VÍTEJTE NA MÝCH STRÁNKÁCH

Vítejte na mých stránkách www.nejenhackovani.blog.cz. Jak sám titul napovídá, bude v nich řeč o háčkovaní a jiných ručních pracích, recepty a ostatní ženské zábavy. Doufám, že se vám u mě bude líbit.
Pokud budete mít zájem o nějaké návody, jsem k dispozici na e-mailové adrese ruzena60@hotmail.com. Děkuji za návštěvu, Růžena

Září 2014

Crumble kolàc

26. září 2014 v 14:30 Moučníky
Crumble (cti krambl) znamena doslova "rozpadat, rozdrobit se a je to typicky anglicky kolac , obdoba naseho drobenkoveho kolace. Prìprava je jednoducha, efekt zaruceny a chut vytecna. Vetsinou se pripravuje s jablky,ale muzete pouzit i jine ovoce, jako tresne, merunky, broskve, hrusky - podle sezony a chute.
INGREDIENCE:
1 kg jablek
250 gr polohrube nebo hrube mouky
100 gr cukru + 2 lzice
100 gr masla + 2 lzìce
skorice
1/2 citronu
citr.kura, vanilka
Mouku prosijeme a rozdrobime spolu s maslem nakrajenym na kousky. Teprve pak pridame cukr. Tato faze je dulezita, pokud dame cukr hned smes zvlhne a spatne se drobi.
Pridame cukr i vanilku a citronovou kuru a znovu rozdrobime. Jablka oloupeme a nakrajime na osminky ktere jeste prepulime. Na hlubsi panev dame 2 lzìce masla, nechame rozpustit a vlozime jablka, posypeme 2 lzicemi cukru, skorici (podle chuti, ja davam asi pul lzicky) a stavou z pulky citronu. Cukru muzeme dat i o lzice, dve vice - ridte se kyselosti jablek.
Dobre promichame asi 1 minutu.
Obdelnikovou nebo ctvercovou formu vymazeme maslem, vlozime jablka a posypeme drobenkou tak,aby dobre vyplnila vsechny mezery. Peceme asi 30-35 minut pri 180 stupnich - jako vzdy zalezi na troube. Jablka musi byt mekka a povrch zlatavy.
Podavame i teply s kopeckem vanilkove zmrzliny (anglicky zpusob) nebo vychladly krajeny na ctverecky.

Lasagne

24. září 2014 v 16:12 Těstoviny
Lasagne jsou typické italské zapékané testoviny, pro jejichz pripravu se vyplatì obetovat trochu casu a udelat si je doma. Mnozì z vàs je moznà ochutnali mrazené nebo v restauraci (kde jsou vetsinou taky zmrazené) a tak poznàte,ze je to ùplne neco jiného.
Pokud si pripravìte ragù den predem - zìskà tak i na chuti - a druhy den uz jen uvarìte lasagne a poskladate do pekace. Nenì to vubec slozité!
INGREDIENCE:
300-400 gr lasagne (zde se prodava baleni 500 gr,ale nevim jak u vas)
Ragù:
600 gr mleteho masa
cibule, trocha celeru, mrkev
1/2 sklenky sucheho cerveneho vina
velka plechovka loupanych rajcat - asi 600 gr
-nebo rajsky, neochuceny protlak
sul, pepr,olej
trochu vyvaru z kostky - je-li potreba
Besamel:
2 lzìce hladké mouky
2 lzìce màsla
zhruba 1/3 az 1/2 litru mlèka
spetka muskàtového orìsku
sul
strouhany parmezan nebo pecorino

Nejdrìv si pripravìme ragù - nebo jak v Italii rìkajì "sugo". Korenovou zeleninu nakrajime na kousky a dame lehce osmahnout na olej. Pridame mlete maso - v Italii pouzivaji jen hovezi, nekdo pridava salsicciu - korenenou klobasu z veproveho masa . ja davam hovezi maso a asi 200 gr veproveho.
Dobre rozmichame aby se nedelaly vetsi kousky a osmahneme. Pak zalijeme cervenym vinem, zvysime plamen,nechame odparit,potom pridame rajsky protlak nebo rajcata, ochutime peprem a soli a nechame varit asi hodinku. Pokud se omacka zacne vysouset, prilejeme trochu horkeho vyvaru- i z kostky.
Na besamelovou omackurozpustime maslo a po castech vsypeme mouku. Nechame zpenit a michame az smes zbeli a mouka tak ztrati syrovou chut. Pak odstavime z plotny a po troskach prilevame studene mleko, za staleho michani vareckou nebo jeste lepe metlou. Znovu pristavime na plotnu a nechame mirne varit asi 15 - 20 minut.Mleko nelejeme vsechno najednou, varenim omacka zhoustne,eventualne dolejeme, aby nezustala prilis ridka. Mela by mit konzistenci pudinku. Osolime a pridame spetku muskatoveho orisku.
Lasagne : dame varit asi 5 l vody se lzici oleje - tim se zabrani tomu,aby se lasagne slepily. Vodu osolime a vhodime platky lasagni - ne vsechny najednou, tak na 2-3x. Michame vareckou az se voda zacne opet varit, varime podle navodu na baleni. Mezitim si pripravime pekacek a jak lasagne vyndavame z vody, hned je muzeme skladat do vrstev.
Na dno pekace dame trochu omacky a rozetreme, pokapeme besamelem a posypeme syrem. Dame platky lasagni vedle sebe, jen aby se mirne prekryvaly po stranach - asi 1 cm. Pak pokracujeme - omacka, besamel, syr az do vycerpani testovin. Vrchni vrstvu tvori omacka s besamelem a syrem. Dame zapect do trouby asi na 20 minut.

Rychla buchta s kompotem

19. září 2014 v 8:41 Moučníky
Dnes se budu chlubit cizìm perìm - mìsto me pekla moje kamaràdka Iva a prinesla mi ji takto kràsne upravenou - nazev "buchta" je ponekud nespravedlivy - byl to spis dort! Originalni nazev je "sup sup" - ovsem musite si pridat hacky nad "s". Je opravdu rychlà, vlàcnà a hlavne vybornà!!
INGREDIENCE:
2 celà vejce
120 gr mouckoveho cukru
75 gr tuku
mala plechovka kompotu i s nalevem
1 vrchovata polevkova lzice kakaa
200 gr polohrube mouky
1/2 prasku do peciva
NAPLN - ricotta a 2 lzice Nutelly
POLEVA - cokolada s trochou masla a smetany
Rozpustime tuk, nechame prochladnout, mezi tim uslehame vejce s cukrem. Do mouky prosijeme kakao a prasek. Kompotovane ovoce nakrajime na male kousky.Do vajec pridame po castech tuk, mouku a redime kompotem, dobre promichavame. Peceme pri 180' asi pul hodiny.
Ricottu dobre rozmichame az je hladka. Pridame 2 plne lzice Nutelly a opet vymichame. Vychladly korpus rozrizneme a plnime kremem. Muzeme jen pocukrovat nebo udelame polevu ze 150 gr cokolady, kterou rozpustime ve vodni lazni a pridame k ni lzicku masla a asi 2 lzice smetany nebo plnotucneho mleka. Jeste horkou vlijeme na korpus a ihned roztirame. Povrch sypeme mandlovymi lupinky nebo jinym sypanim podle chuti ( a spajzu :-)).

Rizoto s cuketkami (Risotto con le zucchine)

8. září 2014 v 7:00 Rizota
Pokud vam jeste zbyly nejake cuketky,zkuste si pripravit rizoto. Pokud nezbyly, muzete pouzit i houby - tech je, jak vidim z ostatnich blogu, letos vic nez dost. Postup je totiz uplne stejny.
INGREDIENCE pro 4 osoby:
2 hrsti ryze na osobu
4 - 6 mensich cukinek (zhruba 250 gr)
1 mensi cibule (nebo 2 cerstve cibulky)
1 strouzek cesneku
olej
dve lzìce cerstveho masla
4 plne lzice strouhaneho parmezanu
asi 3/4 litru zeleninoveho vyvaru (i z kostky)
sul a pepr
Pokud mozno pouzijeme ryzi primo urcenou pro rizota - ma vetsi zrna, aby do sebe lepe vsakla zaklad. Jinak pouzijeme normalni ryzi, ne predvarenou !
Jemne krajenou cibulku nechame zpenit na oleji a pridame na kosticky krajene cukinky. Restujeme asi 5 minut, pak pridame utreny cesnek a proplachnutou ryzi. Dobre michame, ryze se musi spojit se zakladem a teprve kdyz se zacne trochu prichytavat, pridame naberacku horkeho vyvaru. Je dulezite, aby vyvar byl stale horky, jinak zastavime var ryze a uvari se nestejnomerne. Opet michame az se tekutina odpari, pak opet pridame vyvar a tak pokracujeme, az je ryze mekka,ale ne sucha , musi zustat vlacna, tady se rika "a onda" - zvlnena. Kdyz pohnete kastrolem sem a tam, ma se mirne vlnit. Odstavime z plotny, pridame lzici nebo dve syroveho masla, pokud je treba osolime a opeprime a vsypeme strouhany parmezan. Dukladne promichame a podavame, na taliri jeste posypeme parmezanem.

Buchta s jablky a mandlemi

5. září 2014 v 7:00 Moučníky
Na tento moucnik jsem pouzila testo s ricottou, pridala jablka a navrch posypala mandlovymi lupinky...
INGREDIENCE:
3 jablka
3 vejce
100 gr cukru
100 gr ricotty (nebo tvarohu)
100 ml oleje
150 gr polohrubé mouky
mandlove lupinky
trochu skorice
citronova kura
spetka soli
1 prasek do peciva
vanilka
Nejdrive si pripravime jablka. Oloupeme je a 2 rozkrajime na mensi kosticky.Prisypeme skorici a citronovou kuru a zamichame. Treti jablko oloupeme , rozctvrtime a podelne nakrajime na platky.
Vejce dobre rozslehame s cukrem az hmota zesvetlà a zvetsi objem. Pridàme rikottu a praminkem prilevame olej. Dobre rozmichame. Do mouky prosijeme prasek do peciva, sul, promichame a postupne pridame do vajecne smesi za staleho michani. Do takto pripraveneho testa vmichame na kosticky krajena jablka a vlijeme do maslem vymastene a hrubou moukou nebo jemnou strouhankou vysypane formy. Platky jablka zasuneme pravidelne do testa rovnym rezem dolu tak, aby kulata cast trochu vycnivala. Povrch posypeme mandlovymi lupinky.
Peceme v troube pri 170' asi 25 minut. Vychladle cukrujeme mouckovym cukrem.

Prazma pecena se sardelovou pastou (orata arrosto con pasta di acciughe)

3. září 2014 v 16:56 Pokrmy z ryb
Tento zpusob jak upravit rybu se da pouzit na prazmu,ale i na jine ryby, i sladkovodni, treba pstruh, lin apod.
INGREDIENCE pro 4 osoby:
2 vetsi nebo 4 mensi ryby
lzice sardelove pasty
4 - 5 strouzku cesneku
1 lzice sekané petrzele a nekolik celych stonku
sul a pepr
olej
Ryby omyjeme, osusime a do jejich kuze udelame sikme zarezy, jak je videt na fotografii. Smichame sardelovou pastu, utreny strouzek nebo dva cesneku a sekanou petrzelku. tuto smes vetreme do zarezu. Vnitrek ryby osolime, opeprime a vlozime snitku petrzele, oloupany strouzek cesneku vcelku a zakapneme olivovym olejem. Rybu potreme olejem i po povrchu a dame pect do horke trouby asi na 15-20 minut - podle velikosti ryby. Muzeme pridat i par brambor krajenych na platky a mirne ovarenych (asi 2-3 minuty v osolene vode) a nekolik rozpulenych cherry rajcatek.