VÍTEJTE NA MÝCH STRÁNKÁCH

Vítejte na mých stránkách www.nejenhackovani.blog.cz. Jak sám titul napovídá, bude v nich řeč o háčkovaní a jiných ručních pracích, recepty a ostatní ženské zábavy. Doufám, že se vám u mě bude líbit.
Pokud budete mít zájem o nějaké návody, jsem k dispozici na e-mailové adrese ruzena60@hotmail.com. Děkuji za návštěvu, Růžena

Rizoto s vejcem (Risotto con uovo)

14. května 2014 v 8:00 |  Rizota
Italie je nejvetsi producent ryze v Evrope. Pestuje se prevazne v Padanske nizine a spolu s testovinami tvori zaklad italske kuchyne. Spravne pripravene rizoto ma byt krémové konzistence a ne prilis suche. K jeho priprave potrebujeme cas, protoze nejdrive musime ryzi trochu orestovat v zakladu a pak postupne prilevat horky vyvar, aby se neprerusil var. Je potreba casto michat a dalsi tekutinu pridavat az kdyz je predchozi varka temer vsaknuta do ryze -jen tak ziskame opravdu chutne rizoto. Zrovna jako pri priprave testovin i pri vareni rizota jsou Italove puntickari - existuje mnoho druhu ryze, podle velikosti zrnka a delky varu se pak urcuje k jakemu druhu pokrmu se hodi. Rizoto vyzaduje vetsi zrnka a delsi cas vareni. Rozhodne se nedoporucuje pouzivat ryzi predvarenou - usetri cas,ale chut vezme za sve!
Dnesni recept je opet velmi rychly a jednoduchy - staci dodrzet par zakladnich predpisu.
INGREDIENCE pro 4 osoby
8 plnych hrsti ryze pro rizoto (asi 320 - 350 gr)
2 cela vejce
mala cibulka - nejlepe cerstva
4 plne lzice strouhaneho parmezanu - i vic, parmezan neni na skodu, naopak!
asi 3/4 litru horkeho zeleninoveho vyvaru - i z kostky
kousek masla
olej, sul, pepr

Ryzi proplachneme studenou vodou. Na olej dame zpenit nakrajenou cibulku a vlozime ryzi. Dobre michame a mirne orestujeme. Pak zacneme podlevat, po sberackach. Pokazde zamichame a kdyz se vyvar vsakne, pridame dalsi sberacku. Mezitim rozklepneme vejce, rozslehame a pridame 2 lzice parmezanu. Kdyz je ryze temer mekka - nesmi se vysusit,ale zustat vlacna - v Italii rikaji "a onda" -zvlnena -kdyz pohnete kastrolem, rizoto by se melo vlnit - odstavime z plotny a vmichame vejce se syrem a kousek masla . Dobre vymichame, podle potreby dosolime, pridame spetku pepre a podavame. Na taliri jeste posypeme syrem.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Helena Helena | Web | 14. května 2014 v 9:48 | Reagovat

Opět velmi chutný a jednoduchý recept Růženko. :-)  :-)

2 Alis Alis | Web | 14. května 2014 v 12:16 | Reagovat

Ahoj Růženko, rizoto a hlavně to italské přímo zbožňuju!! Tenhle recept jsem vůbec neznala a určitě ho vyzkouším!!! Opět mě to utvrzuje v tom, že v jednoduchosti je krása a chuť. :-)  :-)

3 ruzena ruzena | E-mail | Web | 14. května 2014 v 16:10 | Reagovat

[1]: Diky Helenko,jine nez jednoduche recepty snad ani nedelam :-)  :-)

4 ruzena ruzena | E-mail | Web | 14. května 2014 v 16:12 | Reagovat

[2]: Ahoj Ali, vidim,ze ti rizota opravdu chutnaji :-)  :-)  :-) Hlavni je,aby suroviny byly kvalitni, kdyz jich je potreba tak malo, neda se nic zamaskovat
:-D

5 Bozena Bozena | 14. května 2014 v 21:23 | Reagovat

Pro me novinka, netusila jsem tuto kombinaci. Zkusim, ale uz slysim "kde je maso?"

6 Ella Ella | Web | 15. května 2014 v 10:40 | Reagovat

Risotto s vajickem jsem jeste nejedla ale urcite vyzkousim :-D

7 Alis Alis | Web | 15. května 2014 v 17:36 | Reagovat

[4]: Ahoj Růženko, běžím Ti honem napsat...právě jsem Tvoje rizoto dovařila pro mé jedlíky k večeři.... a je to úžasná dobrota :-)  :-)  :-) nádherně krémové a chuť super :-) nevím, nevím jestli pro jedlíky něco zbyde :-)  :-) Moc díky za super recept!!!!!!

8 ruzena ruzena | E-mail | Web | 15. května 2014 v 21:00 | Reagovat

[7]: Ali, to jsem moc a moc rada!!! Preji vam vsem dobrou chut - i kdyz uz jste asi po veceri :-)  :-) Pozdravuj Jedliky!!!

9 ruzena ruzena | E-mail | Web | 15. května 2014 v 21:09 | Reagovat

[5]: Bozenko, mam recept i na rizoto s masem, resp. se sunkou, dobra je i salsiccia. Tohle je pro vegetariany! :-)  :-)

10 ruzena ruzena | E-mail | Web | 15. května 2014 v 21:10 | Reagovat

[6]: Kdyz jsem to slysela poprve, taky se mi zdalo zvlastni. Ale tady rikaji - zkuste,aby jste verili! :-)

11 Helena Helena | E-mail | Web | 15. května 2014 v 22:13 | Reagovat

[3]: A to je něco pro mě, nemám přes týden tolik času vyvařovat. Rizoto určitě vyzkouším, jen musím počkat na vajíčka, doma mám jenom bílky a vejce žádné. Vozí nám jednou týdně ze statku. :-)  :-)

12 Helena Helena | 16. května 2014 v 13:26 | Reagovat

Růženko vyzkoušela jsem a je to velmi jednoduché a dobré. Děkuji. :-)

13 ruzena ruzena | E-mail | Web | 16. května 2014 v 15:44 | Reagovat

[12]: Diky, ani jsem necekala ze bude mit takovy uspech :-)  :-)!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama