VÍTEJTE NA MÝCH STRÁNKÁCH

Vítejte na mých stránkách www.nejenhackovani.blog.cz. Jak sám titul napovídá, bude v nich řeč o háčkovaní a jiných ručních pracích, recepty a ostatní ženské zábavy. Doufám, že se vám u mě bude líbit.
Pokud budete mít zájem o nějaké návody, jsem k dispozici na e-mailové adrese ruzena60@hotmail.com. Děkuji za návštěvu, Růžena

Leden 2014

Moucnìk Nescafé

31. ledna 2014 v 17:40 Moučníky
Recept na tento moucnìk jsem nasla na internetu a uz jednou pekla,ale trochu upraveny. Ted jsem jej znovu nasla a jelikoz jsem zde konecne objevila zakysanou smetanu, udelala jsem jej znovu, podle originalu. Tedy skoro podle originalu - ten rika,ze se mà polìt smesì zakysané smetany s cokolàdou, ja jì dala dovnitr, jako nàpln a pocukrovala...
POTREBY:
300 gr polohrubé mouky
150 gr cukru
100 gr rozpusteného vlazného màsla
3 lìce oleje
2 vejce
1 lzìce NESCAFE'
3 lzìce kakaa
1 lzìce rumu
asi 1/4 l mléka
1 pràsek do peciva
1 zakysanà smetana
100 gr cokolàdy
Vejce naslehàme s cukrem,pridàme Nescafé. Do mouky prosejeme prasek do peciva a kakao. Postupne pridàvàme strìdave mouku, màslo s olejem, rum a mlèko, az zìskàme neprìlis husté testo.Vlijeme do formy a peceme asi 25 minut pri 170'. Po vychladnutì rozrìzneme a plnìme naplni: cokoladu rozpustìme a smìchàme se zakysanou smetanou. Nebo, jak pravì originàlnì recept, nechàme moucnik vcelku a nalijeme na nej jako polevu.

Bomboniere

30. ledna 2014 v 16:22 Háčkování
V Italii se k ruznym prilezitostem, jako jsou svatby, narozeni deti, krtiny, svate prijimani nebo oslava vysokoskolského diplomu pripravuji drobné dàrky, kterym se rìkà "bomboniera". Do nich se vklàdaji malé sàcky s mandlemi obalenymi v cukru (rìkà se jim "konfety) - vetsinou 5 kousku. Podle toho, jaky je duvod oslavy, menì se i barva, ke svatbe jsou bìlé, kdyz se narodì chlapecek, tak modré, holcicka ruzove, diplom cervené atd. Pak se rozdàvajì znàmym, prìbuznym a hostum, kterì jsou pozvanì na slavnostnì obed. Casto se kupuji i pomerne drahé veci, jako strìbrné miniatury, malé vàzicky nebo krabicky z porcelànu, pro deti malé figurky zvìràtek. Jsou speciàlnì obchody, které se vyrobou a prodejem techto dàrecku zabyvajì.
V poslednì dobe - nevìm jestli je to dìky krizi nebo proste jen moda- se pripravuji doma, bud hackované nebo vysìvané - treba male sàcky, kloboucky, kosìcky i malé decky, ktere se pak pekne nazdobì a svàzou.
Dostala jsem nekolik objednàvek, tak se cinìm! Nastesti je dost casu, protoze vetsina techto oslav se konà az na jare...

Pizza

28. ledna 2014 v 21:28 Bezmasà jìdla
Na mém cesko - italském blogu chybì PIZZA!
Trocha historie : pizza byla puvodne chlebem chudych lidi, ale své dnesnì podoby se dockala az v Neapoli, kolem 18 stoletì.Nejstarsi je pizza marinara ,morska (nebo nàmornickà) pizza, ktera neobsahuje ryby,jak by se podle nazvu mohlo zdat,ale je pripravena pouze s rajcaty, oreganem, cesnekem a olivovym olejem - jmenuje se tak, protoze se delala pro rybare,kteri se rano vraceli z rybolovu.Snad nejznamejsi pizza Margherita pry vznikla v roce 1889 pri navsteve kralovny Margherity Savoia v Neapoli. Znàmy kuchar Raffaele Esposito ji chtel uctit a predlozil pizzu v italskych narodnich barvach - cervenà (rajcata), bìlà (mozzarella) a zelenà (bazalka).
Jako pizza se téz prodavalo smazene chlebove testo kulaté,placaté formy.
Aby byla domàcì pizza dobra, krupavà vespod a mekka navrch, testo se musì dobre vypracovat a pak nechat pekne vykynout a mezi tim jeste jednou propracovat a zas nechat kynout..
V italskych pizzeriìch vam prinesou pizzu na zvlàstnìch talìrìch, asi o 10cm vetsìch nez ty normàlnì - a i tak se vetsinou pizza nevejde. Spràvne udelanà pizza je tenkà jako palacinka a pece se v troubàch vytàpenych drevem -"forno a legna". Ale i na té domàcì si pochutnàte !Usmívající se
POTREBY:
Testo:
500 gr hladké mouky, plnà lzicka soli
20 gr cerstvého drozdì
hrnek vlazné vody
Studenà omàcka:
loupanà rajcata - plechovka zhruba 400-600 gr
asi lzicka oregana (nebo bazalky) sul,olivovy olej
Na doplnenì:
250 gr mozzarelly (cerstvé v nàlevu nebo lisované pro pizzu)
- kapary, olivy, sardelky,sunka, zampiony,tunàk, podusenà cibule, salàm atd. - podle toho, jaky druh pizzy budete delat
Nejdrìve pripravìme kvàsek: drozdì rozdrobìme do hrnku, pridàme trosku vlazné vody a rozmìchàme.
Do prosàté mouky vsypeme sul a dobre promìsìme. Udelàme dulek, do kterého vlijeme rozpustené drozdì a s trochou mouky utvorìme kasicku. Nechàme kynout asi 1/4 hodiny. Pak pridàme 2 lzìce oleje a pomalu prilévàme vlaznou vodu - mnozstvì vody je priblizné, ridte se radou "neutopit mlynàre":-) Mìchàme az je testo primerene husté a zacne se odlepovat od sten mìsy - je-li rìdké, poprasujeme moukou a mìchàme dàl. Pak vyndàme z mìsy a zacneme propracovàvat. Testem obcas poràdne "prastìme" o vàl - tim se z nej dostàvà ven vzduch a testo se pak prìlis nenafukuje (testo na pizzu nema byt moc vysoké). Cìm dèle to vydrzìme, tìm lépe! Pak testo poprasìme moukou a na povrchu narìzneme - lépe kyne - a dàme do mìsy na teplé mìsto vykynout, prikryté uterkou. Asi po hodince znovu vyndàme na vàl a opet propracujeme shora uvedenym zpusobem - stacì ale kratsì doba - a dàme opet kynout,zas tak na hodinu.
Mezitìm si pripravìme omàcku - vyjmeme rajcata z plechovky a rozdrtìme (treba i ponornym mixerem), pridàme sul a olivovy olej.Muzeme pridat i oregano. To je zaklad,na ktery pak pridàme ostatni suroviny podle sebe.
Vykynuté testo rozvàlìme vàleckem tak na pul cm maximàlne a preneseme na plech, mìrne posypany moukou (jinak by se pripalovala) . Vlijeme rajcatovou omacku,rozetreme po celé plose a dàme zapéct pri 220° asi 10 minut. Pak vyndàme a pridàme zvolené ingredience a peceme dalsich 10 minut. Pokud dàvàte cerstvou bazalku nebo rukolu, tak az po vytazenì z trouby, jinak zhorkne. Mozzarellu v sàcku (s nàlevem) nakràjejte o neco drìv na kousky a nechte okapat, prìpadne osuste papìrovou uterkou - ma "zlozvyk" ze pizzu "utopì".Pokud màte lisovanou, ve vakuovém balenì,tam nenì tento problém ale pozor,aby se nepripàlila.
Na pizzu se dnes dàvà kdeco - ale spràvnà pizza nema byt preplàcanà. Vetsinou staci 2 -3
ingredience. Pizza jak jsem videla v ruznych resturacìch s masem smetanovou omackou nebo ovocem, nekdy se vsìm dohromady - to tady neznajì. Je to spìs americké pojetì pizzy, v Italii by vàm rekli " at si to jedì oni!"

Nejznàmejsi kombinace krome jiz jmenovanych marinara a margherita:
-sunka a mozzarella
-sunka, podusené zampiony, mozzarella
-kousky sardelì v oleji, kapary (pizza Napoli)
-kousky sunky, olivy, dusene zampiony, artycoky v oleji (4 rocni obdobi)
-smes 4 syru ( emental, gorgonzola, mozzarella, fontina)
-na tenké plàtky nakràjenà, podusenà cibule, kousky tunàka v oleji (pridat az na upecenou pizzu)
-parmskà sunka, mozzarella, rukola
-kolecka pàrku nebo salàmu.......atd., atd.Smějící se
Kde nenì uvedenà mozzarella, tam se nedàvà - zàlezì ale na vasich chutìch...


-

Toskànskà bàbovka s hruskami a orechy (ciambellone toscano con le pere e noci)

17. ledna 2014 v 21:56 Moučníky
Vànocnì dobroty jsme uz stravili, novorocnì predsevzetì, jak budeme drzet dietu jsou zapomenuta, takze predklàdàm recept na pravou, zdravou a kalorickou toskànskou bàbovku!Mrkající
POTREBY:
3 hrusky (ne prilis zralé)
3 vejce
100 gr zmeklého màsla (nebo tuku, napr.Stela)
150 gr cukru
80 gr sekanych orechu
200 gr polohrubé mouky
1 pràsek do peciva
vanilka
hrstku hrozinek namocenych v rumu
spetka soli
Hrusky nakràjìme na kousky a dàme za obcasného mìchànì varit do kastrulku spolu s jednou lzìcì cukru az zmeknou - nepridàvàme zàdnou tekutinu. Dàme vychladnout, mezitìm utreme màslo se zbylym cukrem, pak pridàvàme jeden zloutek po druhém a vzdy dobre promìchàme. Do vzniklé hmoty pridàme okapané hrozinky, nahrubo nasekané orechy a strìdave vychladlé hrusky i se stàvou a prosàtou mouku smìchanou se spetkou soli, pràskem do peciva a vanilkou. Nakonec opatrne vmìchàme uslehany snìh z bìlku. Pokud màte ràdi, muzete pridat i spetku skorice. Formu na bàbovku vymazeme màslem a vysypeme hrubou moukou nebo prosàtou strouhankou. Vlijeme testo a peceme pri 180° asi 40 minut. Po vychladnutì cukrujeme.

Veprove kotlety se salvejovym pestem

12. ledna 2014 v 18:53 Maso a drůbež
V jednom italskem casopise o vareni jsem cetla zajimavy recept , ktery jsem hned vyzkousela. Jsou to veprove kotlety plnene salvejovym pestem. Misto kotlet muzete pouzit i tenke platky veproveho masa, ktere plozite na sebe a okraje sklepete pripadne spichnete paratkem,aby se pri peceni neotvirali.
INGREDIENCE:
4 veprove kotlety nebo 8 platku veproveho masa
asi 2 lzice salvejovych listku
50 gr mandli
strouzek cesneku
3 vrchovate lzice strouhaneho parmezanu
sul, pepr
olej
Kotlety narizneme tak, aby vznikla kapsa. Salvej, mandle a cesnek rozmixujeme,pridame strouhany parmezan a vzniklou hmotou plnime kapsy. Okraje sklepeme palickou na maso, spichneme paratkem, opeprime, osolime, lehce obalime v mouce a opekame na oleji.
Podavam s pecenymi brambory nebo bramborovou kasì.


Fenykl s rajcaty (Finocchio al pomodoro)

6. ledna 2014 v 19:29 Přílohy
Mame po svatcich a svatecni obedy nam daly zabrat! Chce to neco lehciho, nejlepe zeleninu. Fenykl se prodava i v Cechach, je podobny kedlubnam,ale ma aromatickou, nasladlou chut. Je vyborny v syrovem stavu, nakrajeny nebo nakrouhany se hodi do salatu,v Italii se ji i vareny, jen polity olivovym olejem a ochuceny soli a peprem .Vynikajici je i kratce povareny a pak zapekany se sunkou a syrem. Ja jsem ho pripravila duseny s rajcaty, ktera spolu s nasladlym fenyklem dodaji pokrmu prijemnou sladkokyselou chut.
POTREBY :
asi pul kg fenyklu (po ocisteni vam zbyde tak 350 gr)
mala cibulka
sklenka rajcatoveho protlaku bez prichuti (ne kecup!)
hrst strouhaneho parmezanu
mensi hrst strouhanky
olej, sul, pepr

Fenykl ocistime, prvni tuhou vrstvu odstranime, rozdelime na ctvrtky a vyndame tvrdy stred. Potom nakrajime jeste na osminky,pak na prouzky a dame povarit do osolene vody, asi 10 minut. Mezitim si nakrajime cibulku a dame ji zesklovatet na olej. Vlozime scezeny a okapany fenykl, kratce podusime a pridame rajsky protlak - v lete dame dobre vyzrala rajcata nakrajena na kousky.
Ochutime soli a peprem a opet kratce podusime. Na zaver smichame strouhanku se syrem a pokrm jim posypeme a dobre zamichame, asi minutu. Nechame chvilku odpocinout,zakapneme olivovym olejem,zamichame a podavame.
Ja udelala teply syr s parmskou sunkou,ale jakekoliv prirodne upravene maso je vhodne, nebo muzete podavat i samotne, jen s cerstvym chlebem.