VÍTEJTE NA MÝCH STRÁNKÁCH

Vítejte na mých stránkách www.nejenhackovani.blog.cz. Jak sám titul napovídá, bude v nich řeč o háčkovaní a jiných ručních pracích, recepty a ostatní ženské zábavy. Doufám, že se vám u mě bude líbit.
Pokud budete mít zájem o nějaké návody, jsem k dispozici na e-mailové adrese ruzena60@hotmail.com. Děkuji za návštěvu, Růžena

Září 2013

Fazolova polevka

17. září 2013 v 14:27 Bezmasà jìdla
Ochladilo se, tak prijde vhod i neco teplejsiho do zaludku, jako je napriklad fazolova polevka.
V Toskansku se dela opet jednoduse, jen musi byt husta a jeste se do ni zavareji testoviny, ja davam nejradeji nudle. Tim polevka jeste vic zhoustne a jak se rika "stoji v ni lzice"!Muzete ale pouzit i jiny druh testovin, mensiho formatu, treba kolinka.
POTREBY pro 4 osoby:
asi 250-300 gr suchych fazoli (nebo vetsi konzervu sterilovanych - zhruba 500 gr)
salek korenove zeleniny
2 strouzky cesneku
siroke nudle nebo
testoviny maleho formatu, ale z celozrnne mouky, aby se nerozvarily - asi 2 hrsti
olivovy olej
salvej, 3-4 listky
1 zrale rajce
Delat tuto polevku ze suchych fazoli je lepsi, protoze tak ziskate vodu, ve ktere se vari, jako zaklad polevky. Pokud pouzijete sterilovane, musite je vodou rozredit.
Postup je nasledujici: fazole namocite na noc do studene vody. Rano je uvarite do mekka spolu se lzici olivoveho oleje a pokud mate, par listku salveje, 2 strouzky cesneku a zrale rajce na kousky krajene. Fazole varte jen trochu potopene a velmi pozvolna, vetsinou je potreba tak hodina.
V kastrolu osmahnete drobne nakrajenou zeleninu a pak zalijete trochou vody z fazoli.
Na stranu si date zhruba salek fazoli a zbytek rozmixujte.Mel by se pouzivat pasirovac na zeleninu,ale myslim, ze v ceskych domacnostech ho malokdo ma, takze poslouzi i tyckovy mixer.
Vse pridate zpet do hrnce se zeleninou a jeste povarite.Podle potreby rozredite jeste fazolovou vodou, aby polevka nebyla moc husta.Vlozite testoviny a uvarite do mekka. Pozor, musi se casto michat, jinak se pripaluji. Kdyz jsou skoro mekke, pridate cele fazole, ktere jste dali stranou. Zamichate a nechate trochu odpocinout. Na taliri pokapete olivovym olejem a muzete posypat lzickou strouhaneho parmezanu.
Pokud chcete mit sytejsi variantu, spolu s korenovou zeleninou osmahnete na kosticky krajeny libovy bucek nebo slaninu.

Boruvkovy kolac hrnickovy

3. září 2013 v 15:11 Moučníky
Dostalo se mi cerstvych boruvek - zde vzacnost! Prodavaji se v supermerkatech, jsou drahe a nestojì za nic. Tady u nas nikde nerostou a musime za nimi "na kopecky", coz jsou v nasem pripade Apenniny. A ani tak to neni jednoduche - jejich sbirani je jen na povoleni (asi jako u nas rybarsky listek) a smi se nasbirat jen urcite mnozstvi. To same plati i o jinych lesnich plodech a o houbach.
Tamni obyvatele se sberem zivi a moc neradi vidi "vetrelce". Nezridka se stava, ze nechate auto na ceste a kdyz se vratite, mate rozrezane gumy. Takze je bezpecnejsi boruvky koupit na miste za pomerne prijatelnou cenu. Kamaradka si udelala vylet a vratila se s darkem v podobe vonavych, krasnych boruvek! Cast jsme snedli hned,neco slo do mrazaku a ze zbytku jsem upekla tento kolac.
2 hrnky polohrube mouky
120 gr masla
1 hrnek cukru
1/2 prasku do peciva
1 hrnek mleka
1 vejce
boruvky (a ja jsem pridala i kousky nektarinky)
Ze suchych prisad a masla udelame drobenku. Odebereme asi 1/3 a dame stranou. Do zbyle casti vlijeme mleko s rozslehanym vejcem a dobre promichame. Do formy nalejeme testo, mirne posypeme drobenkou (aby ovoce prilis nepropadalo) a zasypeme zbytkem. Peceme asi 1/2 hodiny pri 170 - 180 stunich.