VÍTEJTE NA MÝCH STRÁNKÁCH

Vítejte na mých stránkách www.nejenhackovani.blog.cz. Jak sám titul napovídá, bude v nich řeč o háčkovaní a jiných ručních pracích, recepty a ostatní ženské zábavy. Doufám, že se vám u mě bude líbit.
Pokud budete mít zájem o nějaké návody, jsem k dispozici na e-mailové adrese ruzena60@hotmail.com. Děkuji za návštěvu, Růžena

Listopad 2013

Nudle s ragù (tagliatelle alla bolognese)

24. listopadu 2013 v 11:28 Těstoviny
Màme nedeli a v Itàlii se pripravuje (asi jako vsude) svàtecnì obed. K nemu casto patrì "tagliatelle alla bolognese" , coz jsou bolonske nudle, neboli po nasem nudle s ragù. Drìve se patrilo delat tyto testoviny po domàcku,ale dnes se dostanou koupit hotové nejen suché,ale i cerstvè, opravdu "jako od maminky". Ale i ty prumyslové jsou vyborné, stacì jen koupit nejakou osvedcenou znacku, hlavne pravou italskou.
Ragù si muzete pripravit uz den predem, odlezelé je lepsì.
INGREDIENCE pro 4 osoby:
350 gr sirokych nudlì (tagliatelle) - jsou dlouhé jako spagety,ale sirsì a placaté
300 gr mletèho masa (v Italii pouzivaji jen hovezi)
70 gr slaniny (italskà "pancetta" je susena slanina, nejvìce se jì podobà asi anglickà)
1 stredni cibule
1-2 strouzky cesneku
plechovka (400gr) oloupanych rajcat
nadrobno nakrajena mrkev a rapikaty celer - asi salek
1/2 sklenky cerveneho vìna
olej, sul, pepr
trochu vyvaru
strouhany Parmigiano reggiano
Slaninu nakràjìme na drobné kousky a dàme na pànev s malym mnozstvìm oleje. Kdyz pustì tuk, vlozìme nadrobno nakrajenou zeleninu osmahneme, potom vlozìme maso a za stàlého mìchànì, aby se nedelaly zmolky, nechàme zatàhnout. Kdyz maso zìskà nahnedlou barvu,zvysìme plamen a prilejeme cervené vìno - mìchàme,az se alkohol vyparì ( =nenì cìtit odér vìna). Pak pridàme na kousky rozkràjenà rajcata , trochu soli (opatrne, slanina je slanà :-), pepr, utreny cesnek a nechàme velmi zvolna varit. Pokud se tekutina prilis odparì, prilejeme trosku vyvaru - ale opatrne, po malych dàvkàch-spràvné ragù musì zustat hodne huste, aby obalovalo testoviny a ne po nich stékalo.
V tom je pràve - podle italskych hospodynek - tajemstvì spràvného ragù, dlouhé a pozvolnè varenì. Nekde, napr. v Neapoli , se varì i nekolik hodin.
My to nebudeme zas tolik prehànet a zhruba po hodince màme nase ragù hotove.
Testvoviny - abychom byli uplne orotodoxnì, musìme vzìt tagliatelle,ale ragù se dà pouzìt i na jiné testoviny a taky na prìpravu lasagnì je nezbytnè - uvarìme v dostatecnèm mnozstvì osolene vody (solìme az kdyz se zacne varit, jinak budeme dèle cekat -osolena voda vre pozdeji), scedime a vhodìme do sirsìho kastrolu nebo hluboké pànve, ve kterè se varilo ragù. Dobre promìchame a servìrujeme. Na talìri bohate posypeme strouhanym syrem Parmigiano reggiano.

Zakusek pro necekanou navstevu (z listkoveho testa s hruskami-sfogliattine di pera)

17. listopadu 2013 v 13:09 Cukrovi a drobné zákusky
Pokud se vam ohlàsì necekanà nàvsteva a nemàte zrovna nic pri ruce, co byste jì mohli nabìdnout, stacì mit doma listkove testo a pàr hrusek - eventuàlne jablek. Nez se zacne varit voda na kàvu, stihnete vykouzlit tyto krehkè zakusky - zde se jim rìkà "sfogliattine" Delaji se i s krèmem, vanilkovym nebo cokoladovym. Jsou hotovè opravdu behem 10 minut!
INGREDIENCE:
1 listkove testo
2 hrusky (nebo jablka)
skoricovy cukr - nemate-li,staci normalnì nebo trtinovy cukr
mandlové lupìnky (nemusì byt)
**************************************************************************************************************************************
Zapneme troubu na 200 stupnu.Listkove testo dame na vàl a nakràjìme na ctverce nebo muzeme udelat jiné tvary - jà mela testo kulaté, tak jsem udelala kolecka pomoci sklenicky.
Hrusky (neprìlis mekké!) dobre omyjeme, vyndàme jàdrinec a nakràjìme i se slupkou na tencì plàtky - asi 2-3 mm.
Poklademe jimi testo, posypeme cukrem a vlozìme do horké trouby. Jà dala i trochu madlovych lupìnku.
Peceme asi 7-10 minut - to zàlezì na vasì troube. Po càstecnem vychladnutì (jsou vyborné vlazné),posypeme mouckovym cukrem s vanilkou.Ty dnesnì vàm predklàdàm opravdu cerstvé - budou jako zàkusek k nedelnìmu obedu :-))

Priprava na Vanoce

13. listopadu 2013 v 22:01 Vánoce
I kdyz tomu letosnì teply podzim moc nenasvedcuje, ani ne za mesìc a pul tady màme VANOCE!
A jako vzdy jsem si rìkala,ze zacnu s hàckovànì, brzy,abych uz v listopadu mela mela vse hotovè...a jako vzdy...ale to urcite znàte!
Podarilo se mi ale uhàckovat nového andìlka - inspiraci mam od Zdisky (je v mych Oblibenych), na jejim blogu jsou prekràsné originaly..Jà si ho trochu upravila, je to prvnì vìceméne PODARENY exemplàr. Na vìc jsem se zatìm nezmohla - ale nevzdàvàm to :-))


Zàviny (ne)zavinuté

10. listopadu 2013 v 16:20 Moučníky
Jablkové e jiné zàviny jsou u nàs doma ve velké oblibe - rekla bych. ze ze vsech moucnìku vubec v oblibe nejvetsì. Aby to nebyl porad stejny "strudl", obcas obnovim alespon jeho "kabàtek".
Udelala jsem tedy zavin pleteny a pak mrìzkovy - s pomocì valecku na mrìzky. Nejlépe se s nìm mrìzkuje listkové testo - chce to jen hodne pritlacit a pomaloucko jet s vàleckem pres testo.
Prvnì NAPLN jsem udelala klasickou - nahrubo nastrouhanà jablka posypanà skoricovym cukrem, hrozinky, rozsekane orechy.Do DRUHE' NAPLNE jsem krome jablek pridala i hrusky, opet posypala skorici - méne cukru,protoze hrusky byly dost sladké-,trochu rozinek, vynechala jsem orechy.
Do OBOU NA'PLNI' pridàvàm 2-3 jemne rodrobené susenky nebo piskoty - vsàknou do sebe vlhkost a nàpln nevytékà.Trochu posypu i testo.Nekdo pouzìvà i na màsle osmahnutou strouhanku.
PLETENY' ZA'VIN jsem delala nàsledovne: na prostredek testa jsem dala nàpln a nechala z kazdé strany 2 pruhy, které jsem narìzla jak je videt na obràzku (ne az ùplne k nàplni) a pak preklàdala tak, aby se pruhy vprostredku prekryvaly.Potom jsem potrela vejcem nebo jen bilkem-pokud nemàte ani jedno ani druhé po ruce, staci i rozpustenym maslem-a dal péct do hodne rozehràté trouby.
MRI'ZKOVY ZA'VIN - zde je potreba speciàlni valecek - viz foto. Sehnala jsem ho v domàcìch potrebàch asi za 100 Kc. Na pulku testa jsem dala nàpln, druhou pulku prejela valeckem - hodne pritlacte a jedte pomalu - pak testo opatrne nadzvedla, mìrne roztahla a prehnula pres napln.Po stranàch testo dobre uzavrete,aby nàpln nevytekla.
Tyto prìpravy delam rovnou na PECICI'M PAPI'RU - zabrànì se tìm riskantnìmu prenàsenì testa!


Jak jsem jela tramvaji

1. listopadu 2013 v 22:53 Zážitky a různé...
Pri mé nedàvné nàvsteve Prahy jsem se nechala zlàkat na vyhlìdkovou projìzdku tramvajì - a jakou tramvajì! Mladsì z vàs je asi znajì jen ze starsìch filmu,ale kdo se narodil v padesatych letech a drìve, jiste pamatuje na drevené, cervené, drkotajìcì tramvaje,jejichz dvere byly,alespon ve vlecnàku, vecne otevrene a v dopravnìch spickàch ovesené na venkovnìch drzadlech hrozny cestujìcìch. Jejich "vyhodou" bylo i to, ze se dalo nastupovat i vystupovat behem jìzdy, nebot tramvajka hrcela a chrcela a zvlast do kopce a v zatàckàch mìvala kratky dech.
Dnes se staly pro turisty romantickou a pro Prazany nostalgickou atrakcì.
Vyjeli jsme od Stromovky, kde je konecna, smerem na prazsky Hrad. Listek nam prodal a prostipnul pravy pruvodci, s brasnou a klestickami. Pak jsme za zvukoveho doprovodu skripani a hrkàni vyrazili. Cestu zpestrila skupina francouzskych turistu, kteri nastoupili v domneni, ze jde o normalni linku. Kdyz prisel pruvodci a domahal se penez za listek, nastrcili mu k nàlezitemu oznaceni ten, ktery se prodava v metru. Pak se za pomoci ostatnich cestujicich nejak dohodli na spravnem postupu a rachotilo se vesele dàl.
Az ted si uvedomuji, jak vyrobci techto tramvaji mysleli na vsechno a da se rict, ze v mnohem predbehli dobu. Podlaha je ze dreva jako cela tramvaj a jsou v ni drazky, takze pri desti nebo snehu mokro nedrzi na povrchu a neriskuje se tak, jako v tech dnesnich, ze pri nahlem zabrzdeni ladne zabruslite az k ridici a zastavite se o predni sklo. Nahore jsou mala obdelnikova okenka, ktera se v lete otevirala - klimatizace, kterà neskodila ovzdusì,ani jste z ni nedostali boleni krku ci zad.
Predni vuz se v zime vetsinou zaviral a aby drahocenne prirodni teplo (dane poctem cestujicich, protoze se netopilo) neunikalo, na dverich,které vedly na plosinku byly dva otvory se zasupovacimi dvirky - jeden na usta,abyste se mohli s pruvodcim domluvit a druhy na ruku, kterou se mu podavaly penize. Mezi uchytkami viselo lanko, za ktere pruvodci zatahal,
zacinkalo se a ridic vedel, ze uz jsme vsichni na svych mistech, je zaplaceno a muzeme jet dal.
Pamatuji se, ze pruvodci mel k dispozici nadobu se sypanim,kdyby se ve snehu tramvaj nekde "zadrhla" - pak pohotove zakrocil.Na rozdìl od dnesnìch modernìch prostredku, on byl na zimu pripraven.
Jizda touto tramvaji nas proste vhodila do nasich detskych let. Vystoupili jsme u Hradu a pokracovali dal pesky,ale to uz je zas jiny pribeh a jine dojmy...