VÍTEJTE NA MÝCH STRÁNKÁCH

Vítejte na mých stránkách www.nejenhackovani.blog.cz. Jak sám titul napovídá, bude v nich řeč o háčkovaní a jiných ručních pracích, recepty a ostatní ženské zábavy. Doufám, že se vám u mě bude líbit.
Pokud budete mít zájem o nějaké návody, jsem k dispozici na e-mailové adrese ruzena60@hotmail.com. Děkuji za návštěvu, Růžena

Saltimbocca alla romana (masové plàtky po rimsku)

6. února 2014 v 8:00 |  Maso a drůbež
Saltimbocca v prekladu znamenà doslovne "skoc do pusy". Jedna se o male kousky tence nakràjeného masa, na kterém je plàtek syrove sunky a lìstek salveje, vse spìchnuté pàràtkem s masem. V Cesku bychom tomu asi rìkali "jednohubky". Puvod mà toto jìdlo v Rìme - presny nàzev je "Saltimbocca alla romana" -ale pripravuje se po celé Itàlii.
Originàl vyzaduje maso telecì a Italovè si potrpì na dodrzovàni jak ingrediencì tak procedury. Pokud ale nenì telecì zrovna pri ruce, poslouzì i tence nakràjené krutì maso. Dokonce si troufnu rìct,ze takto upravenà "saltimbocca" mi chutnajì vic.Stacì pàr minut a muzete podàvat...
SUROVINY PRO 4 OSOBY
4 - 6 tenkych plàtku telecìho nebo krutìho masa
4 -6 plàtku syrové sunky (prosciutto crudo)
8-12 lìstku salveje
olej, maslo
trochu suchèho bìlého vìna
Maso musì byt opravdu tenké, tak 3-4 mm. Kazdy plàtek prerìznete napul a polozte na nej o neco mensì plàtek syrové sunky, lìstek salveje a propìchnete vsechno pàràtkem. Na pànvi rozehrejte olej s kouskem màsla. Maso vlozte nejdrìve stranou kde je sunka, po minute obratte a opecte i na druhé strane, strìknete vìnem, nechte jen prejìt var a je hotovo. Jako prìlohu jsem dala "tuttoinsieme"-brambory, cibule a cukiny ,vse nakrajené na kousky, vlozené najednou na pànev s olejem(odtud nàzev "tutto insieme"=vsechno dohromady), chvìli orestovat, posolit a nechat dusit pod poklickou bez podlévànì.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Helena Helena | E-mail | Web | 6. února 2014 v 17:35 | Reagovat

Ruži,už jsem se ptala Alape,ale zeptám se i tebe.Mám doma italskou kuchařku,a v ní nemám jediný recept s brambory.Používají je Italové tak málo?
Alape žila v Itálii a říkala,že ano. :-)

2 ruzena ruzena | E-mail | Web | 6. února 2014 v 18:44 | Reagovat

[1]:Pouzivaji,ale rozhodne ne tak, jako u nas! Vetsinou v zime, v lete malo, na to je moc horko. Jeste tak jako studeny salat,ale s nasim bramborovym nema nic spolecneho. Ja je pres leto taky skoro vubec nedelam. Jako priloha se hodne delaji brambory pecene, napr.zaroven s kuretem nebo s peceni v troube. Nebo neco jako nas gulas (ale bez naseho koreni, jak jsme zvykli) a brambory se vari spolecne s masem. Pak se delaji i se salsicciou, to je mistni klobasa. Dela se kase,noky,plnene brambory mletym masem,krokety, omeleta s brambory, i pizza.Varene brambory s petrzelkou a olivovym olejem, casto i s jinou zeleninou. Moc jim tu chutna nase bramboracka i bramborak :-) V severni Italii se pouzivaji casteji, dela to asi i klima a kuchyn podobna té nemecke a rakouské. Brzy neco dam na blog! Zatim zdravim!

3 Helena Helena | E-mail | Web | 6. února 2014 v 18:46 | Reagovat

[2]: Je to je prima,děkuji Růženko. :-)

4 Alis Alis | Web | 6. února 2014 v 18:58 | Reagovat

Ahoj Růženko, moc Tě zdravím :-) Další dobrůtka :-) V létě ji vyzkouším. Mám totiž keřík šalvěje, tak ho hned využiju. Sníh se tu změnil v ledovku a ta dnes už taky pomalu mizí :)

5 Božena Božena | 7. února 2014 v 9:20 | Reagovat

Super, další prima mňamka. Vyzkoušení nechám na léto, až budu mít na zahradě čerstvou šalvěj.

6 ruzena ruzena | E-mail | Web | 7. února 2014 v 18:53 | Reagovat

[4]:[5]: Ze mate cerstvou salvej jen v lete, na to jsem nepomyslela. Tady roste cely rok, mistni zima ji opravdu nevadi.Ale myslim,ze letos by prezila i tam u vas :-) !

7 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 10. února 2014 v 14:56 | Reagovat

Růženko, sušená by se nedala použít? Mám domácí, co jsem nasušila, ale mínila jsem ji jako léčivku. Na maso jsem to ještě nezkoušela. :-)

8 ruzena ruzena | E-mail | Web | 10. února 2014 v 16:01 | Reagovat

[7]: Ruzenko  mela by se sepnout s pancettou a masem. Pokud mas listky dost velke a nelamou se, tak nenì  problem .Ale muzes klidne spojit jen maso s pancettou a salvej (i susenou ) vhodit do oleje vedle-par listku - olej se ochuti a tim padem i maso.V Italii ji takhle davaji spolu s cesnekem skoro ke kazdé   minutce nebo peceni.
Zdravim :-)  :-)

9 ruzena ruzena | E-mail | Web | 10. února 2014 v 16:03 | Reagovat

[8]: Pardon, napsala jsem pancetta a jde o parmskou sunku! :-P

10 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 10. února 2014 v 17:20 | Reagovat

[8]:Dávám si bazalku do octa- do láhve, aby mi krásně voněl, možná by to šlo dát i do leje. Jen, aby nezhořkl. O_O

11 ruzena ruzena | E-mail | Web | 10. února 2014 v 19:22 | Reagovat

[10]: Nezhorkne,tady se pripravuji ruzne aromaticke oleje. Na ten bazalkovy si vem  1/2 l oleje kvalitniho extra panenskeho a asi 15-20 listku cerstve bazalky. Otri ji vlhkym hadrikem (nema se macet!) a dej oschnout. Pak dej na dno sterilni zavarovaci sklenice a dopln olejem - bazalka ma zustat u dna. Dej na 20 dni (ne dele) na suché a tmave mìsto. Pak preced do lahve a je hotovo!Pouziva se do salatu, na caprese, na mozzarellu apod.  Tim samym zpusobem muzes udelat olio al peperoncino- 1-2 peperonciny (suché) dej do oleje a nech odpocivat asi mesic. Nemusis precezovat.Pokud bys mela jen drceny, dej 2 lzicky a pak prefiltruj.Pouziva se na spagety, do omacek - opatrne, je ostry! K peperoncinu muzes pridat i 1-2 strouzky oloupaneho cesneku.

12 Vendy Vendy | Web | 2. března 2014 v 22:23 | Reagovat

Samé dobroty, samé dobroty. I tyto závitky vypadají báječně. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama