VÍTEJTE NA MÝCH STRÁNKÁCH

Vítejte na mých stránkách www.nejenhackovani.blog.cz. Jak sám titul napovídá, bude v nich řeč o háčkovaní a jiných ručních pracích, recepty a ostatní ženské zábavy. Doufám, že se vám u mě bude líbit.
Pokud budete mít zájem o nějaké návody, jsem k dispozici na e-mailové adrese ruzena60@hotmail.com. Děkuji za návštěvu, Růžena

Nahàci - aneb tvarohové noky se spenàtem (i gnudi)

17. února 2015 v 7:00 |  Zeleninové pokrmy
I gnudi - neboli nahàci - spravne by se melo psàt "nudi", tohle je krajovy nàzev - je vlastne nàpln kterà se pouzìvà do ravioli ,ale bez obalu z testa - odtud nàzev "nahàci". Jde o rychly pokrm,vhodny i pro vegetariany, delikàtnì chuti a velmi jemné konzistence.
INGREDIENCE:
500 gr tvarohu (lèpe suchého)
250-300 gr spenatu (i zmrazeny)
2 vejce
2 lzìce hladké mouky + mouka na obalenì
vetsì spetka strouhaného muskàtového orìsku
5 plnych lzic strouhaného parmezànu
sul, pepr
plechovka loupanych rajcat (asi 400 gr)
kràjenà cibule, celer, mrkev - celkem asi 1/2 hrnku
bazalka (i zmrazena), olivovy olej
Spenàt rozsekàme na jemno (pokud màte cerstvy, sparte nejdrìve varìcì vodou) a vmìchàme do tvarohu spolu s rozslehanymi vejci, parmezànem a muskàtovym orìskem. Zahustìme moukou - nekteré recepty ani mouku neuvadeji,zàlezì na tom, jak je suchy ci mokry tvaroh),dochutìme solì a peprem. Nechàme chvìli odpocinout.Na zkousku vhodìme jednoho "nahàce"-odebereme lzìcì maly nok- do varìcì vody. Jakmile vypluje na povrch,je uvareny. Pokud se rozvàrì, pridejte trochu mouky.Pak tvorìme malé kulicky o prumeru asi 3 cm které obalìme v mouce Dàme na tàc v jedné vrstve a ulozìme aspon na hodinu do lednice.
Mezitim si pripravìme rajskou omàcku - do hrnce dàme drobne kràjenou korenovou zeleninu a vyklopìme plechovku rajcat - vse za studena. Uvedeme do varu a povarìme az je zelenina mekka, stacì asi 15 minut. Rozmixujeme ponormym mixerem , pridàme sekanou bazalku a lzìci olivovèho oleje. Nedoporucuji pouzìt kecup nebo jine hotové rajcatové omàcky - ztratila by se v nì jemnà chut noku.
Dàme dostatek vody do vetsìho hrnce. Kdyz se varì,prisypeme sul (asi lzicku na litr vody - ale ridte se vlastnì zkusenostì,ja sypu od oka!) Nocky nehàzìm vsechny najednou,ale varìm tak na 3 - 4x.
Do sirsì nahràté mìsy dejte trochu teplé rajske omàcky a prvni vrstvu nahàcu. Zas trochu omàcky a dalsi vrstvu a tak dàle dokud nespotrebujete vsechny noky.S omàckou neprehnat,nebo se utopì! Kazdou vrstvu muzete zasypat lzìcì strouhaného parmezànu - ja pridàvàm i trochu tvrdého ovcìho syra Pecorino - a pokapat olivovym olejem. Podàvejte ihned.
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Bozena Bozena | 17. února 2015 v 9:08 | Reagovat

Jidlo musi byt opravdu lehkounke a zdrave. Jenze pro me bohuzel zase " nedostupne". Ach ten spenat!!! A tak jsem ho mela rada. Moc zdravim.

2 Alis Alis | Web | 17. února 2015 v 15:24 | Reagovat

Ahoj Růženko, tenhle receptík se mi opět moc zamlouvá :) Pro mě je to úplná novinka a myslím, že brzy vyzkouším!

3 ruzena ruzena | 17. února 2015 v 17:21 | Reagovat

Ahoj Bozenko, misto spenatu muzes pouzit i mangold,casto jim nahrazuji spenat.Zdravim! :-)

4 ruzena ruzena | 17. února 2015 v 17:23 | Reagovat

[2]:Ahoj Alenko, budu rada kdyz vyzkousis,je to rychlovka! Pak mi dej vedet jestli Jedlikum chutmalo :-)  :-)

5 Iva Iva | Web | 17. února 2015 v 22:29 | Reagovat

Růženko, prošla jsem tvoje články, máš zde samé dobroty. Máš móóóc šikovné ručičky. Také jsem dříve tvořila, ale nyní ze zdravotních důvodů nemohu a docela mi to i chybí. :-D Zdravím a přeji pohodové dny. :-)

6 Janinka Janinka | E-mail | Web | 18. února 2015 v 16:40 | Reagovat

Zase samé dobré věci, vypadá to dobře, nic podobného jsem tady zatím neviděla.
Já momentálně ujíždím na kapustě a květáku, ale ke špenátu se třeba taky jednou dostanu :-D.

7 ruzena ruzena | Web | 18. února 2015 v 17:50 | Reagovat

[5]: Diky Ivo!! Chodim k tobe rada a casto, nachazim same dobrutky :-)  :-) Preju ti aby se spravilo zdravi a mohla jsi zas tvorit!

8 ruzena ruzena | Web | 18. února 2015 v 17:53 | Reagovat

[6]: Je to recept ktery se casto dela v Toskansku. Jinak podobny najdes spis pod nazvem "gnocchi" coz jsou noky. Daji se podavat i ve vyvaru,jako knedlicky. Zeli i kapusta se tu taky dela,ale upravuje se jinak nez v Cesku :-)

9 Helena Helena | E-mail | Web | 22. února 2015 v 11:52 | Reagovat

Vypadá to mńamkovně Růženko, díky za tip. :-)

10 ruzena ruzena | 22. února 2015 v 21:21 | Reagovat

[9]:Guten Appetit! :-)  :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama