VÍTEJTE NA MÝCH STRÁNKÁCH

Vítejte na mých stránkách www.nejenhackovani.blog.cz. Jak sám titul napovídá, bude v nich řeč o háčkovaní a jiných ručních pracích, recepty a ostatní ženské zábavy. Doufám, že se vám u mě bude líbit.
Pokud budete mít zájem o nějaké návody, jsem k dispozici na e-mailové adrese ruzena60@hotmail.com. Děkuji za návštěvu, Růžena

Rizoto se salsicciou a hraskem (risotto con salsiccia e piselli)

11. března 2014 v 15:32 |  Rizota
K prìprave tohoto receptu potrebujete typickou italskou klobasu ze syrového veprového masa zvanou "salsiccia" - myslìm ze u nas na trhu jsou k dostànì, obcas je nachàzìm v receptech.Pokud jì nemàte, muzete do rizota dàt sunku nebo sunkovy salam, i kdyz salsiccia dodà pokrmu ten spràvny rìz. V kazdém regionu najdete nejakou typickou, vìce ci méne pikantnì...
INGREDIENCE pro 4 osoby:
200 gr salsiccia
300 gr ryze - na rizota by se nemela pouzivat predvarena
100 gr hrasku (zmrazeneho nebo sterilovaného)
malà cibule
asi pul litru horkého zeleninového vyvaru (i z kostky)
1/2 sklenky bìlého suchého vìna
kousek (asi lzicka) màsla
plàtek mekkèho taveného syra nebo taveny trojuhelnicek-nejlépe smetanovy
strouhany parmezàn (Parmigiano Reggiano nebo Grana Padano)
olej, pepr

Do kastrolku dàme jemne nakràjenou cibulku a nechàme zesklovatet. Salsicciu (nebo sunku ci sunkovy salàm) nakràjìme na malé kousky a pridàme k cibuli. Dobre zamìchàme a vlozìme hràsek. Chvìli vse dusìme, pak pridàme opranou ryzi. Na spràvné italské risotto se nepouzìvà predvarenà ryze - konsistence rizota ma byt krémovà a to se u predvarené ryze nepodarì.
Mìchàme rizoto , kdyz se zacne trochu prichytàvat ke dnu, zalejeme vìnem, zvysìme plamen a nechàme odparit. Plamen opet snìzìme a pridàme horky vyvar,ale ne vsechen najednou - stacì naberacka a dalsì dàme,az kdyz se vsàkne do ryze. Casto mìchàme a varìme na mìrném plameni za obcasného dolévànì vyvaru.
Mnozstvì vyvaru v receptu je orientacnì, kdyz je ryze mekka, musì byt rizoto "morbido" (mekké) nebo jak rìkajì v Itàlii "a onda" - zvlnené, t.j. kdyz pohnete kastrolem ze strany na stranu, rizoto se ma zavlnit a ne byt suché.
Abyste lépe dosàhli krémové konzistence, pridejte na zàver, kdyz je rizoto mimo plotnu, kousek màsla a plàtek (nebo trojuhelnìcek) taveného syra. Tady se pouzìva syr zvany Taleggio,mekky a aromaticky,ale nevìm jestli je u nàs k dostànì.
Pridejte trochu pepre a rizoto rozdelte na talìre (nedelejte typické kopecky naberackou - spràvne by se ani nemely podarit :-) ! a posypejte kazdou porci strouhanym parmezànem.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Bozena Bozena | 11. března 2014 v 15:46 | Reagovat

Toto rizotko musi chutnat jedna basen, jsou v nem same super dobrutky. Jeste kdyby se dalo pres draty (neviditelne) ochutnat a ovonet vsechny tve dobroty.

2 kdyzvarichlap kdyzvarichlap | 11. března 2014 v 17:27 | Reagovat

Líbí se mi :) Salsicciu si občas kupuji (italské lahůdky), tohle využití musím vyzkoušet.

3 Alis Alis | Web | 11. března 2014 v 17:28 | Reagovat

Ahoj Růženko, mńam :-) Rizoto mám moc ráda!! A hlavně tohle  italské, pěkně vláčné! Žádná suchá rýže, jak ji dělají v jídelně!!! S hráškem to je moc dobrý nápad! Růženko, měj se moc hezky!!!

4 Helena Helena | E-mail | Web | 11. března 2014 v 22:24 | Reagovat

Taky dělám rizoto spíš měkké, po těch klobásách se podívám. :-)

5 ruzena ruzena | E-mail | Web | 12. března 2014 v 7:46 | Reagovat

[1]: Zatim to nevymysleli,ale doufat muzem, ne? :-) Ja bych taky rada nakoukla do tve kuchyne!! :-)  :-)

6 ruzena ruzena | E-mail | Web | 12. března 2014 v 7:49 | Reagovat

[2]: Ja myslela,ze se u nas salsiccia ani neprodava,ale v nekolika receptech jsem ji nasla. Da se z ni udelat dost jidel - omacky na testoviny, naplne, jeste neco prihodim na blog :-)

7 ruzena ruzena | E-mail | Web | 12. března 2014 v 7:51 | Reagovat

[3]: Ahoj Ali, vtip je prave v te ryzi.A podlevat se musi po troskach, aby se vsechny chute stacily nasaknout do ryze..
Moc zdravim!! :-)  :-)  :-)

8 ruzena ruzena | E-mail | Web | 12. března 2014 v 7:53 | Reagovat

[4]: Asi je najdes v nejake italske prodejne. Kazdy je dela jinak, je to regionalni specialita. Pozor na ty z Kalabrie, jsou pekne ostre! :-)

9 Joina Joina | Web | 12. března 2014 v 10:13 | Reagovat

Rizoto mi velmi chutná, ale s tým hráškem to je u mě horší.
Nicméně i tak to vypadá velmi lákavě :)

10 ruzena ruzena | E-mail | Web | 12. března 2014 v 12:10 | Reagovat

[9]:Muzes udelat i bez hrasku anebo s houbami - to by byl dalsi recept - risotto salsiccia e funghi :-) Postup je stejny!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama