VÍTEJTE NA MÝCH STRÁNKÁCH

Vítejte na mých stránkách www.nejenhackovani.blog.cz. Jak sám titul napovídá, bude v nich řeč o háčkovaní a jiných ručních pracích, recepty a ostatní ženské zábavy. Doufám, že se vám u mě bude líbit.
Pokud budete mít zájem o nějaké návody, jsem k dispozici na e-mailové adrese ruzena60@hotmail.com. Děkuji za návštěvu, Růžena

Fazolova polevka

17. září 2013 v 14:27 |  Bezmasà jìdla
Ochladilo se, tak prijde vhod i neco teplejsiho do zaludku, jako je napriklad fazolova polevka.
V Toskansku se dela opet jednoduse, jen musi byt husta a jeste se do ni zavareji testoviny, ja davam nejradeji nudle. Tim polevka jeste vic zhoustne a jak se rika "stoji v ni lzice"!Muzete ale pouzit i jiny druh testovin, mensiho formatu, treba kolinka.
POTREBY pro 4 osoby:
asi 250-300 gr suchych fazoli (nebo vetsi konzervu sterilovanych - zhruba 500 gr)
salek korenove zeleniny
2 strouzky cesneku
siroke nudle nebo
testoviny maleho formatu, ale z celozrnne mouky, aby se nerozvarily - asi 2 hrsti
olivovy olej
salvej, 3-4 listky
1 zrale rajce
Delat tuto polevku ze suchych fazoli je lepsi, protoze tak ziskate vodu, ve ktere se vari, jako zaklad polevky. Pokud pouzijete sterilovane, musite je vodou rozredit.
Postup je nasledujici: fazole namocite na noc do studene vody. Rano je uvarite do mekka spolu se lzici olivoveho oleje a pokud mate, par listku salveje, 2 strouzky cesneku a zrale rajce na kousky krajene. Fazole varte jen trochu potopene a velmi pozvolna, vetsinou je potreba tak hodina.
V kastrolu osmahnete drobne nakrajenou zeleninu a pak zalijete trochou vody z fazoli.
Na stranu si date zhruba salek fazoli a zbytek rozmixujte.Mel by se pouzivat pasirovac na zeleninu,ale myslim, ze v ceskych domacnostech ho malokdo ma, takze poslouzi i tyckovy mixer.
Vse pridate zpet do hrnce se zeleninou a jeste povarite.Podle potreby rozredite jeste fazolovou vodou, aby polevka nebyla moc husta.Vlozite testoviny a uvarite do mekka. Pozor, musi se casto michat, jinak se pripaluji. Kdyz jsou skoro mekke, pridate cele fazole, ktere jste dali stranou. Zamichate a nechate trochu odpocinout. Na taliri pokapete olivovym olejem a muzete posypat lzickou strouhaneho parmezanu.
Pokud chcete mit sytejsi variantu, spolu s korenovou zeleninou osmahnete na kosticky krajeny libovy bucek nebo slaninu.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Alis Alis | Web | 17. září 2013 v 17:26 | Reagovat

Ahoj Růženko, musím přiznat, že fazolačku jsem ještě nikdy nedělala. A tak mě Tvůj recept moc láká vyzkoušet :-)  :-)

2 ruzena ruzena | E-mail | Web | 18. září 2013 v 7:49 | Reagovat

Ahoj, vis za ja ji zacala delat taky az tady? Rika se tomu "pasta e fagioli"a je to typicky toskansky pokrm.Drive chude jidlo, dnes v restauracich podavane coby specialitka. Levné je porad,ale chce to cas - a ten stoji :-))! Zdravim!

3 Božena Božena | 19. září 2013 v 11:23 | Reagovat

Výborná polévka, ta se dá jíst každý den. K tomu jsou skvělé langoše. Dobrou chuť.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama