VÍTEJTE NA MÝCH STRÁNKÁCH

Vítejte na mých stránkách www.nejenhackovani.blog.cz. Jak sám titul napovídá, bude v nich řeč o háčkovaní a jiných ručních pracích, recepty a ostatní ženské zábavy. Doufám, že se vám u mě bude líbit.
Pokud budete mít zájem o nějaké návody, jsem k dispozici na e-mailové adrese ruzena60@hotmail.com. Děkuji za návštěvu, Růžena

Nudle s ragù (tagliatelle alla bolognese)

24. listopadu 2013 v 11:28 |  Těstoviny
Màme nedeli a v Itàlii se pripravuje (asi jako vsude) svàtecnì obed. K nemu casto patrì "tagliatelle alla bolognese" , coz jsou bolonske nudle, neboli po nasem nudle s ragù. Drìve se patrilo delat tyto testoviny po domàcku,ale dnes se dostanou koupit hotové nejen suché,ale i cerstvè, opravdu "jako od maminky". Ale i ty prumyslové jsou vyborné, stacì jen koupit nejakou osvedcenou znacku, hlavne pravou italskou.
Ragù si muzete pripravit uz den predem, odlezelé je lepsì.
INGREDIENCE pro 4 osoby:
350 gr sirokych nudlì (tagliatelle) - jsou dlouhé jako spagety,ale sirsì a placaté
300 gr mletèho masa (v Italii pouzivaji jen hovezi)
70 gr slaniny (italskà "pancetta" je susena slanina, nejvìce se jì podobà asi anglickà)
1 stredni cibule
1-2 strouzky cesneku
plechovka (400gr) oloupanych rajcat
nadrobno nakrajena mrkev a rapikaty celer - asi salek
1/2 sklenky cerveneho vìna
olej, sul, pepr
trochu vyvaru
strouhany Parmigiano reggiano
Slaninu nakràjìme na drobné kousky a dàme na pànev s malym mnozstvìm oleje. Kdyz pustì tuk, vlozìme nadrobno nakrajenou zeleninu osmahneme, potom vlozìme maso a za stàlého mìchànì, aby se nedelaly zmolky, nechàme zatàhnout. Kdyz maso zìskà nahnedlou barvu,zvysìme plamen a prilejeme cervené vìno - mìchàme,az se alkohol vyparì ( =nenì cìtit odér vìna). Pak pridàme na kousky rozkràjenà rajcata , trochu soli (opatrne, slanina je slanà :-), pepr, utreny cesnek a nechàme velmi zvolna varit. Pokud se tekutina prilis odparì, prilejeme trosku vyvaru - ale opatrne, po malych dàvkàch-spràvné ragù musì zustat hodne huste, aby obalovalo testoviny a ne po nich stékalo.
V tom je pràve - podle italskych hospodynek - tajemstvì spràvného ragù, dlouhé a pozvolnè varenì. Nekde, napr. v Neapoli , se varì i nekolik hodin.
My to nebudeme zas tolik prehànet a zhruba po hodince màme nase ragù hotove.
Testvoviny - abychom byli uplne orotodoxnì, musìme vzìt tagliatelle,ale ragù se dà pouzìt i na jiné testoviny a taky na prìpravu lasagnì je nezbytnè - uvarìme v dostatecnèm mnozstvì osolene vody (solìme az kdyz se zacne varit, jinak budeme dèle cekat -osolena voda vre pozdeji), scedime a vhodìme do sirsìho kastrolu nebo hluboké pànve, ve kterè se varilo ragù. Dobre promìchame a servìrujeme. Na talìri bohate posypeme strouhanym syrem Parmigiano reggiano.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Ellie►kunis-mila.blog.cz Ellie►kunis-mila.blog.cz | Web | 24. listopadu 2013 v 11:38 | Reagovat

Ahoj můžeš prosím hlasovat tady pro Ellie http://nnina-dobrev.blog.cz/1311/sutaz-o-damonov-prsten-finale ? Prosím, prosím, prosím :D .. Prohrávám o 40 hlasů a zachvilinku ta soutěž končí :D.. Promiň za reklamu a otravování + za hlasování si můžeš ke mě na blog napsat o hmotnou cenu.

2 Alis Alis | Web | 24. listopadu 2013 v 12:09 | Reagovat

Ahoj Růženko, tak to je oběd podle mého gusta, mńam :-) Tu boloňskou omáčku brzy vyzkouším. Mám doma zrovna koupené lasagne, tak si myslím, že se k nim hodí :-) Růženko,měj se moc hezky :-)  :-)

3 ruzena ruzena | E-mail | Web | 24. listopadu 2013 v 15:17 | Reagovat

[2]: Ahoj Alenko, na lasagne je uplne perfektni! Chce to prokladat i besamelem a strouhanym syrem, navrch besamel a hodne syra, pak zapect...mnam!! Taky se na ne chystam :-))

4 Božena Božena | 25. listopadu 2013 v 15:19 | Reagovat

Já taková jídla prostě miluji, tak jako Itálii.

5 Božena Božena | 25. listopadu 2013 v 15:54 | Reagovat

Taková jídla prostě miluji, tak jako zemi, ve které se vaří.

6 ruzena ruzena | E-mail | Web | 27. listopadu 2013 v 12:24 | Reagovat

[4]:[5]: Diky Bozenko :-))!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama