VÍTEJTE NA MÝCH STRÁNKÁCH

Vítejte na mých stránkách www.nejenhackovani.blog.cz. Jak sám titul napovídá, bude v nich řeč o háčkovaní a jiných ručních pracích, recepty a ostatní ženské zábavy. Doufám, že se vám u mě bude líbit.
Pokud budete mít zájem o nějaké návody, jsem k dispozici na e-mailové adrese ruzena60@hotmail.com. Děkuji za návštěvu, Růžena

Fazolova polevka s testovinami (Pasta e fagioli)

19. února 2014 v 17:48 |  Zeleninové pokrmy
V Toskànsku je "pasta e fagioli" - fazolovà polevka s testovinami - velmi oblìbenà, hlavne v zimnìm obdobì. Drìve to byl pokrm chudych, dnes se varì i v "lepsìch" restauracìch. Podobnym zpusobem se pripravuje i "pasta e ceci" -polèvka s hrachem (nebo cizrnou)
Zeleninové i lusteninové polévky se delajì velmi husté, musì v nich "stàt lzìce". Nezahustujì se ale jìskou ani moukou,ale samotnou zeleninou.
INGREDIENCE pro 4 osoby
250 gr suchych fazolì
sàlek jemne nakràjené korenove zeleniny
1 mensi cibule
1-2 strouzky cesneku
kràtké testoviny - hrst na osobu
olivovy olej, sul, pepr
strouhany parmezàn
Fazole namocte vecer do studene vody. Druhy den uvarte do mekka, na mìrném plameni - sul pridejte, az kdyz jsou témer mekké, jinak ztvrdou).Vyndejte asi 2/3 fazolì i s trochou vody a rozmixujte. Pripravte si zàklad - cibulku nechte zesklovatet a pridejte korenovou zeleninu, lehce osmahnete. Potom vlozte rozmixované fazole, utreny cesnek , dobre zamìchejte a rozredte dalsì vodou z fazolì.Kdyz se zacne varit, pridejte kratké testoviny - napr. "ditalini" coz jsou asi pul cm kràtke, malinké makerony s dìrkou uprostred, nebo i malà kolìnka, ctverecky - hlavne aby byly z tvrde psenice,bezvajecné, jinak vyjde kase mìsto polévky! Mìchejte a varte asi 10 minut nebo podle nàvodu. Kdyz jsou testoviny skoro mekke, pridejte zbytek fazolì a nechte prejìt varem. Polèvka je lepsì kdyz si trochu odpocine, pak na talìri posypte strouhanym parmezànem a pokapejte lzìcì dobrého olivového oleje.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Bozena Bozena | 20. února 2014 v 11:03 | Reagovat

Presne takova polevka se vari na Slovacku a je moc dobra, jen syr se nedava. Dik za typ, hned zitra ji uvarim a k ni langose, uz se tesim.

2 ruzena ruzena | E-mail | Web | 20. února 2014 v 12:17 | Reagovat

Tady se parmezan dàvà snad vsude, pomalu i do kafe :-)  !Langose jsou k ni urcite taky vyborné - to zas muzu zkusit ja :-)

3 Alis Alis | Web | 20. února 2014 v 18:21 | Reagovat

Ahoj Růženko, fazolačku bych si hned dala, mńam. Právě jsme se vrátili z "lyžování"...no, sníh skoro nikde, tak si to dovedeš představit :-)

4 Marta Marta | E-mail | 20. února 2014 v 20:37 | Reagovat

Ahoj Růženko, úplně jiná fazolačka než se vaří u nás ve středočeském kraji,  hned bych si ji dala :-) . Langoše mám moc ráda, ale nemám dobrý recept, posledně byly jako vdolky s česnekem O_O :-(

5 ruzena ruzena | E-mail | Web | 21. února 2014 v 12:43 | Reagovat

[3]: Ahoj Ali, kdyby te zajimalo plavani, veslovani nebo vodni lyze, muzes prijet k nam !! ;-)

6 ruzena ruzena | E-mail | Web | 21. února 2014 v 12:44 | Reagovat

[4]: Na langose mam nekde recept,ale jeste jsem je nikdy nedelala, tak nevim jak vyjdou. Ale mozna jsou dobre i jako vdolky :-)

7 Božena Božena | 21. února 2014 v 16:21 | Reagovat

Tak jsem dodržela slovo a fazolačky navařila 5-ti litrový kastrol. K ní samozřejmě langoše, plnou mísu. K obědu byla polévka a langoše potřené mačkaným česnekem, rozmíchaným se solí a olivovým olejem. K večeři na ně dám směs z klobásy, sušených rajčat (může být protlak)a oregano. To vše promíchané na sklovaté cibulce. Natřu langoše, posypu sýrem a na chvilku dám zapéct do trouby. Ráno ke snídani je dám nahřát, namažu povidlema a posypu máken s cukrem. Tím mám z krku tři jídla.

8 Iva Iva | Web | 21. února 2014 v 20:04 | Reagovat

Růženko, fazolačku dělám jinak, ale ta tvoje stojí za vyzkoušení. :-D  ;-)

9 ruzena ruzena | E-mail | Web | 23. února 2014 v 15:32 | Reagovat

[7]: To je dobrota! Musim oprasit ten recept, vidim ze by me chutnali i na sladko! :-)

10 ruzena ruzena | E-mail | Web | 23. února 2014 v 15:33 | Reagovat

[8]: Ahoj Ivo, je to celkem jednoducha zalezitost. Nejdele trva uvarit fazole..Kdyz ji delam, uvarim jich vic a pak je mame druhy den treba jen s tunakem.

11 Vendy Vendy | Web | 2. března 2014 v 22:19 | Reagovat

My vařívali klasickou fazolovou polévku, s bramborama, zásmažkou, kořenovou zeleninou a kouskem anglické slaniny nebo uzeného, pro chuť. Česnek a majoránka na doladění a k tomu vdolky. Fantastická dobrota!
Tento receptík neznám, ale mohla bych vyzkoušet. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama