VÍTEJTE NA MÝCH STRÁNKÁCH

Vítejte na mých stránkách www.nejenhackovani.blog.cz. Jak sám titul napovídá, bude v nich řeč o háčkovaní a jiných ručních pracích, recepty a ostatní ženské zábavy. Doufám, že se vám u mě bude líbit.
Pokud budete mít zájem o nějaké návody, jsem k dispozici na e-mailové adrese ruzena60@hotmail.com. Děkuji za návštěvu, Růžena

Únor 2015

Kuřecí kousky na houbách (Straccetti di pollo con i funghi)

25. února 2015 v 12:21 Maso a drůbež
Dnes si připravíme opravdu rychlý oběd - není sice houbová sezóna,ale určitě máte houby buď usušené nebo zmrazené. Začněme je konzumovat neboť za pár měsíců porostou zas!:-)) Já použila jak sušené (dovezené přímo z Vysočiny!) tak zmrazené - ty jsem musela koupit,houby jsou zde vzácný artikl.

INGREDIENCE pro 4 osoby:
1 větší kuřecí prso - nebo půl kila kuřecích plátků
300 - 400 gr zmrazených hub a eventuelně hrst sušených
2 stroužky česneku
2 lžíce sekané petrželky (použila jsem též mraženou)
2 lžíce rajského protlaku
trochu smetany na vaření
mouka na poprášení masa
olej, trochu bujonové kostky (podle chuti)
sůl a pepř

Maso nakrájejte na velmi tenké plátky a pak na proužky asi 2 cm.Lehce poprašte moukou. Na oleji osmahněte velmi krátce rozdrcený česnek a pak vhoďte petrželku a jen zamíchejte. Vložte houby a nechte podusit. Mezitím si na jiné pánvi rozehřejte olej a osmahněte na něm připravené kousky masa. Osolte a opepřete,pak vhoďte do pánve s houbami a společně poduste asi 10 - 15 minut. Přidejte protlak a smetanu,zamíchejte a můžete podávat.
P.S. "Straccetti" znamenà v doslovném překladu "hadříčky" :-))

Roastbeef

22. února 2015 v 22:06 Maso a drůbež
S přípravou roastbeefu jsem zápasila delší dobu. Kromě vhodně zvoleného masa je potřeba správně vychytat dobu pečení,aby byl uvnitř růžový tak jak ho vidíme na profesionálních fotografiích nebo v dobrých restauracích...Pak jsem konečně našla tu správnou míru - v kuchařce z 80.let Vaříme zdravě,chutně a hospodárně :-)) a od té doby dělám roastbeef často a ráda.Hlavně u proto,že k jeho přípravě potřebujete jen pár minut...
INGREDIENCE:
700 - 800 gr kvalitního roštěnce
olej - asi půl sklenky
2 stroužky česneku
rozmarýn a šalvěj ( nemusí být - tohle je už italská verze :-)

Maso opepříme a opečeme ze všech stran ve vyšší vrstvě horkého oleje spolu s česnekem a bylinkami. Solíme až po opečení,jinak maso prská! Pak jej přikryjeme poklicí a dusíme asi 15 minut- mezi pečením obracíme pomocí dvou vidliček - do masa nesmíme píchat aby nevytekla šťáva. Celkově by příprava masa neměla zabrat víc než 25 minut. NEPODLE'VA'ME!! Maso můžeme dusit i v troubě - jak je psáno i v kuchařce. Zkusila jsem obě verze a upřímně řečeno,neshledala jsem velký rozdíl..tak záleží jen na vašich zvycích. Pak maso necháme odpočinout asi 10 minut v hrnci a poté zabalíme do alobalu kde ho necháme aspoň půl hodiny - lépe se potom bude krájet. Ostrým nožem nakrájíme na ne příliš silné plátky a vložíme zpět do šťávy kterou maso pustilo.Podáváme s osmaženými hranolky nebo bramborovou kaší.

Nahàci - aneb tvarohové noky se spenàtem (i gnudi)

17. února 2015 v 7:00 Zeleninové pokrmy
I gnudi - neboli nahàci - spravne by se melo psàt "nudi", tohle je krajovy nàzev - je vlastne nàpln kterà se pouzìvà do ravioli ,ale bez obalu z testa - odtud nàzev "nahàci". Jde o rychly pokrm,vhodny i pro vegetariany, delikàtnì chuti a velmi jemné konzistence.
INGREDIENCE:
500 gr tvarohu (lèpe suchého)
250-300 gr spenatu (i zmrazeny)
2 vejce
2 lzìce hladké mouky + mouka na obalenì
vetsì spetka strouhaného muskàtového orìsku
5 plnych lzic strouhaného parmezànu
sul, pepr
plechovka loupanych rajcat (asi 400 gr)
kràjenà cibule, celer, mrkev - celkem asi 1/2 hrnku
bazalka (i zmrazena), olivovy olej
Spenàt rozsekàme na jemno (pokud màte cerstvy, sparte nejdrìve varìcì vodou) a vmìchàme do tvarohu spolu s rozslehanymi vejci, parmezànem a muskàtovym orìskem. Zahustìme moukou - nekteré recepty ani mouku neuvadeji,zàlezì na tom, jak je suchy ci mokry tvaroh),dochutìme solì a peprem. Nechàme chvìli odpocinout.Na zkousku vhodìme jednoho "nahàce"-odebereme lzìcì maly nok- do varìcì vody. Jakmile vypluje na povrch,je uvareny. Pokud se rozvàrì, pridejte trochu mouky.Pak tvorìme malé kulicky o prumeru asi 3 cm které obalìme v mouce Dàme na tàc v jedné vrstve a ulozìme aspon na hodinu do lednice.
Mezitim si pripravìme rajskou omàcku - do hrnce dàme drobne kràjenou korenovou zeleninu a vyklopìme plechovku rajcat - vse za studena. Uvedeme do varu a povarìme az je zelenina mekka, stacì asi 15 minut. Rozmixujeme ponormym mixerem , pridàme sekanou bazalku a lzìci olivovèho oleje. Nedoporucuji pouzìt kecup nebo jine hotové rajcatové omàcky - ztratila by se v nì jemnà chut noku.
Dàme dostatek vody do vetsìho hrnce. Kdyz se varì,prisypeme sul (asi lzicku na litr vody - ale ridte se vlastnì zkusenostì,ja sypu od oka!) Nocky nehàzìm vsechny najednou,ale varìm tak na 3 - 4x.
Do sirsì nahràté mìsy dejte trochu teplé rajske omàcky a prvni vrstvu nahàcu. Zas trochu omàcky a dalsi vrstvu a tak dàle dokud nespotrebujete vsechny noky.S omàckou neprehnat,nebo se utopì! Kazdou vrstvu muzete zasypat lzìcì strouhaného parmezànu - ja pridàvàm i trochu tvrdého ovcìho syra Pecorino - a pokapat olivovym olejem. Podàvejte ihned.

Mrizkovy kolac s marmeladou (crostata di marmellata)

14. února 2015 v 14:29 Moučníky
Recept na mrìzkovy kolac ma asi kazdy a je v kazde kucharce. Mozna ale,ze ne vsichni znaji spravny postup jak ziskat kolac krehky a s "nezpecenou" marmeladou. V receptech je vetsinou psano, smichat mouku s cukrem, nasekat maslo,pridat zloutek - ale cukr s maslem zvlhne a pak se testo spatne zpracovàvà - spravné linecké testo se nema prilis vyvalovat,jen rychle spojit.Nasledujici postup se mi velmi osvedcil, i pri priprave vanocnìho cukrovì.
INGREDIENCE:
210 gr hladké mouky
140 gr màsla
70 gr cukru
1 lzicka pràsku do peciva
1-2 zloutky
vanilka, citr.kura
spetka soli
marmelada podle chuti, asi 300 gr
Prosijeme mouku do mìsy s pràskem do peciva a spetkou soli. Rozsekàme maslo a vytvorìme prsty drobenku. Teprve pak pridàme cukr, opet promneme, pak vanilku, citr.kuru a rozkvedlané zloutky. Rychle spojìme a jen velmi kratce propracujeme aby se testo spojilo. Vsechny ingredience by mely byt studene a nemely by se prilis zahràt. Pak testo zabalìme do potravinove folie nebo mikroténoveho sàcku a ulozìme do chladna aspon na pul hodiny.
Poté testo vyvàlìme a dàme stranou asi 1/4 na mrìzky nebo ozdobné tvary. Vetsì càstì testa vylozìme formu a dàme PREDPE'CT asi 5-7 minut. Vyjmeme z trouby a pak teprve rozetreme marmeladu po celém povrchu a udelàme ze zbytku testa mrìzky nebo tvary podle fantazie. Vlozìme opet do trouby a dopeceme dalsìch asi 10 minut pri 170' -zàlezì na vasì troube.Pokud je potreba,prendàme kolàc na pàr poslednich minut na vrchni dràzku trouby.

Cenci (čti "čenči") aneb "boží milosti"

5. února 2015 v 21:01 Cukrovi a drobné zákusky
Povánoční období je charakterizováno především karnevalovými oslavami a následujícím masopustem. V Itálii jsou oblíbené sladkosti které se dost podobají těm našim - smažené kobližky v různých obdobách jako např.tvarohové, rýžové,jablkové nebo krupicové - fantazii se meze nekladou. "Cenci" jsou vlastně naše boží milosti jen mírně odlišné. V Toskánsku tento název znamená doslova "hadry" Dělaji se v každém regionu pod jiným názvem, ale recept je podobný. Jinde v Itálii mají názvy jako "chiacchere" (hovory,drby) v Lombardii, "bugie" (lži) v Piemonte a tak podobně.
Mě osobně připomínají i naše krachle...zvlášť když jsou hodně tenké, např.protažené strojkem na těstoviny.
RECEPT:
300 gr hladké mouky
50 gr másla
2 vejce
1/2 prášku do pečiva
2 plné lžíce cukru
sůl - větší špetka
vanilka
šťáva z půlky pomeranče a strouhaná kůra
2 lžíce rumu nebo dezertního sladkého vína
olej (nejlépe arašídový) na smažení
moučkový cukr s vanilkou na posypání

Rozpusťte máslo a rozšlehejte vejce. Do mouky prosijte prášek, přidejte cukr, sůl, vejce,šťávu a kůru z pomeranče,máslo,rum a vypracujte hladké těsto. Nechte asi půl hodiny odpočinout v chladu.
Potom vyválejte tenké těsto - pokud máte strojek na nudlová těsta,použijte jej. Nakrájejte rádýlkem obdélníky asi 15x10 cm nebo podle vašeho vkusu a smažte ve vyšší vrstvě oleje. Vyndejte děrovanou naběračkou na savý papír aby se zbavily přebytečného tuku. Po částečném vychladnutí sypejte moučkovým cukrem.

Druhý pokus....velikonoční

2. února 2015 v 21:19 Patchwork
I když počasí je velice zimní ( na italské poměry) a dokonce nám na příští dny slibují i sníh !! za 2 měsíce budou Velikonoce a musíme se na ně dobře připravit. Artyčoková technika se mi zalíbila a po prvních pokusech-hokusech se mi začíná už trochu rýsovat...:-))