VÍTEJTE NA MÝCH STRÁNKÁCH

Vítejte na mých stránkách www.nejenhackovani.blog.cz. Jak sám titul napovídá, bude v nich řeč o háčkovaní a jiných ručních pracích, recepty a ostatní ženské zábavy. Doufám, že se vám u mě bude líbit.
Pokud budete mít zájem o nějaké návody, jsem k dispozici na e-mailové adrese ruzena60@hotmail.com. Děkuji za návštěvu, Růžena

Brambory po sedlacku (patate alla contadina)

30. srpna 2013 v 14:39 |  Přílohy
Zacina bramborova sezona.Jeste si pamatuji, jak jsme na stredni skole zacatkem zari jezdivali na sber brambor. Tato "pomoc socialistickemu hospodarstvi" slouzila zaroven ke "stmeleni kolektivu".Na jare nas obcas posilali na zasazovani chmelu, kde se "utuzoval kolektiv". Nevim, jestli za to muzou bramborove a chmelove brigady,ale je fakt, ze cast nasi tridy se porad jeste schazi po temer 40 letech. Sber chmelu jako takovy jsem osobne nezazila (coby studenti hotelove skoly jsme v lete hodili na povinnou praxi),ale pamatuji se na rozhlasove vysilani z chmelu, na souteze o nejuspesnejsiho sberatele apod. Vzpominat na doby minule, leckdy truchlive, se asi nema,ale mam pocit, ze podobne akce by prospely i dnes - a nejen "kapitalistickemu" hopodarstvi.
To jsem ale odbocila, chtela jsem dnes uvest jeden recept, ktery jsem se naucila v Italii,ale mozna je znamy i u nas. Tak tohle je moje verze:
4 velke brambory
1-2 strouzky cesneku
1 cibulka
smes rozsekanych bylinek - petrzel, salvej, rozmaryn, muze byt i trochu kminu - asi 2 plne lzice
kostka polevkoveho koreni - nejlepe pro zeleninovy vyvar
olej, sul, pepr
horka voda na zaliti
Brambory nakrajime na kostky a dobre proplachneme. Bylinky oplachneme vodou a jemne rozsekame spolu s cesnekem. Na panvi lehce zpenime nakrajenou cibulku a brambory na ni vlozime.Zamichame a posypeme bylinkovou drti. Opet zamichame, pridame rozdrobenou kostku polevkoveho koreni a zalijeme horkou vodou tak, aby brambory byly zpulky potopene. Varime za obcasneho michani, az jsou brambory mekke. Pokud se voda prilis vypari, mirne podlevame, ale pozor, at brambory "neutopime"! Ke konci by mely byt mekke a voda temer vsaknuta.Dochutime eventualne soli (kostka byva uz dost slana) a peprem. Na zaver jeste posypeme trochou cerstve petrzelky a uz nevarime.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Alis Alis | Web | 30. srpna 2013 v 19:32 | Reagovat

Ahoj Růženko, jé bramborový brigády..taky jsem zažila..moc pěkně jsi to napsala..hlavně se stmeloval kolektiv, závazky se nám sice nepodařilo splnit, ale kolektiv byl stmelený :-)
Jinak recept se mi moc zamlouvá a určitě ho vyzkouším na mých jedlících. Jsou dost bramboroví, takže recept akorát pro mně :-) A fotky jsou super!

2 ruzena ruzena | E-mail | Web | 30. srpna 2013 v 20:26 | Reagovat

Diky, Alenko, taky jsme bramborovi! Jen v lete musime byt salatovì-na brambory je moc horko. Uz se tesim na zmenu!:-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama