VÍTEJTE NA MÝCH STRÁNKÁCH

Vítejte na mých stránkách www.nejenhackovani.blog.cz. Jak sám titul napovídá, bude v nich řeč o háčkovaní a jiných ručních pracích, recepty a ostatní ženské zábavy. Doufám, že se vám u mě bude líbit.
Pokud budete mít zájem o nějaké návody, jsem k dispozici na e-mailové adrese ruzena60@hotmail.com. Děkuji za návštěvu, Růžena

Srpen 2014

Brownies

22. srpna 2014 v 21:12 Moučníky
Letosni rozmarne leto mi dovolilo dokonce zapnout troubu a péct! Mela jsem doma cokoladu, kterà by normàlne vydrzela az do podzimu ,ale v tydnu jsem se rozhodla ze upecu brownies, coz jsou cokoladove kostky s orechy. Rìkà se, ze vznikly tak,ze jedna americka hospodynka proste zapomela dàt do cokoladoveho dortu prasek do peciva. Kdyz vytahla z trouby neco jako placku, aby zachranila povest nakrajela ji na kostky, pocukrovala a podàvala. Stal se z nich prosluly moucnik, ktery se dela po celem svete. Jestli je tato zkazka pravdivà, to nevìm,kazdopadne by to byl velice trefny omyl..Z mnoha receptu, ktere od te doby vznikly , jsem vybrala jeden rychly a zaruceny. Je to bomba,ale jednou za cas...a nakonec, muzete snist jen jeden ctverecek (dejte mi vedet, kdo to vydrzel :-))
INGREDIENCE:
200 gr horke cokolady
100 gr masla
100 gr cukru
3 vejce
spetka soli
2 - 3 lzìce polohrube mouky
hrst sekanych orechu ( mohou byt i orisky)
Ve vodni lazni rozpustime cokoladu s maslem a nechame chvili prochladnout. Mezitim utreme zloutky s cukrem a uslehame zvlast pevny snih z bilku. Do mouky pridame speticku soli. Cokoladovou smes vlijeme do zloutku a velmi dobre promìchàme. Pak pridame po castech mouku strìdave se snehem a nakonec nahrubo rozsekane orechy. Vlijeme do ctvercové nebo obdélnìkové formy vymazane tukem a vysypane hrubou moukou nebo vylozené pecìcìm papìrem.
Peceme pri 170' asi 20-25 minut. Moucnik muze v troube nabehnout- zàlezì na tom, jak hodne jste slehali zloutky- ale po vytazeni zas slehne, je silne cokoladovy. Po vychladnuti mìrne posypeme praskovym cukrem a kràjìme na ctverecky.
Vydrzì dlouho vlàcny - coz ale nebudete mit cas si proverit nebot velice rychle mizì!

Treska s rajcaty (Merluzzo al pomodoro)

20. srpna 2014 v 7:00 Pokrmy z ryb
Tento pokrm pripravuji z tresky,ale daji se pouzit i jine rybi filety. Priprava je rychla, jako priloha se hodi chleb.
INGREDIENCE pro 4 osoby:
600 gr tresky
2 cerstve cibulky
2 strouzky cesneku
hrst cernych oliv
1 lzice kaparu
400 gr jemne sekanych rajcat nebo rajcatove pyré
2 sardelky nebo lzicku sardelove pasty
sekana petrzelka
peperoncino
olivovy olej
2 lzice piniovych orisku (muzete vynechat)
Pokud mame cerstva rajcata, sparime je a oloupeme, vymackame prebytecnou vodu a seminka a rozdrtime na male kousky.Jinak pouzijeme hotove pyre nebo kousky rajcat v konzerve, eventuelne neochuceny rajsky protlak. Na vetsi panev dame olej a na nem zpenime jemne nakrajene cibulky.
Pridame rajcata, rozetreny cesnek (nemame-li jej v jidle radi, zpenime spolu s cibulkou oloupany ale ponechany vcelku a pred pridanim rajcat vyjmeme), peperoncino, sardelky nebo sardelovou pastu a kratce povarime. Vlozime omyte filety ryby a na kousky posekane olivy s kapary. Pokud pouzijete kapary nalozene v soli, je potreba je predem dobre proplachnout. Vse povarime asi 10 minut, zaverem muzeme pridat piniove orisky. Vetsinou neni potreba prisolit. Povrch posypeme cerstvou petrzelkou a zakapneme olivovym olejem.Podavame s cerstvym chlebem.

Profiteroles

18. srpna 2014 v 7:45 Cukrovi a drobné zákusky
Profiteroles jsou male bochanky z odpalovaneho testa (bigné) plnene kremem nebo slehackou a navrsene do pyramidy a polite cokoladou...
ODPALOVANE TESTO:
200 ml vody
100 gr masla
130 gr mouky
spetka soli
4 vejce
Vodu dame varit s maslem a soli, kdyz se vari, vhodime najednou vsechnu mouku. Za staleho michani "odpalujeme" od sten kastrolu - nejlepsi je nerezove nadobi. Kdyz se utvori bily povlak na dne a vznikne nam koule, je testo dobre odpalene. Odstavime z plotny a po troskach vmichame vidlickou rozslehana vejce. Na plechu vylozenem pecicim papirem delame male bochanky dale od sebe - pecenim nabehnou. Mirne postrikame vodou a dame do hodne rozpalene trouby pect (asi 200') Troubu neotvirame, klesly by! Asi po 15 minutach (ale zalezi na vasi troube) zmirnime a dopekame dalsich asi 5 minut pri nizsi teplote do zlatova.
Upecene bochanky hned rozrizneme, jinak zvlhnou a klesnou. Uvnitr by mely byt dute a suche, pokud tomu tak neni, dame je dosusit jeste na chvili do trouby.
Pripravime si KREM - uvarime pudink podle navodu a po castech jej zaslehame do 100 gr masla, pak pozvolna pridame asi 2 lzice rumu. Nebo uslehame slehacku a pridame 2 lzice prosateho mouckoveho cukru.
Plnime bochanky a dame je na misu do tvaru pyramidy.
Cokoladu rozehrejeme ve vodni lazni a pridame trochu slehacky nebo mleka, aby se dala nalit na bigné.

Susenky s corn flakes (Biscottini con corn flakes)

11. srpna 2014 v 7:00 Cukrovi a drobné zákusky
Nevim jak u vas doma,ale u nas se v lete kukuricne lupinky (corn flakes) konzumuji ve vetsim mnozstvi - s mlekem nebo jogurtem je to osvezujici snidane nebo svacina. Proto vyuzivam tohoto obdobi k priprave nasich oblibenych susenek, jejichz priprava je rychla a jednoducha.
INGREDIENCE:
300 gr hladke mouky
200 gr tuku
100 gr cukru
2 vejce
1/2 prasku do peciva
vanilka
spetka soli
kukuricne lupinky
cokoladove pecicky nebo rozinky, popripade orechy, mandle, pinoli...
V mise utreme tuk nebo maslo (davam vetsinou pul na pul) s cukrem do peny. Pak zapracujeme jedno vejce po druhem, nakonec pridame prosatou mouku se spetkou soli, praskem do peciva a vanilkou. Dobre promichame vareckou a pridame -podle vlastni chuti a fantazie - hrstku rozinek namocenych predem v rumu a pinoli nebo nasekane orechy, ci cokoladove pecicky a sekane mandle. Tyto prisady muzeme obmenovat nebo nechat susenky jen tak jak jsou, bez prisad. Tvorime male kulicky - behem peceni nabehnou - obalujeme v kukuricnych lupincich a davame na plech vylozeny pecicim papirem trochu dal od sebe. Peceme asi 15 minut pri 170-180 stupnich. Po vychladnuti sypeme mouckovym cukrem.

Lilky po parmsku (Melanzane alla parmigiana)

8. srpna 2014 v 14:53 Zeleninové pokrmy
Lilky na parmsky zpusob jsou trochu zvlastni recept - je to letni jidlo, kdyz jsou zrale lilky,ale pripravuji se v troube, coz v normalnim italskem lete nebyva zvykem - pisu v normalnim, ne jako letos! Neni to ani nijak zvlast lehky pokrm, pokud se ridite originalnim receptem - lilky se maji nejdrive osmazit. Jmeno pry nepochazi od mesta Parma ani proto,ze se pouziva syr Parmigiano ,ale vzniklo v jizni Italii a puvodni nazev byl "parmiciana"-coz jsou drevene listy (s hackem na "s") ktere dohromady tvori "persiany" coz jsou italske okenice, ktere chrani pred zhavym letnim sluncem a jsou delane zpusobem jako se davaji lilky na pekac - jeden platek mirne prekryva druhy. Lze je ale udelat i grilovane nebo opecene na panvi na sucho jen s minimem oleje, jako recept, ktery prinasim ja.
INGREDIENCE pro 4 osoby:
4 vetsi lilky
asi 400 gr cerstvych rajskych jablicek
2 mozzarelly (celkem asi 200 gr)
6 polevkovych lzic parmezanu
olivovy olej
bazalka - asi hrst
sul
2 strouzky cesneku
1/2 cibule
Lilky oloupeme, nakrajime podelne na zhruba pul cm platky a mirne posypeme soli. Nechame je vypotit asi hodinu, pak slijeme, oplachneme pod tekouci vodou a osusime papirovou uterkou.
Mezitim si pripravime jednoduchou rajskou omacku. Dva strouzky cesneku oloupeme, zmackneme plochym nozem a dame osmahnout na olej spolu s cibuli nakrajenou na tenke platky. Vyndame cesnek a pridame sparena, oloupana, prebytecne vody a jader zbavena rajcata nakrajena na kousky nebo neochuceny rajsky protlak ci drcena rajcata v konzerve. Osolime a povarime,az omacka zhoustne za obcasneho michani. Bazalku nasekame a vlozime do omacky - uz nevarime. Lilky dame na teflonovou panev s par kapkami oleje a opeceme po obou stranach nebo muzeme ogrilovat v troube na plechu.
Pripravime si pekac a na dno dame trochu oleje a par lzic rajcatove omacky - rozetreme po dne. Zaciname klast lilky - platky tesne vedle sebe, aby se malinko prekryvaly,az zaplnime cele dno. Pak pridame omacku a poklademe platky mozzarelly, kterou si take nakrajime predem a nechame okapat, pripadne osusime papirovou uterkou a posypeme 2 lzicemi parmezanu. Muzeme pouzit i lisovanou mozzarellu, ktera neni v nalevu a tudiz nepousti vodu. Pak vrstvime dale lilky, omacku, mozzarellu, parmezan az do vycerpani surovin. Posledni vrstvu ma tvorit mozzarella a parmezan, pokapeme trochu olejem a dame zapekat do trouby asi 20 minut - poslednich 5 minut muzeme dat pod gril. Nechame odpocinout asi 10-15 minut a podavame s cerstvym chlebem.

Kvety z cukinek smazene (Fiori di zucchine fritti)

1. srpna 2014 v 7:00 Zeleninové pokrmy
..a jeste jednou cukinky, tentokrat jejich kvety. Na smazeni se pouzivaji velke kvety, ktere zbavime vnitrni stopky. Lehce oplachneme - kvety jsou velmi krehke - a osusime jemne papirovou uterkou.
Predem si pripravime testicko - ja mam recept na jednoduche , bez vajicka, je stravitelnejsi.
INGREDIENCE - asi pro 10 kvetu
-pocitejte s tim, ze jsou velice na odbyt, takze je potreba mnozstvi znasobit!
3 plne lzice hladke mouky
1 lzicka olivoveho oleje
pivo - nebo voda
sul
1 lzice stouhaneho parmezanu - neni treba
olej na smazeni - nejlepe arasidovy
Mouku a sul dame do misky a pomalu prilevame pivo nebo vodu, rozmichame na hustou kasi az se nedelaji zmolky a postupne dal redime. Musi vyjit testicko asi jako na palacinky - ne prilis huste ani ridke, aby nestekalo.Pridame olej a pokud mame, i lzici strouhaneho parmezanu. Nechame odpocinout asi 20 minut a pak eventualne jeste doredime.
Je potreba, aby testicko bylo nalezite studene, tim se docili krupavosti,az kvety vlozite do rozpaleneho oleje.
Kvety namocime do testicka a pekne je v nem obalime. Pomoci vidlicky je zbavime prebytecneho testa a vlozime do rozpaleneho oleje. Smazime po obou stranach az zezlatnou. Ihned podavame.