VÍTEJTE NA MÝCH STRÁNKÁCH

Vítejte na mých stránkách www.nejenhackovani.blog.cz. Jak sám titul napovídá, bude v nich řeč o háčkovaní a jiných ručních pracích, recepty a ostatní ženské zábavy. Doufám, že se vám u mě bude líbit.
Pokud budete mít zájem o nějaké návody, jsem k dispozici na e-mailové adrese ruzena60@hotmail.com. Děkuji za návštěvu, Růžena

Leden 2015

Rizoto se špenátem a lososem (Risotto con salmone e spinaci)

22. ledna 2015 v 17:56 Rizota
Rizoto se špenátem a lososem (uzeným) je nejen chutné ale i hezky vypadá. Použila jsem zmrazený špenát.
INGREDIENCE pro 4 osoby:
350 gr rýže pro rizota
150 gr uzeného lososa
150 gr zmrazeného špenátu
1 menší cibulka
olivový olej
sůl a pepř
horký zeleninový vývar ( asi litr - i z kostky)
Špenát necháme rozmrazit a nakrájíme na kostičky, lososa na menší kousky. Propláchneme rýži studenou vodou. Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku, vložíme špenat a část lososa. Promícháme a vložíme rýži,krátce orestujeme a zalijeme naběračkou vývaru. Dobře zamícháme a když se vývar téměř odpaří,přidáme další naběračku, zamícháme a opakujeme pořád tento postup. Rizoto musí zůstat měkké a vláčné,ne suché ! Když je rýže téměř uvařená, přidáme zbytek lososa. Dochutíme eventuálně solí (opatrně,losos bývá sám o sobě dost slaný) a pepřem,přidáme lžíci olivového oleje a dobře promícháme. Necháme asi 5 minut odpočinout a podáváme.
Pozn.: je důležité aby rizoto mělo dostatek tekutiny (vývaru) protože i po sundání z plotny rýže do sebe tekutinu vsakuje. Správné italské "risotto" by se mělo na talíři vlnit když s ním pohnete (říká se tomu "a onda" - na vlně)

Rychlé jablkové dortíčky (Tortine di mele)

18. ledna 2015 v 19:10 Moučníky
Recept na tyto dortíčky jsem našla ve starší italské kuchařce. Plně odpovídá jedné z charakteristických vlastností italské kuchyně - rychle!! Příprava včetně loupání jablek vám nezabere víc jak půl hodinky...
INGREDIENCE:
2 -3 jablka
200 gr polohrubé mouky
100 gr másla
80 gr cukru
1 vejce
1 menší sklenka mléka
1/2 prášku do pečiva
špetka soli
špetka skořice
sekané oříšky nebo mandle na posypání
Budete potřebovat 6 - 8 formiček na košíčky o průměru 10 cm.

Dejte rozpustit máslo. Oloupejte jablka a nakrájejte na menší kousky, přidejte skořici a lžíci mouky a lžíci cukru odebraných z odváženého množství. Dobře promíchejte. Do mísy prosijte mouku s práškem, cukr a sůl. Vejce rozšlehejte v mléce a přidejte i rozpuštěné vlahé máslo. Pomalu a za stálého míchání vlévejte do směsi mouky. Nakonec vmíchejte jablka a plňte tukem vymazané formičky.Posypte oříšky nebo mandlemi a pečte při asi 170' - 180' zhruba 12 - 15 minut. Nechte mírně prochladnout a vyklopte. Pocukrujte moučkovým cukrem.

Vánoční opoždění

11. ledna 2015 v 15:56 Patchwork
Už delší dobu obdivuji artyčokovou techniku. Zůstalo mi pár polystyrénových koulí které jsem nestihla dodělat klasickým patchworkem a jelikož momentálně přemýšlím čím okouzlit na velikonoce,rozhodla jsem se jí vyzkoušet - vejce se mi pro začátek zdála příliš komplikovaná a tak jsem vytvořila menší kouličku. Do dokonalosti, kterou jsem viděla na nekterých blozích má sice ještě hodně daleko,ale hlavní je,že mě to "chytlo"!

Penne s lososem (Penne con salmone)

8. ledna 2015 v 23:00 Těstoviny
I kdyz losos neni zrovna stredomorskou rybou, v italske kuchyni je dost oblibeny. Pouziva se bud za syrova a upravuje napr.na grilu nebo jako uzeny predevsim na jednohubky nebo pri priprave testovin. Jednim z nejjednodusich receptu je nasledujici :
INGREDIENCE pro 4 osoby:
350 gr testovin "penne"
150 gr uzeneho lososa
0,5 cl vodky (lze vynechat)
150 - 200 ml smetany
sekana petrzelka
trochu oleje nebo masla
Dame varit vodu na testoviny. Mezitim nakrajime losola na male kousky a vlozime na panev s kouskem masla nebo trochou oleje. Kratce osmahneme a vlijeme panaka vodky. Zvysime trochu plamen,nechame odparit alkohol a vlijeme smetanu. Ja pouzivam sladkou smetanu pro vareni (ne na slehani) ktera je trochu hustsi. Konzistenci ma asi jako zakysana smetana,ktera se v ceske kuchyni tesi velke oblibe. Nezkousela jsem,ale myslim ze ji pri priprave tohoto receptu lze taky pouzit.
Zmirnime plamen a pokud se vam zda omacka moc husta, zredte ji troskou vody ve ktere se vari testoviny. Vetsinou neni potreba prisolovat. Testoviny scedte a vhodte do panve s omackou. Posypte jemne sekanou petrzelkou, zamichejte a podavejte. Syr se na testoviny s rybimi omackam
i nepouziva.