VÍTEJTE NA MÝCH STRÁNKÁCH

Vítejte na mých stránkách www.nejenhackovani.blog.cz. Jak sám titul napovídá, bude v nich řeč o háčkovaní a jiných ručních pracích, recepty a ostatní ženské zábavy. Doufám, že se vám u mě bude líbit.
Pokud budete mít zájem o nějaké návody, jsem k dispozici na e-mailové adrese ruzena60@hotmail.com. Děkuji za návštěvu, Růžena

Listopad 2014

Makove hvezdicky

26. listopadu 2014 v 22:01 Cukrovi a drobné zákusky
Makove hvezdicky jsem delala vloni poprve,mely uspech takze letos bude bis...Màk je v Italii malo pouzivany, zvlast u nas v Toskansku, takze vzbuzuje zvedavost co je to zase za ceskou specialitu Usmívající se
INGREDIENCE:
200 gr hladke mouky
70 gr mleteho maku
150 gr masla
50 gr cukru
1 zloutek
spetka soli
marmelada
POLEVA CITRONOVA - 100gr mouckoveho cukru treme zhruba se lzickou citronove stavy do husta
Smichame mak s cukrem a moukou a spetkou soli. Pridame zmekle maslo a zloutek, vypracujeme hladke testo. Nechame v lednici odpocinout asi hodinu, pak vyvalime a vykrajujeme hvezdicky.
Peceme asi 15 minut. Po vychladnuti spojime marmeladou a zdobime citronovou polevou, pripadne sypeme barevnym sypanim.

Andilci 2014

24. listopadu 2014 v 12:56 Vánoce
Rok ubehl a uz tu mame pomalu Vanoce...Letos jsem si myslela,ze ani nebudu andilky delat,ale pak jsem dostala objednavku a tak jsem vzala do ruky hacek a rozjela vyrobu :-)) Prikladam ukazku, uz jsou pryc a dodelavam dalsi...Inspiraci na tyto andilky mam od Zdisky

Jablko - hruskovy kolac bez vajec

12. listopadu 2014 v 20:57 Moučníky
Tento kolac je zajimavy tim,ze je uplne bez vajec! Ja napsala jablko-hruskovy,ale muzete pouzit jen jablka nebo jen hrusky. Myslim,ze v lete by byl vyborny treba s merunkama, broskvema atd.
Ale mame podzim a jablka i hrusky jsou vyborne, takze muzeme zacit!
INGREDIENCE:
3 vetsi jablka nebo tvrdsi hrusky (nebo smichat)
1 lzice masla
250 gr polohrubé mouky
80 gr cukru
1 hotovy pudink - (pokud nechcete kupovany,az budete delat pudink doma, dejte si stranou asi sklenicku)
1 prasek do peciva
1/2 sklenky mleka - priblizne
1/2 sklenky rostlinneho oleje-priblizne (ridte se hustotou testa)
trochu soli
trochu skorice, citr.kura
Jablka nebo hrusky oloupeme a nakrajime na mensi kostky. V kastrolku nebo na panvi rozpustime maslo a vlozime ovoce, muzeme posypat lzici cukru. Za casteho michani dusime asi 5 minut - melo by mirne zkaramelizovat. Lze pridat i lzici sladkeho dezertniho vina.Po odstaveni z plotny vmichame trochu skorice a citronove kury.
Mezitim co ovoce chladne, rozslehame pudink s cukrem elektrickym slehacem (metlou). Mouku smichame s praskem a soli a po castech vmichavame do smesi, postupne prilevame i olej a mleko. Melo by vzniknout testo huste asi jako na babovku. Pak pridame ovoce a vlejeme do maslem vymazane a moukou vysypane formy. Peceme asi 40 minut pri 170'-180'. Vychladle cukrujeme.

Jablkovy kolac s dusenymi jablky

7. listopadu 2014 v 7:00 Moučníky
Jablkove moucniky u nas vedou! Mohu je delat na vsechny zpusoby a chutnaji vsem. Nasledujici recept je vlastne jednoduchy mrizkovy kolac s mensi ùpravou - testo na kolac je predpecene a jablka predem podusena. Testo tak nezvlhne a napln zustane mekka a stavnata.
Nejdrive si pripravime TESTO:
250 gr hladke mouky
125 gr tuku
80 gr cukru
1 lzicka prasku do peciva
1-2 zloutky
citr.kura, vanilka
Do misy prosijeme mouku s praskem. Rozsekame tuk a pridame do mouky, zpracujeme nejdrive nozem a pak rozemneme. Teprve potom prisypeme cukr, citr.kuru, vanilku a znovu promnene. Nakonec vmichame rozslehane zloutky a vypracujeme rychle hladke testo. Dame odpocinout do lednice aspon na pul hodiny.
Zatimco testo odpociva, pripravime NAPLN:
3 - 4 jablka
2-3 lzice cukru (podle chuti a kyselosti jablek)
trochu skorice
hrstka hrozinek - predem namocene ve vode nebo v nize uvedenem dezertnim vine
sklenicka vody
5 cl sladkeho dezertniho vina
pinoli nebo mandlove lupinky ci orechy na posypani
Jablka oloupeme a nakrajime na osminky. dame do kastrolku a pridame cukr, sklenicku vody, skorici, dezertni vino (pouzivam sladke italske Vinsanto - je podobne ceske medovine) a podusime az jsou jablka mekka. Rozmichame do kasovite konzistence a pridame hrozinky.
Nechame prochladnout.
Poznamka - dezertni vino lze vynechat, v tom pripade namocime hrozinky ve vode pripadne smichanou s lzici rumu.
Testo vyvalime a vlozime do formy tak,aby se utvoril asi 1 cm okraj. Prebytek okraje odkrojime a pouzijeme na mrizky. Dame pect asi na 10 minut pri 180 stupnu - melo by jen mirne zezloutnout. Nekdo doporucuje dat na testo papir se suchymi fazolemi aby se testo nevzdouvalo,ale staci kdyz testo jen propichnete vidlickou pred a behem peceni. Pak jej vyndame z trouby, mirne stlacime a vlijeme jablecnou smes. Posypeme pinoli, orechy nebo mandlemi ,ozdobime mrizkou nebo vykrajenymi tvary ze zbyleho testa a dame dopect asi na dalsich 20 minut.

Priprava na Vanoce

3. listopadu 2014 v 14:42 Vánoce
Do vanoc casu dost....ale kdyz si chcete vyrobit neco vlastnorucne,tak casu zas tolik nezbyva.
Letos jsem se krome jiz tradicnich hackovanych ozdob jako zvonecku a andilku pustila i do patchworkovych kouli. Je to zabavna prace, fantazii se meze nekladou. Vzorky jako srdicko a zvonek jsem do polystyrenu vytlacila formmickou na cukrovì :-))