VÍTEJTE NA MÝCH STRÁNKÁCH

Vítejte na mých stránkách www.nejenhackovani.blog.cz. Jak sám titul napovídá, bude v nich řeč o háčkovaní a jiných ručních pracích, recepty a ostatní ženské zábavy. Doufám, že se vám u mě bude líbit.
Pokud budete mít zájem o nějaké návody, jsem k dispozici na e-mailové adrese ruzena60@hotmail.com. Děkuji za návštěvu, Růžena

Lilky po parmsku (Melanzane alla parmigiana)

8. srpna 2014 v 14:53 |  Zeleninové pokrmy
Lilky na parmsky zpusob jsou trochu zvlastni recept - je to letni jidlo, kdyz jsou zrale lilky,ale pripravuji se v troube, coz v normalnim italskem lete nebyva zvykem - pisu v normalnim, ne jako letos! Neni to ani nijak zvlast lehky pokrm, pokud se ridite originalnim receptem - lilky se maji nejdrive osmazit. Jmeno pry nepochazi od mesta Parma ani proto,ze se pouziva syr Parmigiano ,ale vzniklo v jizni Italii a puvodni nazev byl "parmiciana"-coz jsou drevene listy (s hackem na "s") ktere dohromady tvori "persiany" coz jsou italske okenice, ktere chrani pred zhavym letnim sluncem a jsou delane zpusobem jako se davaji lilky na pekac - jeden platek mirne prekryva druhy. Lze je ale udelat i grilovane nebo opecene na panvi na sucho jen s minimem oleje, jako recept, ktery prinasim ja.
INGREDIENCE pro 4 osoby:
4 vetsi lilky
asi 400 gr cerstvych rajskych jablicek
2 mozzarelly (celkem asi 200 gr)
6 polevkovych lzic parmezanu
olivovy olej
bazalka - asi hrst
sul
2 strouzky cesneku
1/2 cibule
Lilky oloupeme, nakrajime podelne na zhruba pul cm platky a mirne posypeme soli. Nechame je vypotit asi hodinu, pak slijeme, oplachneme pod tekouci vodou a osusime papirovou uterkou.
Mezitim si pripravime jednoduchou rajskou omacku. Dva strouzky cesneku oloupeme, zmackneme plochym nozem a dame osmahnout na olej spolu s cibuli nakrajenou na tenke platky. Vyndame cesnek a pridame sparena, oloupana, prebytecne vody a jader zbavena rajcata nakrajena na kousky nebo neochuceny rajsky protlak ci drcena rajcata v konzerve. Osolime a povarime,az omacka zhoustne za obcasneho michani. Bazalku nasekame a vlozime do omacky - uz nevarime. Lilky dame na teflonovou panev s par kapkami oleje a opeceme po obou stranach nebo muzeme ogrilovat v troube na plechu.
Pripravime si pekac a na dno dame trochu oleje a par lzic rajcatove omacky - rozetreme po dne. Zaciname klast lilky - platky tesne vedle sebe, aby se malinko prekryvaly,az zaplnime cele dno. Pak pridame omacku a poklademe platky mozzarelly, kterou si take nakrajime predem a nechame okapat, pripadne osusime papirovou uterkou a posypeme 2 lzicemi parmezanu. Muzeme pouzit i lisovanou mozzarellu, ktera neni v nalevu a tudiz nepousti vodu. Pak vrstvime dale lilky, omacku, mozzarellu, parmezan az do vycerpani surovin. Posledni vrstvu ma tvorit mozzarella a parmezan, pokapeme trochu olejem a dame zapekat do trouby asi 20 minut - poslednich 5 minut muzeme dat pod gril. Nechame odpocinout asi 10-15 minut a podavame s cerstvym chlebem.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Alis Alis | Web | 8. srpna 2014 v 19:08 | Reagovat

Ahoj Růženko,moc Tě zdravím. Další parádní letní dobrota. Musím přiznat, že lilky jsem doma ještě nikdy nedělala.

2 ruzena ruzena | E-mail | Web | 8. srpna 2014 v 20:44 | Reagovat

Ahoj Alenko, tak je nejvyssi cas je udelat :-)  :-) Tady se dost pouzivaji, i jen grilovane a pak ochucene oreganem, soli a olivovym olejem. Nebo se dela omacka k testovinam ci priloha s dalsi zeleninou..Brzy dam jeste neco na blog. Zatim se mejte, moc zdravim !!! :-)

3 Bozena Bozena | 9. srpna 2014 v 7:46 | Reagovat

Prima recept. Lilek uz dozrava, tak vyzkousim tvuj recept. Zatim jsem ho delala jen plneny masovou smesi, polevku, opeceny na kolecka potreny cesnekem a posypany syrem, atd. Mej se, krasny vikend.

4 ruzena ruzena | 9. srpna 2014 v 20:52 | Reagovat

Ahoj Bozenko, plnene lilky se taky delaji, ty s cesnekem a syrem musim zkusit :-) Zatim zdravim!!

5 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 10. srpna 2014 v 20:58 | Reagovat

Může to být dobré. Nám je sestřenice na Slovensku udělala jen obyčejně, jako přírodní řízky, ale ochucené byly dobře, takže zřejmě předem nějak naložené. :-)

6 tetkapernikarka tetkapernikarka | E-mail | Web | 10. srpna 2014 v 21:33 | Reagovat

Ahoj Růženko :-)vždycky když vidím někde recept na něco z lilku,zbystřím :-)Jednou jsem něco zkoušela a moc jsem s tím neuspěla :-(  :-)od té doby jsem se do lilků moc nehrnula :-)Dost dělám z cuket.Ale klidně bych z lilku nějakou dobrotu ochutnala,tvůj recept vypadá zajímavě a určitě je i dobrý :-)Posílám pozdrav :-)Alena

7 Helena Helena | 11. srpna 2014 v 10:02 | Reagovat

Růži lilky moc nemusím, zkoušla jsem je několikrát podle receptů, ale nikdy nám to nechutnalo. ;-)  :-)

8 kdyzvarichlap kdyzvarichlap | Web | 11. srpna 2014 v 14:37 | Reagovat

Lilek je naprosto geniální záležitost, teď jsem si s ním zrovna hrál taky (s rajčaty a těstovinami) :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama