VÍTEJTE NA MÝCH STRÁNKÁCH

Vítejte na mých stránkách www.nejenhackovani.blog.cz. Jak sám titul napovídá, bude v nich řeč o háčkovaní a jiných ručních pracích, recepty a ostatní ženské zábavy. Doufám, že se vám u mě bude líbit.
Pokud budete mít zájem o nějaké návody, jsem k dispozici na e-mailové adrese ruzena60@hotmail.com. Děkuji za návštěvu, Růžena

Duben 2015

Dušené maso s brambory,hráškem a mrkví (Spezzatino con patate, piselli e carote)

27. dubna 2015 v 18:10 Maso a drůbež
Následující recept patří do skupiny "z jednoho hrnce". Tato úprava dušeného masa je v Toskánsku dost populární,klasika je maso jen s brambory, šalvějí a rajčaty,ale lze přidat i jinou zeleninu podle vaší chuti. Italské slovo "spezzatino" znamená něco "rozkouskovaného" jako maso a zelenina v tomto receptu.
INGREDIENCE pro 4 osoby:
700 gr předního hovězího nebo telecího masa
1 cibule
2 stroužky česneku
3 mrkve
200 gr hrášku (i zmrazeného)
500 gr brambor
1 malá plechovka oloupaných rajčat nebo protlaku bez příchutě
olej,sůl a pepř
vývar na podlévání
Maso nakrájíme na kousky (asi jako na guláš). Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky,mrkev na kolečka. Tuto zeleninu a zmrazený hrášek lze přidat syrovou nebo mírně povařit v malém množství vody aby se nevylouhovala asi 5-7 minut - urychlí se tím příprava pokrmu. Cibuli nakrájíme a spolu se šalvějí a rozmáčknutým česnekem mírně osmahneme na oleji,potom přidáme maso a když se zatáhne,trochu podlijeme horkým vývarem a dusíme pod pokličkou asi půl hodiny. Pak přidáme zeleninu, pokrájená rajčata nebo protlak, dochutíme solí a pepřem nebo peperončínem a dovaříme za občasného podlévání a míchání až jsou maso i zelenina měkké. Odstavíme z ohně a necháme chvíli odpočinout, pak podáváme.Podle mě je ještě lepší druhý den když se rozleží!

Vepřová pečeně se šalvějovým pestem a pancettou (Arista con la pancetta e pesto di salvia)

22. dubna 2015 v 14:37 Maso a drůbež
Pancetta je sušená italska slanina. Čímž nemyslím "suchá" ale jen usušená vzduchem. Je k dostání i v českých obchodech,pokud neseženete,dá se nahradit i anglickou slaninou. Italská je krájená bud na proužky (pancetta tesa) nebo na kolečka (pancetta arrotolata) což není nic jiného než tatáž pancetta srolovaná a pak nakrájená. V Toskánsku se používá dost často, při přípravě omáček na těstoviny, při úpravě mas,brambor nebo zeleniny - např.hrášku. Udělala jsem šalvějové "pesto" a zabalila jej do plátků pancetty kterou jsem pak prošpikovala vepřovou pečeni.
INGREDIENCE pro 4 osoby:
800 gr vepřové pečeně
100 gr pancetty
1 hrst šalvějě
2 stroužky česneku
1 cibule
sůl a pepř
olej
půl sklenky bílého suchého vína (nemusí být)
horký vývar na podlití
Šalvěj a česnek nasekáme nebo rozmixujeme. Na prkénko rozprostřeme plátky pancetty a nakrájíme na asi 5cm kousky. Na každý dáme trochu "pesta" a zarolujeme. Do masa uděláme nožem zářezy do kterých vsuneme takto připravené rolky. Můžeme obvázat motouzem aby lépe drželo tvar. Cibuli nakrájíme na kolečka a dáme zesklovatět na olej. Potom vložíme maso a opečeme ze všech stran,podlijeme vínem,zvýšíme plamen a necháme jej odpařit. Pak mírně podlijeme vývarem a dáme péct přikryté do trouby asi na hodinu.Občas obracíme a přiléváme vývar aby se maso nevysušilo. Pak odkryjeme a dopečeme dalších asi 10 minut - až je maso měkké. Necháme chvíli odpočinout a potom zabalíme do alobalu asi na 15-20 minut. Maso se pak bude lépe krájet.
Podávala jsem s bramborovou kaší kterou jsem ozdobila plátky opečené pancetty.

Jak jsme jeli do Říma

19. dubna 2015 v 18:59 Krásy Itálie
Aby se tady nemluvilo pořád jen o jídle nebo se nechlubilo vlastnoruční aktivitou, přináším dnes trochu kultury. A ne jen tak nějaké - navštívíme Řím,věčné město.
Začátek cesty začal poněkud napínavě - už před měsícem jsem objednala lístky na náš rychlovláček,který nás měl z Florencie odvézt do Říma za pouhou hodinku dvacet minut - vzdálenost něco přes 270 km.Jsou zde 2 společnosti které zajištují rychlou přepravu, Freccia rossa,od státních drah a Italo od soukromé společnosti - tím jsme jeli my.Ve čtvrtek večer přišlo sms (odjezd byl plánován na pátek ráno) kde nám děkují že jsme si je vybrali pro naší cestu,ale že nás nikam nepovezou nebot právě v pátek stávkují. Vyhráli jsme totiž jejich 1.stávku od doby co existují - zcela nepředpokládanou,protože u soukromníka se většinou nestávkuje.Prý nám dají vědět náhradní termín atd..Nastala panika,ale během půl hodinky přišla zpráva,že ráno jedeme podle plánu a večer o hodinu déle. Žádná škoda a poznání,že soukromník si nás hledí,zatímco naše milované státní dráhy stávku oznámí kolikrát až když jsme na nádraží, žádný náhradní termín nedají natož aby nám děkovali.
Někdy to nemusí být ani stávka - stačí porucha vlaku nebo na trati,padlý kmen, někdo skočí pod vlak nebo napadnou 2 cm sněhu a jsme odříznutí od světa. Jak to dělají soukromníci že se jim tyto příhody nestávají se nám zatím nepodařilo zjistit a evidentně o to nestojí ani státní provozovatel.
Nicméně jsme odcestovali, počasí přálo,krásně slunečno, ani zima ani horko takže jsme se podle plánu hezky prošli a viděli následující památky:
Začali jsme u Vatikánu, kde nás před impozantním sloupořadím uvítal dlouhý had fronty který je tam prý vidět denně - lidé chodí ke hrobu papeže Jana Pavla II - Karola Wojtyly.Před chrámem Svatého Petra (Basilica di San Pietro) se rozprostírá oválné náměstí dlouhé přes 250 m s egyptským obeliskem který nechal do Říma přivézt imperátor Calligula.Náměstí je vroubeno 4 řadami toskánských sloupů nad kterými jsou sochy 140 světců. Samotný chrám - jeden z největších kostelů na světě - byl podle pověsti postaven na místě kde byl pohřben umučený svatý Petr. Stavba byla zahájena v roce 324 a vysvěcena v roce 326. Prohlédli jsme si naměstí a Basiliku, udělali nezbytné fotografie a vyšli ven směrem ke Castel Sant´Angelo,jehož vznik se datuje v roce 125 kdy byl postaven coby mauzoleum císaře Adriana. Později pozbyl této funkce a sloužil jako pevnost k ochraně Vatikanu. Své aktuální jméno dostal v roce 590 když Řím postihla epidemie moru.Během procesí,kterého se zúčastnil i papež Gregorio I.měl prý vizi archanděla Gabriela kterážto vize byla interpretována jako dobré znamení konce epidemie,jak se posléze opravdu stalo.Od té doby začali Římané pevnosti říkat Castel Sant´Angelo a na památku zázraku umístili na jeho vrchol sochu anděla s mečem. V průběhu století prodělala pevnost mnoho změn - byla dokonce téměř srovnána se zemí, znovu postavena,některé části byly zbourány a jiné přistaveny. Jeho historie je těsně spjata s historií Říma, byl používán i jako archív, soud a věznice. S Vatikánem je spojen chodbou zvanou "passeto" která byla postavena pro bezpečnost papežů. Catel Sant'Angelo se nachází u řeky Tibery (Tevere) na úpatí mostu Sant'Angelo.


Musím říct že už jen samotná procházka po "Lungotevere" - podél Tibery je krásná podívaná...


Asi po půlhodinové procházce jsme dorazili na horní část jedné z hlavních ulic Říma, via del Corso a na jejím konci nás čekala odměna v podobě krásného náměstí - Piazza del Popolo (Náměstí lidu). Nevíme kam se dívat dřív - uprostřed naměstí je velká fontána a obelisk,vysoký 24 metrů zvaný Obelisco Flaminio postavený v epoše faraonů Ramesse II a Seti ( XIII.stol. a.C.) a přivezený do Říma za vlády Ottaviana Augusta v roce 10 a.C.Po stranách náměstí jsou další dvě velké fontány - jedna se sochou Neptuna s tritony (mytologické postavy) a delfiny a druhá zobrazující bohyni Roma u jejíchž nohou leží vlčice kojící dvojčata Romola a Rema. Naproti obelisku se nachází další slavná dvojice - zvaná též dvojčata - kostely Santa Maria in Montesanto a Santa Maria dei Miracoli. U nohou fontany bohyně Říma vidíme krásnou Pinciho terasu - Terrazza del Pincio. Pincio je jeden ze 7 kopců Říma na kterých se město rozprostírá.

A to je pro dnešek z "věčného města" vše,pokračování příště. Jako se nedá Řím prohlédnout za den ( a myslím ani za týden) tím méně se dá popsat v jednom článku. Naše cesta pokračovala ještě pár hodin a na každém kroku nějaká krása..Takže další díl je ve výrobě :-))

Brownies

15. dubna 2015 v 7:00 Moučníky
Recept na brownies, čokoládové kostky s ořechy,tady už jednou byl,ale objevila jsem jiný,rychlejší - žádné šlehání žloutků s cukrem a zvlášt bilky atd. Všechno se udělá v jednom kastrolku!
Vezměte trochu širší kastrůlek aby se do něj vešly všechny ingedience. Nejvíc času asi zabere loupání ořechů :-)) Těsta není mnoho,postačí vám čtvercová forma o straně 22-24 cm nebo obdélníková podobných rozměrů.
INGREDIENCE:
150 gr hořké čokolády (nejlépe 70% kakaa)
150 gr másla nebo tuku (dávám zhruba půl na půl)
150 gr sekaných ořechů - měla jsem o něco méně,asi 100-120 a zdá se mi že to stačilo
100 gr cukru,
100 gr hladké mouky - ubrala jsem asi 3 lžíce a přidala i trochu polohrubé
2 vejce, lžíce vody
špetka soli
bez prášku do pečiva!!
Kastrůlek postavte do vodní lázně,rozlámejte do něj čokoládu spolu s kousky másla a nechte rozehřát. Mezitím prosijte mouku se solí a rozsekejte ořechy na hrubší kousky. Rozšlehejte vejce se lžící vody. Do prochladlé čokoládové směsi přisypejte cukr, ořechy, vejce a po částech mouku se solí. Dobře promíchejte a vlejte do formy vymazané a vysypané nebo vyložené pečicím papírem. Pečte asi 20 minut ve středně teplé troubě. Po vychladnutí pocukrujte moučkovým cukrem a krájejte na kostky.

Rizoto carbonara (Risotto alla carbonara)

12. dubna 2015 v 23:03 Rizota
Mnozí z vás asi znají "carbonaru" jako těstoviny - špagety s opečenou pancettou smíchané s rozkvedlaným syrovým vejcem, strouhaným parmezánem a ovčím sýrem. Ale dá se tak udělat i rizoto a v ničem si se svým "slavnějším" příbuzným nezadá. Místo špaget použijeme kvalitní rýži pro rizota (ne předvařenou !!) a ostatní suroviny jsou stejné.
INGREDIENCE pro 4 osoby:
350 gr rýže pro rizota
150 gr pancetty (sušená italská slanina-lze nahradit uzeným masem nebo anglickou slaninou)
2 vejce
1 lžíce mléka nebo smetany (někdo jí dává,někdo ne - mě se zdá že vejce se lépe spojí a jsou krémovitější konzistence)
100 gr strouhaného sýra - směs parmezánu a tvrdého ovčího sýra
olivový olej,sůl a pepř
asi litr horkého zeleninového vývaru
Nejdříve si pripravíme zeleninový vývar. Rýži propereme. Vejce dobře rozkvedláme se lžící mléka.Připravíme si i strouhaný sýr. Pancettu nakrájíme na kostky a vhodíme na olej do většího kastrolu. Mícháme až je mírně opečená. Pak vložíme rýži a za stálého míchání orestujeme. Začneme přilévat vývar,po částech - další naběračku přidáme až když se předchozí vsákne. Vaříme do mekka - rýže musí zůstat vláčná! Italové říkají "a onda" - zvlněná,t.j.když pohnete hrncem,rizoto se má zavlnit. Odstavíme hrnec z plotny a za stálého míchání pomalu vlijeme vejce. Dále mícháme a přisypáváme asi polovinu sýra. Eventuelně přisolíme ale opatrně..Přidáme pepř - nejlépe čerstvě umletý -promícháme a ihned podáváme. Na talíři ještě posypeme zbytkem sýra.
Pokud dodržíte správný postup,získáte krásně krémovité rizoto s vůni pancetty a sýra...

Popraskané čokoládové sušenky

8. dubna 2015 v 14:59 Cukrovi a drobné zákusky
Zbyla vám čokoláda z velikonočních vajíček ? V Itálii je čokoládové vajíčko a čokoláda vůbec symbolem velikonoc, takže mám každý rok problém jak veškerou čokoládu upotřebit. Před vánoci jsem objevila tento recept který se dá s úspěchem použít kdykoliv vám zbyde čokoláda. Navíc momentálně není ani moc teplo a letošní velikonoce opravdu připomínaly spíš vánoce....
INGREDIENCE:
120 gr hořké čokolády
1 vejce
40 gr cukru
120 gr hladké mouky
30 gr másla
půl lžičky prášku do pečiva
špetka soli
lze přidat i lžičku jemně strouhané pomerančové kůry
Máslo rozpustíme spolu s čokoládou a necháme vychladnout. Vejce rozšleháme s cukrem do pěny, pak přidáme prochladlou čokoládovou směs a nakonec mouku prosátou s práškem a solí. V původním receptu není uvedena,ale přidala jsem i pomerančovou kůru a myslím že přidala na chuti...záleží na chuti vaší a vašich strávníků. Dáme odpočinout do lednice aspon na půl hodiny. Pak děláme malé kuličky a obalujeme v práškovém cukru. Těsto je poměrně řídké a trochu se lepí,ale odolejte pokušení pridat více mouky - sušenky jsou pak trochu tvrdší po upečení. Raději nechte v lednici o něco déle. Pečte krátce,asi 10 - 15 minut.

Slaný koláč s čekankou,rikotou a sýrem (Torta salata con radicchio ricotta e taleggio)

5. dubna 2015 v 20:10 Zeleninové pokrmy
Dnešní recept jsem poprvé dělala před pár dny a musím říct že jsem k němu přistupovala trochu s obavou - nemám příliš zkušeností se slanými koláči - ale výsledek předčil očekávání. Alespon tak soudím podle rychlosti s kterou zmizel! Ingrediencí není mnoho ale jako vždy by mely být ty pravé.Jediný problém asi bude typický sýr "taleggio",červená čekanka i ricotta se již bežně prodávají i v českých obchodech. Taleggio je tučný sýr jehož konzistenci bych asi přirovnala k Blatáckemu zlatu chutově je ale výraznější. Pochází z oblasti Lombardie a jako spousta italských výrobků má ochrannou známku "originálního výrobku".Je čtverhranný a má typickou hnědooranžovou krustu na které jsou vyznačené kruhy s velkým písmenem T.Sýr který uzrává v jeskyních je dělaný z plnotučného kravského mléka absolutně bez chemických přídavků,včetně krusty která je omývaná slaným roztokem. Svou výraznou chutí připomíná trochu francouzské sýry.
Pokud jej neseženete v obchodě měl by se nahradit nejakým trochu pikantnějším sýrem.
Jako základ jsem použila křehké máslové těsto (pasta briseé) což je slaná verze lineckého těsta bez cukru a vajec,velmi jednoduchá na přípravu - a navíc tady se prodává už hotové.Ale můžete použít i listové těsto.
INGREDIENCE:
Těsto :
250 gr hladké mouky
125 gr másla nebo tuku
půl lžičky soli
špetka cukru
4-5 lžic hodně studené vody
Do mouky nasekáme dobře vychlazené máslo a promneme až získáme jemnější drobenku.Přidáme cukr a sůl a znovu promneme. Pak po troškách přiléváme vodu a mícháme a propracováváme až získáme hladké těsto. Dáme odpočinout do lednice asi na půl hodiny.
Mezitím připravíme nápln :
1 červenou čekanku (asi 300 gr)
1 porek
250 gr rikoty
2-3 lžíce parmezánu nebo pecorino
1 vejce
200 gr sýru taleggio
pár plátků eidamu nebo ementálu
Salát nakrájíme na čtvrtky a vyřízneme koštál.Pak nakrájíme na proužky. Porek nakrájíme na kolečka a dáme podusit na větší pánev spolu s čekankou.Dusíme až se odpaří voda a necháme vychladnout.Rikotu smícháme s parmezánem, přidáme zeleninovou směs,rozkvedlané vajíčko,evetuelně přisolíme a opepříme a dobře promícháme. Těsto rozválíme a vložíme do vymazané formy - necháme trochu vyšší okraj. Naplníme směsí,okraj přehneme trochu dovnitř - můžeme jej potřít i rozkvedlaným vejcem - a poklademe kousky taleggia.Dáme do předehřáté trouby péct při 180' asi 25 - 30 minut.
Pokud by zvrchu začal koláč tmavnout přikryjte alobalem a dopečte.Vychladle vyklopíme a krájíme.

Velikonoční přání

3. dubna 2015 v 13:30 Velikonoce
Přeji vám všem veselé Velikonoce a brzký příchod jara! Růžena