VÍTEJTE NA MÝCH STRÁNKÁCH

Vítejte na mých stránkách www.nejenhackovani.blog.cz. Jak sám titul napovídá, bude v nich řeč o háčkovaní a jiných ručních pracích, recepty a ostatní ženské zábavy. Doufám, že se vám u mě bude líbit.
Pokud budete mít zájem o nějaké návody, jsem k dispozici na e-mailové adrese ruzena60@hotmail.com. Děkuji za návštěvu, Růžena

Prosinec 2013

STASTNE' A VESELE'!

24. prosince 2013 v 22:36 Úvod
Vsem navstevnicim a navstevnìkum blogu preji stastne a vesele Vanoce a hodne stestì do Nového roku!

Mandlove cukrovi s cokoladou (biscottini alle mandorle e cioccolato)

13. prosince 2013 v 8:00 Cukrovi a drobné zákusky
Dalsi recept z Toskanska, ktery se hodi i pro nase vanocni cukrovi - mandlove s cokoladou.
Tento rok jsem pri priprave cukrovi mela noveho pomocnika - plàt silikonu, na kterém se testo kràsne vyvaluje a nelepì se. Chtelo by to asi i silikonovy vàlecek - zatim jsem neobjevila - a moje stesti by bylo dokonale :-) Ale kdyz testo svrchu pokryjete potravinovou folii nebo rozriznutym mikrotenovym sackem neprilepì se ani drobecek!
Silikonovy plàt jsem videla v Praze, kde ho ale prodàvali za nejakou hrìsnou cenu - uz presne nepamatuji,ale zdàla se mi horentnì a urcite daleko vyssì nez tech necelych 7 euro, které jsem za nej dala zde v Lidlu..Stacì jej po pouzitì jen otrìt houbickou a po uschnutì svinout. Velmi prakticky, mohu jen doporucit!
Na mandlovo - cokoladove cukrovi budete potrebovat :
200 gr mouky
80 gr cukru
100 gr nahrubo sekanych mandli
80 gr sekane cokolady (nejlepe v mixeru na hrubsi kousky)
100 gr zmeklého màsla
2 vejce
mouckovy cukr s vanilkou na posypani
Ingredience rychle zpracujeme, nechame odpocinout aspon pul hodiny v lednici. Pak rozvàlìme na plàt asi 4 mm a ruznymi formickami vykrajujeme tvary. Preneseme na plech vylozeny pecicim papìrem a peceme v predehràté troube pri 180° asi 10-15 minut.
Vychladlé cukrujeme.

Baci di dama (Polibky damy aneb oriskove pusinky)

11. prosince 2013 v 21:39 Cukrovi a drobné zákusky
V Italii se na Vanoce cukrovi nepece, alespon ne tak, jak to zname my. Maximalne se upece jeden druh pro "Babbo Natale" coz je v prekladu "Tatinek Vanoce" a je to vlastne Santa Klaus nebo jestli chcete, nas Mikulas. Ale v cukrarnach se po cely rok prodavaji ruzne "biscottini" coz jsou drobne cukrovinky a susenky, vesmes z lineckeho testa, podobne tem nasim vanocnim. Existuje spousta receptu, kazdy region ma svoje, casto pripravovane jiz od davne minulosti, i kdyz dnes je doma uz temer nikdo nepece.
Jednim z takovych jsou "Baci di dama", jednoduche pusinky z oriskoveho testa a slepene jen rozpustenou cokoladou.
INGREDIENCE
100 gr mouky
100 gr cukru
100 gr strouhanych orisku
100 gr masla (nebo tuku jako napr. Stela)
horka cokolada na spojeni (horkou s hackem nad "r" )
Vsechny prisady spojime dohromady a vypracujeme hladke testo - vejce ani zloutky se nedavaji.
Dame jej do lednice odpocinout aspon na hodinku. Pak vytvarime male kulicky, ktere mirne zplostime a dame na plech s pecicim papirem. Peceme v mirne predehrate troube do ruzova - asi na 170° zhruba 10-15 minut. Pozor aby prilis nezhnedly, jinak horknou.
Ve vodni lazni rozpustime cokoladu a pusinky po vychladnuti spojime.Mirne pocukrujeme mouckovym cukrem s vanilkou.
Davky muzete samozrejme jednoduse zdvojnasobit.

Andilek s perlickami

1. prosince 2013 v 20:41 Vánoce
Tohoto andilka jsem uhackovala s perlickami - nez zacnu pracovat, navleknu na prizi dostatecny pocet perlicek, pak ji vzdy priblizim az k hacku a retizkovym okem uhackuji tam, kde ji chci mit.
Priprava na Vanoce pokracuje!