VÍTEJTE NA MÝCH STRÁNKÁCH

Vítejte na mých stránkách www.nejenhackovani.blog.cz. Jak sám titul napovídá, bude v nich řeč o háčkovaní a jiných ručních pracích, recepty a ostatní ženské zábavy. Doufám, že se vám u mě bude líbit.
Pokud budete mít zájem o nějaké návody, jsem k dispozici na e-mailové adrese ruzena60@hotmail.com. Děkuji za návštěvu, Růžena

Lasagne

24. září 2014 v 16:12 |  Těstoviny
Lasagne jsou typické italské zapékané testoviny, pro jejichz pripravu se vyplatì obetovat trochu casu a udelat si je doma. Mnozì z vàs je moznà ochutnali mrazené nebo v restauraci (kde jsou vetsinou taky zmrazené) a tak poznàte,ze je to ùplne neco jiného.
Pokud si pripravìte ragù den predem - zìskà tak i na chuti - a druhy den uz jen uvarìte lasagne a poskladate do pekace. Nenì to vubec slozité!
INGREDIENCE:
300-400 gr lasagne (zde se prodava baleni 500 gr,ale nevim jak u vas)
Ragù:
600 gr mleteho masa
cibule, trocha celeru, mrkev
1/2 sklenky sucheho cerveneho vina
velka plechovka loupanych rajcat - asi 600 gr
-nebo rajsky, neochuceny protlak
sul, pepr,olej
trochu vyvaru z kostky - je-li potreba
Besamel:
2 lzìce hladké mouky
2 lzìce màsla
zhruba 1/3 az 1/2 litru mlèka
spetka muskàtového orìsku
sul
strouhany parmezan nebo pecorino

Nejdrìv si pripravìme ragù - nebo jak v Italii rìkajì "sugo". Korenovou zeleninu nakrajime na kousky a dame lehce osmahnout na olej. Pridame mlete maso - v Italii pouzivaji jen hovezi, nekdo pridava salsicciu - korenenou klobasu z veproveho masa . ja davam hovezi maso a asi 200 gr veproveho.
Dobre rozmichame aby se nedelaly vetsi kousky a osmahneme. Pak zalijeme cervenym vinem, zvysime plamen,nechame odparit,potom pridame rajsky protlak nebo rajcata, ochutime peprem a soli a nechame varit asi hodinku. Pokud se omacka zacne vysouset, prilejeme trochu horkeho vyvaru- i z kostky.
Na besamelovou omackurozpustime maslo a po castech vsypeme mouku. Nechame zpenit a michame az smes zbeli a mouka tak ztrati syrovou chut. Pak odstavime z plotny a po troskach prilevame studene mleko, za staleho michani vareckou nebo jeste lepe metlou. Znovu pristavime na plotnu a nechame mirne varit asi 15 - 20 minut.Mleko nelejeme vsechno najednou, varenim omacka zhoustne,eventualne dolejeme, aby nezustala prilis ridka. Mela by mit konzistenci pudinku. Osolime a pridame spetku muskatoveho orisku.
Lasagne : dame varit asi 5 l vody se lzici oleje - tim se zabrani tomu,aby se lasagne slepily. Vodu osolime a vhodime platky lasagni - ne vsechny najednou, tak na 2-3x. Michame vareckou az se voda zacne opet varit, varime podle navodu na baleni. Mezitim si pripravime pekacek a jak lasagne vyndavame z vody, hned je muzeme skladat do vrstev.
Na dno pekace dame trochu omacky a rozetreme, pokapeme besamelem a posypeme syrem. Dame platky lasagni vedle sebe, jen aby se mirne prekryvaly po stranach - asi 1 cm. Pak pokracujeme - omacka, besamel, syr az do vycerpani testovin. Vrchni vrstvu tvori omacka s besamelem a syrem. Dame zapect do trouby asi na 20 minut.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Bozena Bozena | 24. září 2014 v 19:09 | Reagovat

Budu se opakovat, ale testovin neni nikdy dost. Uz se tesim, az bude vic casu a lasagne udelam. Dokonce si testoviny udelam na svem strojku sama. To bude basta, mnam. Hezky vecer.

2 ruzena ruzena | E-mail | Web | 24. září 2014 v 21:57 | Reagovat

Ahoj Bozenko, domaci testoviny, to jsem se ani neodvazila navrhnout :-) Ale to chce opravdu strojek. Takze pokud budes mit cerstve lasagne, nemusis je ani moc varit - staci 2 minutky a hned ven. Tady je prodavaji cerstve, tenke, ze se ani varit nemusi,jen je namocim v horke vode..aby se nereklo :-)  :-) Budou vam urcite chutnat! Zdravim!!!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama