VÍTEJTE NA MÝCH STRÁNKÁCH

Vítejte na mých stránkách www.nejenhackovani.blog.cz. Jak sám titul napovídá, bude v nich řeč o háčkovaní a jiných ručních pracích, recepty a ostatní ženské zábavy. Doufám, že se vám u mě bude líbit.
Pokud budete mít zájem o nějaké návody, jsem k dispozici na e-mailové adrese ruzena60@hotmail.com. Děkuji za návštěvu, Růžena

Rizoto carbonara (Risotto alla carbonara)

12. dubna 2015 v 23:03 |  Rizota
Mnozí z vás asi znají "carbonaru" jako těstoviny - špagety s opečenou pancettou smíchané s rozkvedlaným syrovým vejcem, strouhaným parmezánem a ovčím sýrem. Ale dá se tak udělat i rizoto a v ničem si se svým "slavnějším" příbuzným nezadá. Místo špaget použijeme kvalitní rýži pro rizota (ne předvařenou !!) a ostatní suroviny jsou stejné.
INGREDIENCE pro 4 osoby:
350 gr rýže pro rizota
150 gr pancetty (sušená italská slanina-lze nahradit uzeným masem nebo anglickou slaninou)
2 vejce
1 lžíce mléka nebo smetany (někdo jí dává,někdo ne - mě se zdá že vejce se lépe spojí a jsou krémovitější konzistence)
100 gr strouhaného sýra - směs parmezánu a tvrdého ovčího sýra
olivový olej,sůl a pepř
asi litr horkého zeleninového vývaru
Nejdříve si pripravíme zeleninový vývar. Rýži propereme. Vejce dobře rozkvedláme se lžící mléka.Připravíme si i strouhaný sýr. Pancettu nakrájíme na kostky a vhodíme na olej do většího kastrolu. Mícháme až je mírně opečená. Pak vložíme rýži a za stálého míchání orestujeme. Začneme přilévat vývar,po částech - další naběračku přidáme až když se předchozí vsákne. Vaříme do mekka - rýže musí zůstat vláčná! Italové říkají "a onda" - zvlněná,t.j.když pohnete hrncem,rizoto se má zavlnit. Odstavíme hrnec z plotny a za stálého míchání pomalu vlijeme vejce. Dále mícháme a přisypáváme asi polovinu sýra. Eventuelně přisolíme ale opatrně..Přidáme pepř - nejlépe čerstvě umletý -promícháme a ihned podáváme. Na talíři ještě posypeme zbytkem sýra.
Pokud dodržíte správný postup,získáte krásně krémovité rizoto s vůni pancetty a sýra...
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Bozena Bozena | 13. dubna 2015 v 8:50 | Reagovat

Recept brzy vyzkousim, protoze nam dochází zásoba vlastních brambor. Přejdeme na ryzí a testoviny, takze přijdou na radu tve recepty. Diky. Mejte se, preji krasny tyden.

2 Alis Alis | Web | 13. dubna 2015 v 15:31 | Reagovat

Ahoj Růženko, mňam :-) rizoto mám moc ráda. A lá carbonara  jsem ho ještě nikdy nedělala....takže mám zase co vyzkoušet :-)

3 ruzena ruzena | E-mail | Web | 13. dubna 2015 v 17:59 | Reagovat

[1]: Já bych si zas ráda dala ty domácí brambory :-) škoda že už došly :-D

4 ruzena ruzena | E-mail | Web | 13. dubna 2015 v 18:01 | Reagovat

[2]: Ahoj Ali,ja bych rýži taky mohla pořád.. :-) Znala jsem pasta alla carbonara ale musím říct že rizoto taky nezklamalo :-) Zdravím!!

5 Hana Nejedlá Hana Nejedlá | Web | 14. dubna 2015 v 13:31 | Reagovat

Díky za inspiraci, bude zítra k večeři!

6 ruzena ruzena | E-mail | Web | 14. dubna 2015 v 16:21 | Reagovat

[5]: Tady bylo i včera :-))Je to rychlé a uspokojí se hned několik strávníků :-)

7 Beallara Beallara | Web | 17. dubna 2015 v 7:55 | Reagovat

U nás v Čechách pravé rizoto moc lidi neumí a považují ho za rozvařenou a nevzhlednou rýži.Je to skutečně škoda, při použití té správné rýže a postupu je to lahůdka :-)

8 ruzena ruzena | E-mail | Web | 18. dubna 2015 v 12:48 | Reagovat

[7]: Přesně tak! Tady je na každý rýžový pokrm jiná rýže...Italské rizoto je vláčné a nevzhledné se českým návštěvám zdá jen dokud je neochutnají :-) Je to fakt úplně něco jiného než suché kopečky jak je známe od nás :-)

9 Beallara Beallara | Web | 19. dubna 2015 v 8:30 | Reagovat

[8]: Problém je u nás zaháčkovaný a nejde ho nijak uvolnit, ještě hodně lidí bojuje i s faktem, že na vaření musí použít dobré a kvalitní víno, žádný krabicový patok, pak se chuť pokrmu podtrhne.
Jde to se změnami u nás maličko z tuha :D

10 ruzena ruzena | E-mail | Web | 19. dubna 2015 v 14:40 | Reagovat

[9]: To je taky pravda. Já se pořád snažím vysvětlit že pokud někdo chce vařit italskou kuchyni,nesmí např.zaměnit parmezán s eidamem,gorgonzolu s nivou,víno jak říkáš ty za nekvalitní krabicové. Pak mi říkají,že jim to nechutnalo..Přitom jsem viděla dost italských prodejen,chápu že je to drahé,na druhou stranu tady stoji třetinka Plzne přes 2 euro v supermarktu.Pak je asi lepší neimprovizovat a jíst "po našem"! :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama