolte,ale pokud pridate kapary a olivy, tak opatrne!
Tyto salaty nabizeji samozrejme celou skalu moznosti a variaci podle vasich chuti. Podle me je dulezite nic neprehnat, aby nektera ingredience "nezabila" ty ostatni.
S dobre vychlazenym pivem je to skvela vecere!


Tagliatelle s citronem (Tagliatelle al limone)

1. srpna 2013 v 14:57 Těstoviny
Nazev zni mozna trochu zvlàstne,ale nebojte se, nenì to kyselé! Jde o jednoduchou prìpravu testovin s osvezujìcì citronovou chutì, prijdou vhod predevsìm v horkych dnech.
Pro 4 osoby budete potrebovat:
320 gr tagliatelle - nudle siroke asi pul cm
50 gr masla
strouhanà kura z 1 citronu
stàva z pulky citronu
1/2 sklenky bìlho, suchého vìna
100- 150 gr smetany nebo slehacky
trochu masoxu nebo jineho polévkoveho korenì
sladka paprika - asi na spicku kulateho noze
spetka pepre
strouhany parmezan na posypani - nesetrit!
cerstva, nasekana petrzelka
Zatimco dàte varit vodu na tagliatelle, pripravte si hlubokou pànev, tak velkou aby se do nì uvarené testoviny vesly. Dejte do ni màslo, nechte rozpustit, vhodte nastrouhanou citronovou kuru, jakmile se zpeni, prilejte vino. Zvyste plamen, aby se alkohol odparil - poznàte to podle toho, ze uz nenì cìtit. Pak pridejte citronovou stàvu, masox nebo polévkové korenì, smetanu ci slehacku, papriku a pepr. Mezitìm by testoviny mely byt uz uvarené, slejte vodu a ihned je vhodte do omàcky, promìchejte, zasypte hojne parmezànem, sekanou petrzelkou a znovu zamìchejte a podàvejte. Na talìri si kazdy jeste muze pridat parmezàn podle chuti.
Pokud se vam omacka zda prilis hustà - tagliatelle do sebe dost vsàknou - nechte si na strane trochu vody, ve které se testoviny varì a omàcku s ni mìrne rozredte. Tìmto zpusobem se v Itàlii redì vsechny omàcky na testoviny, pokud moc zhoustnou.