VÍTEJTE NA MÝCH STRÁNKÁCH

Vítejte na mých stránkách www.nejenhackovani.blog.cz. Jak sám titul napovídá, bude v nich řeč o háčkovaní a jiných ručních pracích, recepty a ostatní ženské zábavy. Doufám, že se vám u mě bude líbit.
Pokud budete mít zájem o nějaké návody, jsem k dispozici na e-mailové adrese ruzena60@hotmail.com. Děkuji za návštěvu, Růžena

Maso na pepri po toskansku (Peposo)

11. března 2015 v 22:15 |  Maso a drůbež
"Pepe" znamenà v italstine pepr - odtud nàzev "peposo" - pepreny. Recept je z tech starych receptu kdy se pouzivalo par ingredinci ktere mel kazdy ve spizi a pokud se kupovalo maso,nebyly to urcite bifteky...Toskanska kuchyne je svym zpusobem chudà ale pripravovana s fantazii kterou mivaly stare hospodyne - nic se nevyhazovalo,ze vseho se dal pripravit chutny pokrm. V soucasné dobe najdete casto tyto recepty v nejlepsich restauracich. K jejich priprave je totiz zapotrebi dnes velmi vzacne ingredience - CAS!!

POTREBY pro 4 osoby:
700 - 800 gr predniho masa nejlepe klizky (jako na gulàs)
2-3 strouzky cesneku
2 dl suchèho cerveneho vina
asi lzicka celeho pepre a lzicka mleteho pepre - tyto dàvky jsou orientacnì - ridte se svou chutì
zhruba 1-2 sklenice vody
1-2 listky bobkoveho listu
sul,olivovy olej
Maso nakràjìme na mensì kostky a dàme do hlubsì mìsy. Promìchàme s peprem, pridàme bobkovy list,rozmàcknuty cesnek a zalijeme vìnem. Nechàme odpocinout asi hodinu a obcas promìchàme. Pak dàme do hrnce i s marinàdou,pridàme vodu,sul a trochu oleje a privedeme k varu. Zmìrnìme plamen a nechàme velmi zvolna varit za obcasného mìchànì asi 1 1/2 - 2 hodiny az je maso ùplne mekké. Pokud je potreba,behem varenì pridàme malé mnozstvì teplé vody.Vyjmeme bobkovy list - cesnek se vetsinou rozvarì a podàvàme s vhodnou prìlohou - v Toskànsku to byvaji i male bìlé fazole tzv.cannellini ale vyborne se "snoubì" s bramborovou kasì nebo varenymi brambory ci ryzì.
Nebojte se mnozstvì pepre - po uvarenì jeho ostrà chut témer zmizì (pokud se vàm nepodarì kousnout do cele kulicky :-))

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Beallara Beallara | Web | 12. března 2015 v 9:45 | Reagovat

Růži, pepře se člověk skutečně bát nemusí, já ráda používám nádherně aromatický naložený zelený pepř a taky dokáže z jídla vykouzlit luxusní mňamku.
Díky za super recept :-)

2 ruzena ruzena | 12. března 2015 v 14:00 | Reagovat

[1]: Se zelenym peprem jsi mi dala inspiraci na dalsi recept :-)) - taky ho pouzivam. Nicmene s timto zpusobem duseneho masa jsem byla maximalne spokojena. :-) Zdravim!!

3 Alis Alis | Web | 12. března 2015 v 15:40 | Reagovat

Ahoj Růženko, díky za inspiraci na víkendové vaření :-)  :-)  :-)

4 tetkapernikarka tetkapernikarka | Web | 12. března 2015 v 17:37 | Reagovat

Růženko,přeji ti už dnes všechno nejlepší k zítřejšímu svátku :-)Budu mít o víkendu trošku víc vaření a pečení,tak proto.To se potom lehce zapomene :-)
Masíčko vypadá skvěle! :-P  :-)

5 ruzena ruzena | Web | 12. března 2015 v 21:25 | Reagovat

[3]: Ahoj Alenko,rano to dej do hrnce a muzes jit na prochazku - v poledne je uvareno! :-)  :-)

6 ruzena ruzena | Web | 12. března 2015 v 21:36 | Reagovat

[4]: Ahoj Alenko,moc dekuji,na svatek jsem ani nepomyslela - Ruzenka zde v kalendari neni.Naopak,kazdy kalendar ma (krome tech nejznamejsich svatych kteri maji svatek vsude stejne -napr.Josef nebo Frantisek) jina jmena! Asi proto,ze jich je tady moc,tak aby se dostalo na vsechny :-D Doufam,ze to vikendove vareni a peceni uvidime na tvem blogu! :-)  :-)

7 Eva Eva | Web | 13. března 2015 v 13:15 | Reagovat

To vypadá lákavě celý blog je nádherný.Měj se hezky :-)

8 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 13. března 2015 v 20:13 | Reagovat

Ruža s krátkým u zdraví Růžu s kroužkem. Já bych mohla také slavit až  očátkem září podle slovenského kalendáře, ale léta už žiji na Moravě, tak se přizpůsobím. Klidně jsi svátek mohla slavit po česku i podle místa, kde žiješ, ne? Tak buď zdráva a piš...máš dobré předpisy i jiné články. :-)

9 Iva Iva | Web | 13. března 2015 v 22:42 | Reagovat

Růženko, recept dávám do záložky a určitě ho vyzkouším. To bude mňamka. :-D  :-P

10 ruzena ruzena | Web | 15. března 2015 v 14:54 | Reagovat

[7]:Ahoj Evicko,hned jsem k tobe zasla na navstevu :-) a pekne jsem si pocetla. Zajimavy blog :-) Zdravim a preji hezkou nedeli :-)

11 ruzena ruzena | Web | 15. března 2015 v 14:58 | Reagovat

[8]: Ahoj Ruzenko s kratkym "u" :-) Ja mam vsechno kratke,zas mi vypadl tablet kde si muzu nastavit i ceskou klavesnici - nejaky problem s programem...Cekam na synka az prijede a napravi :-) Svatek bych tu slavit mohla,kdybych si vzpomela..navic tady se svatky (krome patronu)ani neslavi.Taky si k tobe chodim rada pocist :-) Zdravim!!

12 ruzena ruzena | Web | 15. března 2015 v 15:02 | Reagovat

[9]: Ahoj Ivo,ted jsem u tebe byla mlsat! :-)  :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama