VÍTEJTE NA MÝCH STRÁNKÁCH

Vítejte na mých stránkách www.nejenhackovani.blog.cz. Jak sám titul napovídá, bude v nich řeč o háčkovaní a jiných ručních pracích, recepty a ostatní ženské zábavy. Doufám, že se vám u mě bude líbit.
Pokud budete mít zájem o nějaké návody, jsem k dispozici na e-mailové adrese ruzena60@hotmail.com. Děkuji za návštěvu, Růžena

Fenykl s rajcaty (Finocchio al pomodoro)

6. ledna 2014 v 19:29 |  Přílohy
Mame po svatcich a svatecni obedy nam daly zabrat! Chce to neco lehciho, nejlepe zeleninu. Fenykl se prodava i v Cechach, je podobny kedlubnam,ale ma aromatickou, nasladlou chut. Je vyborny v syrovem stavu, nakrajeny nebo nakrouhany se hodi do salatu,v Italii se ji i vareny, jen polity olivovym olejem a ochuceny soli a peprem .Vynikajici je i kratce povareny a pak zapekany se sunkou a syrem. Ja jsem ho pripravila duseny s rajcaty, ktera spolu s nasladlym fenyklem dodaji pokrmu prijemnou sladkokyselou chut.
POTREBY :
asi pul kg fenyklu (po ocisteni vam zbyde tak 350 gr)
mala cibulka
sklenka rajcatoveho protlaku bez prichuti (ne kecup!)
hrst strouhaneho parmezanu
mensi hrst strouhanky
olej, sul, pepr

Fenykl ocistime, prvni tuhou vrstvu odstranime, rozdelime na ctvrtky a vyndame tvrdy stred. Potom nakrajime jeste na osminky,pak na prouzky a dame povarit do osolene vody, asi 10 minut. Mezitim si nakrajime cibulku a dame ji zesklovatet na olej. Vlozime scezeny a okapany fenykl, kratce podusime a pridame rajsky protlak - v lete dame dobre vyzrala rajcata nakrajena na kousky.
Ochutime soli a peprem a opet kratce podusime. Na zaver smichame strouhanku se syrem a pokrm jim posypeme a dobre zamichame, asi minutu. Nechame chvilku odpocinout,zakapneme olivovym olejem,zamichame a podavame.
Ja udelala teply syr s parmskou sunkou,ale jakekoliv prirodne upravene maso je vhodne, nebo muzete podavat i samotne, jen s cerstvym chlebem.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Alis Alis | Web | 6. ledna 2014 v 18:15 | Reagovat

Ahoj Růženko,moc Tě v novém roce zdravím!!  Představ si, že jsem fenykl ještě nikdy v životě nejedla :-( V obchodě ho i u nás vídám, ale nevěděla jsem, jak ho udělat. A teď jsi mě inspirovala :-)  :-) Růženko,měj se moc krásně!!!

2 ruzena ruzena | E-mail | Web | 6. ledna 2014 v 19:16 | Reagovat

Ahoj Alis, zkus ho, je opravdu dobry a zdravy. Za syrova je vyborny nakrajeny na prouzky a smichany se strouhanou mrkvi, zakapany citronem a olivovym olejem.
Tady delaji i zimni salat - pomerance na platky a fenykl-zvlastni,ale moc dobre. Zapeceny se sunkou, besamelem a syrem neni sice uz tak zdravy,ale je to lahudka :-)
Mej se a dobrou chut!!

3 Božena Božena | 7. ledna 2014 v 14:03 | Reagovat

Ahojky. Myslím si, že jsem fenykl také nikdy nejedla, takže to rozhodně zkusím. Měj se krásně.

4 Helena Helena | E-mail | Web | 8. ledna 2014 v 9:32 | Reagovat

Ahoj Ruzenko,fenykl pestuji na zahradce a mam ho moc rada.Tento recept neznam a rada vyzkousim. :-)Delam fenyklovy salat s pomeranci a syrem,a ten je moc dobry. :-P
Preji Ruzenko hodne zdravicka a lasky a tesim se na dalsi recepty. :-)

5 ruzena ruzena | E-mail | Web | 8. ledna 2014 v 12:56 | Reagovat

[3]:Diky, urcite ho vyzkousej!

[4]:Ze zahradky je urcite uplne nejlepsi!
S pomeranci ho delam taky,je to vitaminova bomba :-)

6 Miloslava Miloslava | Web | 9. ledna 2014 v 20:46 | Reagovat

Růženko moc zdravím a přeji v tomto roce,ale i dalším hodně zdravíčka a pohody.
Fenykl jsem dělala před třemi dny jako salátek k večeři,tmavý rohlík k tomu a bylo to moc dobré.
Nakrájela jsem kousek fenyklu-očistěného na menší nidličky,malou červenou cibulku,šunku na nudličky-osolila-opepřila a dala light tatarku,byla rychlá a odlehčená večeře.Kamarádka do toho dala ještě vařené vajíčko. :-)

7 ruzena ruzena | E-mail | Web | 9. ledna 2014 v 21:00 | Reagovat

[6]: Ahoj, to jsi dobre "uvarila":-)), ja ho taky pridavam do salatu, doda mu zvlast ted v zime lepsi chut. A snasi se s kazdou zeleninou.Zdravim!!!

8 Joina Joina | Web | 10. ledna 2014 v 13:22 | Reagovat

To vypadá velice dobře, ale asi  až budu mít potřebné suroviny, tak to zkusím.

9 ruzena ruzena | E-mail | Web | 11. ledna 2014 v 14:00 | Reagovat

[8]: Surovin je potreba malo, jako temer vzdy v italske kuchyni. Krome fenyklu byva myslim vse ostatni ve spizi :-))

10 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 13. ledna 2014 v 22:35 | Reagovat

Z fenyklu dělám nejen salát na syrovo, ale klidně ty horní části pokrájím do zeleninové polévky. Výborný je i do zelňačky, udělá jí nasládlou chuť, případně i do zelí k masu. :-)

11 ruzena ruzena | E-mail | Web | 14. ledna 2014 v 19:26 | Reagovat

[10]: Ja prave delam pasirovanou zeleninovou polevku a taky vyuzivam tu prvni vrstvu. Zelnacku jsem tady vlastne ani nedelala, dik za typ!!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama