VÍTEJTE NA MÝCH STRÁNKÁCH

Vítejte na mých stránkách www.nejenhackovani.blog.cz. Jak sám titul napovídá, bude v nich řeč o háčkovaní a jiných ručních pracích, recepty a ostatní ženské zábavy. Doufám, že se vám u mě bude líbit.
Pokud budete mít zájem o nějaké návody, jsem k dispozici na e-mailové adrese ruzena60@hotmail.com. Děkuji za návštěvu, Růžena

Pizza

28. ledna 2014 v 21:28 |  Bezmasà jìdla
Na mém cesko - italském blogu chybì PIZZA!
Trocha historie : pizza byla puvodne chlebem chudych lidi, ale své dnesnì podoby se dockala az v Neapoli, kolem 18 stoletì.Nejstarsi je pizza marinara ,morska (nebo nàmornickà) pizza, ktera neobsahuje ryby,jak by se podle nazvu mohlo zdat,ale je pripravena pouze s rajcaty, oreganem, cesnekem a olivovym olejem - jmenuje se tak, protoze se delala pro rybare,kteri se rano vraceli z rybolovu.Snad nejznamejsi pizza Margherita pry vznikla v roce 1889 pri navsteve kralovny Margherity Savoia v Neapoli. Znàmy kuchar Raffaele Esposito ji chtel uctit a predlozil pizzu v italskych narodnich barvach - cervenà (rajcata), bìlà (mozzarella) a zelenà (bazalka).
Jako pizza se téz prodavalo smazene chlebove testo kulaté,placaté formy.
Aby byla domàcì pizza dobra, krupavà vespod a mekka navrch, testo se musì dobre vypracovat a pak nechat pekne vykynout a mezi tim jeste jednou propracovat a zas nechat kynout..
V italskych pizzeriìch vam prinesou pizzu na zvlàstnìch talìrìch, asi o 10cm vetsìch nez ty normàlnì - a i tak se vetsinou pizza nevejde. Spràvne udelanà pizza je tenkà jako palacinka a pece se v troubàch vytàpenych drevem -"forno a legna". Ale i na té domàcì si pochutnàte !Usmívající se
POTREBY:
Testo:
500 gr hladké mouky, plnà lzicka soli
20 gr cerstvého drozdì
hrnek vlazné vody
Studenà omàcka:
loupanà rajcata - plechovka zhruba 400-600 gr
asi lzicka oregana (nebo bazalky) sul,olivovy olej
Na doplnenì:
250 gr mozzarelly (cerstvé v nàlevu nebo lisované pro pizzu)
- kapary, olivy, sardelky,sunka, zampiony,tunàk, podusenà cibule, salàm atd. - podle toho, jaky druh pizzy budete delat
Nejdrìve pripravìme kvàsek: drozdì rozdrobìme do hrnku, pridàme trosku vlazné vody a rozmìchàme.
Do prosàté mouky vsypeme sul a dobre promìsìme. Udelàme dulek, do kterého vlijeme rozpustené drozdì a s trochou mouky utvorìme kasicku. Nechàme kynout asi 1/4 hodiny. Pak pridàme 2 lzìce oleje a pomalu prilévàme vlaznou vodu - mnozstvì vody je priblizné, ridte se radou "neutopit mlynàre":-) Mìchàme az je testo primerene husté a zacne se odlepovat od sten mìsy - je-li rìdké, poprasujeme moukou a mìchàme dàl. Pak vyndàme z mìsy a zacneme propracovàvat. Testem obcas poràdne "prastìme" o vàl - tim se z nej dostàvà ven vzduch a testo se pak prìlis nenafukuje (testo na pizzu nema byt moc vysoké). Cìm dèle to vydrzìme, tìm lépe! Pak testo poprasìme moukou a na povrchu narìzneme - lépe kyne - a dàme do mìsy na teplé mìsto vykynout, prikryté uterkou. Asi po hodince znovu vyndàme na vàl a opet propracujeme shora uvedenym zpusobem - stacì ale kratsì doba - a dàme opet kynout,zas tak na hodinu.
Mezitìm si pripravìme omàcku - vyjmeme rajcata z plechovky a rozdrtìme (treba i ponornym mixerem), pridàme sul a olivovy olej.Muzeme pridat i oregano. To je zaklad,na ktery pak pridàme ostatni suroviny podle sebe.
Vykynuté testo rozvàlìme vàleckem tak na pul cm maximàlne a preneseme na plech, mìrne posypany moukou (jinak by se pripalovala) . Vlijeme rajcatovou omacku,rozetreme po celé plose a dàme zapéct pri 220° asi 10 minut. Pak vyndàme a pridàme zvolené ingredience a peceme dalsich 10 minut. Pokud dàvàte cerstvou bazalku nebo rukolu, tak az po vytazenì z trouby, jinak zhorkne. Mozzarellu v sàcku (s nàlevem) nakràjejte o neco drìv na kousky a nechte okapat, prìpadne osuste papìrovou uterkou - ma "zlozvyk" ze pizzu "utopì".Pokud màte lisovanou, ve vakuovém balenì,tam nenì tento problém ale pozor,aby se nepripàlila.
Na pizzu se dnes dàvà kdeco - ale spràvnà pizza nema byt preplàcanà. Vetsinou staci 2 -3
ingredience. Pizza jak jsem videla v ruznych resturacìch s masem smetanovou omackou nebo ovocem, nekdy se vsìm dohromady - to tady neznajì. Je to spìs americké pojetì pizzy, v Italii by vàm rekli " at si to jedì oni!"

Nejznàmejsi kombinace krome jiz jmenovanych marinara a margherita:
-sunka a mozzarella
-sunka, podusené zampiony, mozzarella
-kousky sardelì v oleji, kapary (pizza Napoli)
-kousky sunky, olivy, dusene zampiony, artycoky v oleji (4 rocni obdobi)
-smes 4 syru ( emental, gorgonzola, mozzarella, fontina)
-na tenké plàtky nakràjenà, podusenà cibule, kousky tunàka v oleji (pridat az na upecenou pizzu)
-parmskà sunka, mozzarella, rukola
-kolecka pàrku nebo salàmu.......atd., atd.Smějící se
Kde nenì uvedenà mozzarella, tam se nedàvà - zàlezì ale na vasich chutìch...


-
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Percy Percy | Web | 28. ledna 2014 v 21:37 | Reagovat

mmm :D

2 tetkapernikarka tetkapernikarka | 28. ledna 2014 v 22:50 | Reagovat

Ahoj Růži,to by ses u nás zavděčila :-) Pizzu moji strávníci milují :-)

3 Božena Božena | 29. ledna 2014 v 9:48 | Reagovat

Pizzu u nás milují všichni. Pečeme si ji skoro každou sobotu, hlavně v zimě, v létě grilujeme masíčko. Ta tvá vypadá skvěle, jen se zakousnout.

4 ruzena ruzena | E-mail | Web | 29. ledna 2014 v 12:32 | Reagovat

[2]: Tady taky nepohrdnou - i kdyz mam velkou konkurenci :-))

5 ruzena ruzena | E-mail | Web | 29. ledna 2014 v 12:34 | Reagovat

[3]: Ahoj Bozenko, jen se do ni pust, nic to neni - a je to idealni jidlo, stoji malo a zasyti se tim hodne stravniku! :-)

6 Alis Alis | Web | 29. ledna 2014 v 14:10 | Reagovat

Ahoj Růženko, moc Tě zdravím :-) Pizzu tu máme všichni moc ráda. Já mám nejraději jenom s rajčatem a mozarelou. Doma ji někdy taky dělám, ale úplně nejlepší je ta letní italská ;-)  :-)  :-)  :-)

7 ruzena ruzena | E-mail | Web | 29. ledna 2014 v 19:29 | Reagovat

[6]: A co ti brànì, aby sis jì zase dala??   :-P Tady taky letì nejvìc "margherita"

8 Jitka Jitka | E-mail | Web | 31. ledna 2014 v 22:38 | Reagovat

Já pizzu miluju a mám na ni těsto už hodně dlouho.Dobrých 30 let. Kdysi u nás vycházel časopis Květen, takové sešitky s recepty, návody na pletení, háčkování atd. Ten recept je trošku jiný:
Asi 1 dcl vlažné vody,
1/2 sáčku sušených kvasnic
40 dkg hladké mouky,
4 polévkové lžíce oleje,
špetka soli. Moc nám všem chutná. ;-)

9 ruzena ruzena | E-mail | Web | 2. února 2014 v 12:03 | Reagovat

[8]: Diky za recept, ze suseného drozdì jsem to nikdy nezkousela,ale kdyz je to osvedceny recept, tak zkusìm. Taky proto,ze cerstvé drozdì kolikràt zapomenu koupit :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama