VÍTEJTE NA MÝCH STRÁNKÁCH

Vítejte na mých stránkách www.nejenhackovani.blog.cz. Jak sám titul napovídá, bude v nich řeč o háčkovaní a jiných ručních pracích, recepty a ostatní ženské zábavy. Doufám, že se vám u mě bude líbit.
Pokud budete mít zájem o nějaké návody, jsem k dispozici na e-mailové adrese ruzena60@hotmail.com. Děkuji za návštěvu, Růžena

Baci di dama (Polibky damy aneb oriskove pusinky)

11. prosince 2013 v 21:39 |  Cukrovi a drobné zákusky
V Italii se na Vanoce cukrovi nepece, alespon ne tak, jak to zname my. Maximalne se upece jeden druh pro "Babbo Natale" coz je v prekladu "Tatinek Vanoce" a je to vlastne Santa Klaus nebo jestli chcete, nas Mikulas. Ale v cukrarnach se po cely rok prodavaji ruzne "biscottini" coz jsou drobne cukrovinky a susenky, vesmes z lineckeho testa, podobne tem nasim vanocnim. Existuje spousta receptu, kazdy region ma svoje, casto pripravovane jiz od davne minulosti, i kdyz dnes je doma uz temer nikdo nepece.
Jednim z takovych jsou "Baci di dama", jednoduche pusinky z oriskoveho testa a slepene jen rozpustenou cokoladou.
INGREDIENCE
100 gr mouky
100 gr cukru
100 gr strouhanych orisku
100 gr masla (nebo tuku jako napr. Stela)
horka cokolada na spojeni (horkou s hackem nad "r" )
Vsechny prisady spojime dohromady a vypracujeme hladke testo - vejce ani zloutky se nedavaji.
Dame jej do lednice odpocinout aspon na hodinku. Pak vytvarime male kulicky, ktere mirne zplostime a dame na plech s pecicim papirem. Peceme v mirne predehrate troube do ruzova - asi na 170° zhruba 10-15 minut. Pozor aby prilis nezhnedly, jinak horknou.
Ve vodni lazni rozpustime cokoladu a pusinky po vychladnuti spojime.Mirne pocukrujeme mouckovym cukrem s vanilkou.
Davky muzete samozrejme jednoduse zdvojnasobit.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Alis Alis | Web | 12. prosince 2013 v 18:11 | Reagovat

Ahoj Růženko, moc Tě zdravím. Tenhle receptík se mi  moc zamlouvá. Ingredience jsou i u nás běžně dostupné, takže mně to láká vyzkoušet. Akorát se chci zeptat jestli se dávají vlašské oříšky nebo lískové? Růženko, měj se moc krásně :-)  :-)  :-)

2 Božena Božena | 12. prosince 2013 v 19:32 | Reagovat

Pokaždé, když mrknu na tvůj blog, je tak něco skvělého. Jóóó, pusinky, ty já můžu. Měj se krásně předvánočně.

3 ruzena ruzena | E-mail | Web | 12. prosince 2013 v 21:02 | Reagovat

[1]: Ahoj Ali, recept uvadi liskove,ale myslim ze se nic nezkazi ani vlasskymi..
Pokud chces ale ORIGINAL , tak liskove :-)

4 ruzena ruzena | E-mail | Web | 12. prosince 2013 v 21:03 | Reagovat

[2]:Ahoj Bozenko, jestli se ti zamlouvaji, jeste to stihnes :-) Jsou rychle a ani nepotrebuji moc rozlezet! Moc zdravim :D

5 Alis Alis | Web | 13. prosince 2013 v 8:33 | Reagovat

Ahoj Růženko, tak jsem odhodlaná se do nich o víkendu pustit. Lískáčů mám ještě dost, tak jdu do toho :-) Dám Ti vědět,jak dopadly :-)

6 ruzena ruzena | E-mail | Web | 13. prosince 2013 v 13:03 | Reagovat

[5]:Fajn, ja zas budu delat tvoje vanilkove susenky s novymi formickami :-))

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama