VÍTEJTE NA MÝCH STRÁNKÁCH

Vítejte na mých stránkách www.nejenhackovani.blog.cz. Jak sám titul napovídá, bude v nich řeč o háčkovaní a jiných ručních pracích, recepty a ostatní ženské zábavy. Doufám, že se vám u mě bude líbit.
Pokud budete mít zájem o nějaké návody, jsem k dispozici na e-mailové adrese ruzena60@hotmail.com. Děkuji za návštěvu, Růžena

Ossobuco po milansku (ossobuco alla milanese)

13. března 2014 v 21:07 |  Maso a drůbež
Ossobuco znamena v prekladu "derava kost". Rìkà se tak zadnìm telecìm nozickàm které obsahujì morek. Dà se pripravit i z hovezìch nozicek,ale prìprava vyzaduje delsi dobu. Nenechte se odradit jeho zjevem - vypada slachovite, ve skutecnosti je maso velmi mekkè, pokrm je prìjemne navinulé chuti po vìne a citronu a zvlàstnì chut mu dodà pràve morek. K ossobuco se tradicne podàvà milànské rizoto se safrànem, ale pokud nemàte zrovna safràn, bude vam chutnat i s normàlnì dusenou ryzi, nebo jako to delam nekdy jà ze do ryze pridàm trochu kari. Kazdopàdne pripravìte famòznì pokrm, ktery patrì k jedné z vyhlàsenych specialit milànske kuchyne !
POTREBY PRO 4 OSOBY:
4 plàtky ossobuco (jsou vyssì, aspon 2 cm)
1 sàlek korenové zeleniny (cibule, mrkev, celer)
2 dl suchého bìlého vìna
trochu mouky
sul, pepr, olej
gremolàda:
1 strouzek cesneku
nastrouhana citronovà kura
lzìce sekané petrzele
Kazdé ossobuco mìrne narìzneme na okrajìch aby se pri varenì nezkroutilo. Osolìme,opeprìme a lehce popràsìme moukou. Vlozìme do horkého oleje tak, aby se neprekryvali. Opeceme po obou stranàch, pak vyjmeme a do téhoz oleje dàme korenovou zeleninu (nekdo pouzìvà jen cibuli,ale me se vìc osvedcila zelenina). Orestujeme a vlozìme zpet maso. Jeste chvìli opékàme a pak vlijeme bìlé vìno. Zvysìme plamen a nechàme odparit alkohol.
Prikryjeme poklicì a na mìrném plameni dusime do mekka - obcas obràtìme. Pokud se vàm zdà ze je tekutiny màlo, muzete pridat trochu vyvaru (i z kostky). Maso by melo byt potopené asi do pulky. Dusenì trva zhruba hodinu u telecìho ossobuco, u hovezìho alespon hodinu a pul.Ke konci varenì pridejte gremolàdu - rozsekany nebo prolisovany cesnek smìchejte s citronovou kurou a sekanou petrzelkou (muzete pouzìt i zmrazenou) a zamìchejte do pokrmu.Trpelivost ruze prinàsì, v tomto prìpade ossobuco mekkounké jako dort!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Bozena Bozena | 13. března 2014 v 21:47 | Reagovat

Vypada to krasne, podle prisad to musi i moc chutnat, ale vubec netusim o cem to pises, slysim to poprve. Ossobuco zni lahodne, pripomina mi to operu, ale opravdu to ctu poprve.

2 kdyzvarichlap kdyzvarichlap | Web | 14. března 2014 v 12:42 | Reagovat
3 ruzena ruzena | E-mail | Web | 14. března 2014 v 13:52 | Reagovat

[1]: Ahoj Bozenko, chtela jsem se pustit do vysvetlovànì,ale vidìm ze me predbehl "chlap" :-D Tak jen strucne, zbytek je v odkaze nahore: spràvnà vyslovnost je osobùko a takhle ho varìme u nas doma.
S operou ma spolecného to,ze jestli ho udelàs, budou na tebe pet òdy! :-)  :-)

4 Alis Alis | Web | 14. března 2014 v 15:10 | Reagovat

Ahoj Růženko, představ si, že já jsem ossobuco viděla nedávno v řeznictví a přemýšlela jsem, co by se z toho dalo udělat. A teĎ mám inspiraci!!! Růženko, měj se moc hezky!!!!!

5 ruzena ruzena | E-mail | Web | 14. března 2014 v 15:31 | Reagovat

To jsem rada,ze je bezne k dostani! Jestli je teleci, tim lip. Priprava je dost jednoducha, delsi je jen duseni. Jestli uvaris, dej mi vedet, co tomu rikali Jedlici :-))Zatim zdravim, brzy poslu mejl :-)  :-)

6 Bozena Bozena | 15. března 2014 v 6:35 | Reagovat

Diky varicimu chlapovi za poucnou stranku, ja o tom opravdu nikdy neslysela a rada se poucim.

7 Iva Iva | Web | 16. března 2014 v 22:13 | Reagovat

Také jsem o tom nikdy neslyšela. Jsem z malého města, máme zde výborná řeznictví ale takové speciality tam neseženeš. Určtě to podle receptu bude výborné. :-D  ;-)

8 ruzena ruzena | E-mail | Web | 17. března 2014 v 12:42 | Reagovat

[7]: Mozna ze teleci nozicky ani nedrzi na sklade, protoze o ne neni zajem, tenhle recept je typicky italsky. Zkus se zeptat, treba ti nejakou nechà :-)  :-)

9 Pavlína Pavlína | 7. května 2014 v 22:42 | Reagovat

Já jsem měla hovězí osobůko, taky jsem ho pekla na víně - červeném. Dala jsem sůl, pepř, 4 kuličky jalovce, 2 bobkové listy, provensálské koření, jemně zaprášila moukou, strčila do vyhřáté trouby na 20 minut při 250°C bez pokličky, pak snížila teplotu na 180-200°C, podlila vínem - asi 1/2 litru a nechala 2 a 1/2 hodinky pracovat přikryté poklicí. Podle potřeby můžeme mírně podlívat teplou vodou, ne studenou, ať se nenaruší pomalé dušení masa a v takovém množství, aby bylo co na talíř k příloze. Mezitím jsem uvařila brambory na kaši a udělala ji a taky salát z pekingského zelí s sladkokyselou zálivkou. To už jsem vyndala maso, 5 minut nechala dopracovat a oběd byl hotov.

Osobůko se dá sehnat v masně u Lídlu a někdy v Kauflandu.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama