VÍTEJTE NA MÝCH STRÁNKÁCH

Vítejte na mých stránkách www.nejenhackovani.blog.cz. Jak sám titul napovídá, bude v nich řeč o háčkovaní a jiných ručních pracích, recepty a ostatní ženské zábavy. Doufám, že se vám u mě bude líbit.
Pokud budete mít zájem o nějaké návody, jsem k dispozici na e-mailové adrese ruzena60@hotmail.com. Děkuji za návštěvu, Růžena

Bramborovy kolàc (gattò di patate)

17. března 2014 v 22:18 |  Bezmasà jìdla
Nàzev "gattò" byl do italstiny prevzaty z francouzstiny (gateau) kde znamena dort. V tomto prìpade se jednà o slany dort, nebo chcete-li kolàc,ktery je rychly na prìpravu, chutny, mekky uvnitr a krupavy zvenku...Navìc si jej muzete pripravit dopredu, dàt eventuelne i zmrazit a potom dat rovnou do trouby. Pridàte zeleninovy salat a màte dobrou veceri ci obed.
POTREBY:
1 kg brambor
3 vejce
100 gr sunky nebo sunkového salamu
100 gr mozzarelly
50 gr uzeného syra (v Italii scamorza)
4 lzìce parmezànu
spetka muskàtového orisku
pepr
strouhanka, maslo (nebo sàdlo) na vymazànì pekàcku
Oloupané brambory uvarìme v osolené vode. Prolisujeme je lisem na brambory do mìsy, pridàme vejce, parmezàn, na kosticky nakràjenou sunku, càst uzeného syra a mozzarelly (pokud pouzijeme cerstvou,nechàme ji rozkràjenou okapat a osusime), ochutìme muskàtovym oriskem a peprem a vse dobre promìchàme. Vymazeme pekàcek màslem (nebo trochou sàdla) a vysypeme strouhankou. Rozetreme pul smesi a poklademe zbylym syrem a mozzarellou. Prikryjeme druhou pulkou brambor a posypeme strouhankou a dàme sem tam kousky masla.Peceme v predehràté troube asi 30 minut pri 180'.
Pozn.autorky : v receptu jsou originalni ingredience,ale gattò je populàrnì i tìm,ze v jeho ùtrobàch najdou uplatnenì i ruzné zbytky syru , aniz by tìm jeho dustojnost nejak utrpela :-))
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Bozena Bozena | 18. března 2014 v 7:28 | Reagovat

Dobre rano vsem, u nas je slunecne, co si vic prat. Bramborova dobrutka nikdy nezklame. Podobne jidlo delam, ale to tve je,  jako vzdy, "vymakanejsi". Chtelo by to pro nas, milovniky Italie, napsat kucharku. Hazim tento navrh do diskuze, tak co ostatni, co vy na to????

2 ruzena ruzena | E-mail | Web | 18. března 2014 v 13:46 | Reagovat

Ahoj Bozenko, dik za propagaci ! :-)
Dobry napad :-)  :-) , skoro, skoro ;-)

3 Jitka Jitka | E-mail | Web | 18. března 2014 v 15:31 | Reagovat

[1]: Boženko, já jsem si koupila italskou kuchařku a občas z ní něco vařím. Když jsem byla ještě v pracovním procesu, měli jsme přes ulici pizzerii a tu vlastnil, neapolitánec.Miluji jejich kuchyni a měla jsem vždycky dilema co si dát k jídlu. Nakonec jsem to brala systematicky, jedno jídlo za druhým, tak, jak bylo v jídelníčku.Hodně se mně po té pizzerii  stýská. Snad prý ji už zrušili, ale vedle v dědině je pizzerie a pizzu mají dokonalou.

4 Jitka Jitka | E-mail | Web | 18. března 2014 v 15:32 | Reagovat

Ten recept se zdá být dobrý . Cokoliv z brambor mám ráda. Už si to kopíruju. :-)

5 Alis Alis | Web | 18. března 2014 v 18:54 | Reagovat

Ahoj Růženko, brambory u nás doma vedou!!! Takže další inspirace do jedlíkovské kuchyně :-)  :-)  :-)

6 ruzena ruzena | E-mail | Web | 18. března 2014 v 19:31 | Reagovat

[4]:[5]: Brambory nezklamou skoro nikdy..Tady se pouzivaji hlavne pres zimu, v lete je jina cerstva zelenina -je moc horko - ale nekdy mam ze vsech tech salatu pocit,ze mam v brise zàby :-)  :-)! :-!

7 Jitka Jitka | E-mail | Web | 18. března 2014 v 20:31 | Reagovat

[6]: Musíš občas zařadit kus poctivýho českýho bůčku a žaby budou umlčeny. :-D

8 ruzena ruzena | E-mail | Web | 18. března 2014 v 20:42 | Reagovat

[7]: :-)  :-) To prave nejde, v tom vedru!! A po letosni zime mam obavy, ze ty salatky budu muset pozivat cely rok! ;-)Co se tyce te pizzerie - tady je to same - pokud najdes neco dobreho nebo kvalitniho, muzes se vsadit,ze brzy zavrou! Podle me to delaji poctive a pak jsou prodelecnì...

9 Jitka Jitka | E-mail | Web | 18. března 2014 v 20:51 | Reagovat

[8]: To máš asi pravdu.

10 Helena Helena | Web | 21. března 2014 v 18:02 | Reagovat

Tak to je Růži první italský recept s brambory. :-)Mám italskou kuchařku bez jediného receptu z brambor. :-)

11 ruzena ruzena | E-mail | Web | 21. března 2014 v 19:44 | Reagovat

Ja vim, taky proto jsem ho tam dala :-)  :-) Za chvili zacne teplo a s bramborami je tu temer konec!

12 Helena Helena | E-mail | Web | 22. března 2014 v 23:47 | Reagovat

[11]:Děkuji, určitě vyzkouším příští týden a dám na blog. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama