VÍTEJTE NA MÝCH STRÁNKÁCH

Vítejte na mých stránkách www.nejenhackovani.blog.cz. Jak sám titul napovídá, bude v nich řeč o háčkovaní a jiných ručních pracích, recepty a ostatní ženské zábavy. Doufám, že se vám u mě bude líbit.
Pokud budete mít zájem o nějaké návody, jsem k dispozici na e-mailové adrese ruzena60@hotmail.com. Děkuji za návštěvu, Růžena

Zeleninová polévka ( Passato di verdura)

30. března 2015 v 18:26 |  Polévky
I když v Itálii jako první chod převažují těstoviny,dělají se i velmi chutné polévky. Nezahuštují se jako naše jíškou,ale dělají se hodně husté jednak množstvím zeleniny jednak zavářkami jako těstoviny, špalda, rýže apod. Lžíce v nich musí opravdu stát! Recept který dnes přikládám je ùplně nejjednodušší - pouze vařená zelenina - vesměs co dům dá - a pak jen propasírovat nebo rozmixovat a vhodit zavářku - tu musíte ale vařit přímo v polévce a ne zvlášt. Tím docílíte jednak požadované hustoty,jednak lepší chuti.
INGREDIENCE ( zhruba)
2 velké brambory
1 cibule
1-2 mrkve
trochu celeru
porek,česnek
dále co máte doma - cukiny,trochu špenátu, brokolici, lžíci hrášku ( i zmrazeného)...atd.
pár lžic rajčatového protlaku
polévková kostka nebo polévkové koření podle chuti
těstoviny na zavářku - menšího formátu.Na osobu dávám větší hrst a ještě třeba jednu navrch
olivový olej,sůl,pepř,sekanou petrželku,bazalku,pažitku -nebo co máte při ruce ( a v tuto roční dobu asi v mrazáku :-))
Omytou a na kostky nakrájenou zeleninu dejte do hrnce a zalejte vodou jen aby byla mírně potopená. Uvedte do varu,přidejte trochu kostky a vařte do změknutí. Pak rozmixujte třeba ponorným mixérem a dejte znovu vařit. Jakmile začne polévka vřít,vsypte zvolené těstoviny a za stálého míchání povařte. Polévka musí být dost hustá, proto musíte dobře míchat aby se nepřipálily těstoviny.Po uvaření ochutte olivovým olejem,solí a pepřem a bylinkami.
Polévka je vhodná i pro konvalescenty!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Božena Božena | 30. března 2015 v 22:17 | Reagovat

Moc dobrá polévečka. Vařím ji také a všem chutná. Už se těším na jarní, čerstvou zeleninu.

2 Alis Alis | Web | 31. března 2015 v 15:49 | Reagovat

Polívek není nikdy dost :) A tenhle receptík mě láká k vyzkoušení :-)

3 Beallara Beallara | Web | 1. dubna 2015 v 7:49 | Reagovat

Mohla bych tam u Vás žít, miluju takové polévky ;-)

4 ruzena ruzena | E-mail | Web | 1. dubna 2015 v 17:55 | Reagovat

[1]: Jo v lete to je jina - nechavam i kousky zeleninky a je to jeste lepsi! :-)

5 ruzena ruzena | E-mail | Web | 1. dubna 2015 v 17:56 | Reagovat

[2]: Neni nic jednodussiho -opet jidlo z jednoho hrnce co se vetsinu casu vari samo! Zdravim :-) !

6 ruzena ruzena | E-mail | Web | 1. dubna 2015 v 17:58 | Reagovat

[3]: Mohla bys bydlet,pokud milujes i testoviny - ty jsou tady denne,nekdy i 2x. Ale polevky maji taky dobre..ono je skoro vsechno dobre! :-D

7 Beallara Beallara | Web | 1. dubna 2015 v 20:01 | Reagovat

[6]:Těstoviny mám ráda....ale obrovským milovníkem je má dcera, ta může ráno, v poledne, na svačinu a pak na večeři :D  :D  :D

8 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 3. dubna 2015 v 14:53 | Reagovat

Zeleninovou polévku vařím často, ale nemixuji tu zeleninu a pokud tam mám brambory, už nic nepřidávám, jen kousíček másla nakonec. Máme rádi řidší polévky. Do fazolové  přidávám těstovinové flíčky, jíšku nepoužívám do polévek nikdy. Jen bešamel do omáček některých. :-)

9 Ruzena Ruzena | Web | 5. dubna 2015 v 15:03 | Reagovat

[8]: Tady jisku nepouzivaji nikdy,snad ji ani neznaji..Jen obcas taky besamel. Je opravdu nejlepsi zahustit jen zeleninkou. Fazolova se tu dela taky s testovinou a cast fazoli se rozmixuje. Prakticky varis po italsku :-)  :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama