VÍTEJTE NA MÝCH STRÁNKÁCH

Vítejte na mých stránkách www.nejenhackovani.blog.cz. Jak sám titul napovídá, bude v nich řeč o háčkovaní a jiných ručních pracích, recepty a ostatní ženské zábavy. Doufám, že se vám u mě bude líbit.
Pokud budete mít zájem o nějaké návody, jsem k dispozici na e-mailové adrese ruzena60@hotmail.com. Děkuji za návštěvu, Růžena

Focaccia

7. října 2014 v 22:00 |  Bezmasà jìdla
Italska focaccia je podobna pizze ale je jednodussi, je to vlastne chlebova placka , kterou muzeme udelat jen tak pouze s pridanim olivoveho oleje a soli nebo s olivami, rajcaty, cibuli atd. Ja ji nejradeji pripravuji z bramboroveho testa, kterè vydrzi i dele vlacnè.Kazdy italskdy kraj ma svuj vlastni recept na focacciu (zvanà take "schiaccia, schiacciata")
Tato priprava je typicka pro kraj Puglia.
INGREDIENCE:
Zakladnì recept na testo
500 gr hladke mouky
100 gr varenych studenych brambor
kostka drozdì
olivovy olej -asi 1 dl
1 lzice soli + na posypani hrubou sul
vlazna voda na zadelani testa
cherry rajcatka, oregano
Na val prosijeme hladkou mouku se lzici soli a pridame rozmackane brambory. Udelame dulek. Drozdi rozpustime v trosce vlazne vody a nalijeme do dulku v mouce. Nechame chvili vykynout a pak zadelame vlaznou vodou hladke testo.Nechame kynout asi hodinu a pul na teplem miste.
Rozvalime na placku, vlozime na olejem vymazany plech a prsty vyhloubime male dulky. Olivovy olej smichame s trochou vody a potreme touto smesi testo. Povrch poklademe rozkrojenymi rajcatky a posypeme oreganem nebo pouzijeme jinou napln podle chuti (olivy, cibule nakrajena na prouzky, kousky pancetty ) a posypeme trochou hrube soli.Nechame kynout jeste asi hodinu, pak peceme pri 180' asi 20 minut az je povrch zlatavy.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Bozena Bozena | 8. října 2014 v 9:09 | Reagovat

Focaccia, vyborna basta. Obcas ji pecu, hlavne kdyz jsou cerstva rajcata. Delas mi chute, v sobotu ji urcite udelam, diky za pripomenuti. Verim, ze vsem doma udelam radost. Mej se hezky.

2 Michal Michal | Web | 8. října 2014 v 12:02 | Reagovat

Foccaciu milujeme od dob, co nám "ital v kuchyni" ukázal, že je to vlastně pizza a super chléb na různé sendviče.

3 Bozena Bozena | 8. října 2014 v 13:28 | Reagovat

[2]:  Pravda, pravdouci. Focacciu je skvely chleb samostatne nebo k salatum a pomazankam.

4 Alis Alis | Web | 8. října 2014 v 14:55 | Reagovat

Ahoj Růženko, moc Tě zdravím!! Focaccia vypadá moc jedle :-)  :-)  :-)

5 ruzena ruzena | E-mail | Web | 8. října 2014 v 21:30 | Reagovat

[1]: Ahoj Bozenko, radost urcite udelas at ji udelas na jakykoliv zpusob! :-)  :-)

6 Ruzena Ruzena | E-mail | Web | 8. října 2014 v 21:36 | Reagovat

[2]: Ahoj, Itala mam taky rada, je Toskanec takze jednoducha zdrava kuchyne..Zadne prapodivne kombinace. Focaccia je vyborna i jen rozkrojena a plnena sunkou, salamem, syrem.. Mas zajimavy blog :-)  :-)

7 Ruzena Ruzena | E-mail | Web | 8. října 2014 v 21:41 | Reagovat

[4]: Ahoj Ali!!! Focaccia se tady jmenuje i "schiacciata" (skjacàta - s hackem na "c"!)od slova "schiacciare" neboli "zmacknout"protoze je to vlastne nizky chleba...Dobra, vid? Treba ta s bramborama :-)  :-) Kdy se do ni pustis? :-)

8 Helena Helena | Web | 11. října 2014 v 20:41 | Reagovat

Ahoj Růženko, vypadá to jednoduše a s bramborama. :-) Určitě zkusím, krásnou neděli. :-)  :-)

9 Iva Iva | Web | 12. října 2014 v 12:01 | Reagovat

Růženko, určitě vyzkouším tu tvoji bez oliv. Já mám olivy ráda a rodina je nemusí. :-D  ;-)

10 ruzena ruzena | E-mail | Web | 12. října 2014 v 14:52 | Reagovat

[8]: Diky Helenko! Brambory uchovaji testo dele vlacne, proto rada delam tohle testo :-)

11 ruzena ruzena | E-mail | Web | 12. října 2014 v 14:55 | Reagovat

[9]: Ahoj Ivo, ja mam olivy celkem rada,ale kdyz s nimi delam neco sama, nakrajim je na mensi kousky.Taky neni oliva jako oliva :-)  :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama