VÍTEJTE NA MÝCH STRÁNKÁCH

Vítejte na mých stránkách www.nejenhackovani.blog.cz. Jak sám titul napovídá, bude v nich řeč o háčkovaní a jiných ručních pracích, recepty a ostatní ženské zábavy. Doufám, že se vám u mě bude líbit.
Pokud budete mít zájem o nějaké návody, jsem k dispozici na e-mailové adrese ruzena60@hotmail.com. Děkuji za návštěvu, Růžena

Červen 2014

Kloboucek

29. června 2014 v 7:00 Háčkování
....a jeste jeden kloboucek, tentokrat s ruzovou stuzkou. Rozmer je asi 20 cm v prumeru a z 50 gr klubka se daji uhackovat asi tri. Takze me jeste jeden ceka :-)

Clafoutis

26. června 2014 v 8:00 Moučníky
Dnesni recept jsem si vypujcila z francouzske kuchyne. Je podobny nasi bublanine,ale testo je jemnejsi a ridsi. Zdobime krajenymi mandlemi, i kdyz muzeme nechat i bez. Pokud pouzijeme jine sezonni ovoce, jako jahody,broskve, merunky, maliny, svestky mame moucnik zvany "Flognarde" - clafoutis je pouze ten s tresnemi...At se rozhodneme tak ci onak, pochoutka je to zarucena!
INGREDIENCE:
500 gr tresni
100 gr mouky
1/2 prasku do peciva
3 vejce
50 gr cukru + 2 lzice do formy
2 dl slehacky
1 dl mleka
spetka soli
40 gr mandlovych lupinku
mouckovy cukr
Testo muzeme vyrobit pomoci mixeru nebo rucniho elektrickeho slehace. Smichame vejce, cukr, smetanu a mleko, pak pridame mouku s praskem do peciva a spetku soli. Vznikne ridsi testicko.
Do maslem vymazane a cukrem vysypane formy dame vypeckované tresne a zalijeme testem. Posypeme mandlovymi lupinky. Po upeceni sypeme mouckovym cukrem.


Kureci kousky se slaninou

23. června 2014 v 8:00 Maso a drůbež
Dnesnì recept mi prisel mailovou postou od pani Nadi. Rychly a chutny, pridala jsem brambory a nakrajenou cuketku a obed byl hotovy za pul hodiny!
INGREDIENCE pro 4 osoby
400 gr kureciho masa (prsa nebo stehna)
150-200 gr slaniny nebo pancetty
4 brambory
2 cuketky
Maso nakrajime na kousky,asi 5x2 cm. Kazdy kousek obalime na platky krajenou slaninou nebo pancettou. Brambory oloupeme, prekrojime na pulku a nakrajime na platky. Ovarime je zhruba 3-4 minuty v mirne osolene vode. Dame na pekac, na ne vlozime maso a pridame na kousky pokrajenou cuketku. Myslim,ze by se hodilo i par cherry rajcatek. Nemusime pridavat olej ani sul.Dame do rozpalene trouby asi na 20 minut - poslednich 5 minut jsem dala pod gril, aby byla slanina trochu chrupava.

Piskotovy kolac s ovocem

20. června 2014 v 7:00 Moučníky
Jako zaklad ovocneho kolace jsem tentokrat pouzila piskot - vetsinou delam krehke testo - a osvedcil se mi, lepe se kraji. Upeceny jsem rozkrojila na pulku, takze vznikly kolace dva!
PISKOT:
delala jsem ze 3 celych vajec;
na kazde vejce 30 gr cukru a 40 gr polohrube mouky
citronova kura
vanilka
1 lzicka prasku do peciva
Vejce slehame s cukrem asi 5 minut elektrickym slehacem. Pridame citr.kuru a vanilku.Do mouky prosijeme prasek a vareckou lehce vmichame do testa. Vlejeme do vymazane a vysypane (nebo vylozene pecicim papirem) formy.
Uvarime PUDINK s vanilkovou prichuti.
Upeceny piskot nechame vychladnout a rozkrojime na 2 casti. Mirne potreme merunkovou zavareninou a nalejeme pudink, pulku na kazdou cast piskotu. Zdobime cerstvym ovocem podle vlastni fantazie. Muzeme potrit zelatinou nebo troskou merunkove zavareniny, kterou rozredime teplou vodou.

Kloboucek

18. června 2014 v 14:07 Háčkování
Trochu se ochladilo, tak honem neco uhackovat, nez zas zacnou parna - to se pak nedà..Takze za 2 vecery vzniknul kloboucek, ktery ma v prumeru asi 20 cm a je ze svetle okrove prize.


Bramborove krokety se sunkou (Crocchette di patate e prosciutto)

7. června 2014 v 8:00 Bezmasà jìdla
Bramborove krokety jsou vdecne jidlo. Jednak je muzete pripravit i ze zbylé bramborové kase, anebo pozmenit uzeninu - misto sunky sunkovy nebo i jiny salam, pripadne trochu hrasku nebo jine zeleniny, kousky syra apod. Nebo je udelat jen z brambor a podavat i jako prilohu k masu.
INGREDIENCE:
asi pul kg varenych brambor
2 vejce
100 gr sunky nebo jine uzeniny
spetka muskatového orisku
sul, pepr
lzice strouhaneho syra
strouhanka
lzice sekane petrzele
olej na smazeni
Brambory nakrajime na kostky a uvarime. Mackadlem na brambory je protlacime do misy, pridame na kosticky nakrajenou sunku, syr, sul a pepr podle chuti, spetku muskatoveho orisku, trochu sekane petrzelky a 2 vidlickou rozslehana vejce. Eventuelne kousky varene zeleniny nebo male kosticky syra.Dobre spojime v testo,pokud by bylo rìdke, muzeme pridat trochu strouhanky. Nechame chvili odpocinout, pak tvorime valecky, ktere obalime ve strouhance. Smazime ve vyssi vrstve oleje a pak vyndame na savy papir, ktery vsakne prebytecny tuk. Podavame se salatem.


Trochu hackovani...

5. června 2014 v 16:48 Háčkování
O italske tradici davat k ruznym prilezitostem male darky, tzv.bomboniere jsem uz psala. Jelikoz kveten a cerven jsou mesice svateb a prvnich prijimani, mela jsem co delat. Par bombonier je uz vyexpedovano...a na dalsich se pracuje!

Tagliatelle se sunkou, hraskem a smetanou (Tagliatelle prosciutto piselli e panna)

3. června 2014 v 22:24 Těstoviny
Pokud mate v oblibe testoviny, zkuste si jeden z tradicnich receptu - tagliatelle , coz jsou siroke nudle - se sunkou, hraskem a smetanou - vlastne slehackou,muzete pouzit i zakysanou.
INGREDIENCE pro 4 osoby:
350 gr nudli (tagliatelle)
150 gr sunky
100 gr hrasku (i zmrazeneho nebo sterilovaneho)
100 ml slehacky
strouhany parmezan
sul a pepr
Dame varit vodu na testoviny. Pripravime si vetsi panev do ktere dame trochu oleje a vlozime na kosticky nakrajenou sunku a hrasek. Chvili michame a pak zalejeme smetanou. Trochou vody ve ktere se vari testoviny rozredime omacku, ale opatrne aby nebyla prilis ridka - musi testoviny obalit, ne po nich stekat. Uvarene tagliatelle vhodime do panve s omackou a dobre zamichame.Pridame trochu pepre - nejlepe cerstve mleteho, strouhany parmezan promichame a podavame.
Muzete pouzit i jiny druh testovin, napr. vretenka nebo penne.