VÍTEJTE NA MÝCH STRÁNKÁCH

Vítejte na mých stránkách www.nejenhackovani.blog.cz. Jak sám titul napovídá, bude v nich řeč o háčkovaní a jiných ručních pracích, recepty a ostatní ženské zábavy. Doufám, že se vám u mě bude líbit.
Pokud budete mít zájem o nějaké návody, jsem k dispozici na e-mailové adrese ruzena60@hotmail.com. Děkuji za návštěvu, Růžena

Jahodový cheesecake

1. května 2015 v 20:19 |  Moučníky
Receptů na cheesecake jsou spousty - pečený v troubě, připravený za syrova s pomocí želatiny, se sýrem Philadelfia, s rikotou,tvarohem...Originální recept žádá udělat základ z rozdrcených sušenek "Digestive" které jsou dobré ale plné tuku a ještě se musí spojit rozpuštěným máslem, pak asi půl kg sýra Philadelfia s cukrem a vejci..navrch lesní plody nebo marmeládu z nich rozvařenou s cukrem. Originální cheesecake je prostě bomba! Není divu že došlo k četným úpravám. Jako vždy,vybrala jsem tu,která se mi zdála nejjednodušší a nejméně "hutná". Jako základ jsem použila linecké těsto, na nápln rikotu smíchanou s Philadelfií a cukrem - bez vajec! - a navrch jahody rozvařené s cukrem a dané rovnou s cheesecakem do trouby. Jelikož jsem ochutnala i originál, mohu říct že chutově si s ním v ničem nezadá a je to o hodně menší bombička :-))
INGREDIENCE:
Těsto:
200 gr hladké mouky
100 gr tuku nebo másla
60 gr cukru
1-2 žloutky
trochu citronové kůry
vanilka
špetka soli
Do prosáté mouky přidáme špetku soli a rozsekáme vychlazený tuk. Nejdříve pracujeme nožem,pak prsty rozdrobíme na jemnou drobenku. Teprve potom přidáme cukr, citronovou kůru a vanilku a promícháme ( již jsem o tom psala,ale pro osvěžení - cukr způsobuje vlhkost spolu s tukem,těsto se pak špatně zpracovává - proto je lepší nejdříve tuk obalit moukou). Dále přidáme žloutek (raději dva) bílky ušleháme na sníh a přidáme do krému - ještě víc se tim nadlehčí.Dáme odpčinout do lednice asi na půl hodiny.Mezitím si připravíme krém:
300 gr rikoty
100 gr sýru Philadelfia (myslím že lze nahradit i Lučinou)
pár lžic cukru - tady jsem dávala od oka,takže ochutnávat!
pevný sníh z bílků
Dále budete potřebovat:
asi 300 gr jahod
2 lžíce cukru
Jahody nakrájíme na plátky a dáme na pánev s cukrem povařit až změknou.Dalo by se použít i jiné ovoce,ale ted je doba jahod :-) Jinak jsou vhodné maliny,borůvky,rybíz...atd.podle chuti a fantazie.
Těsto rozválíme na tenkou placku - dobře se rozvaluje mezi dvěma papíry na pečení-a vložíme do formy tak,aby se vytvořil vyšší okraj.Nyní by se mohl dát krém ale jelikož se mrška jako většina mokrých naplní špatně propéká, předpeču těsto asi 5 minut v horké troubě. Pak vyndám a navrším krém a na něj jahody i se stávou. Pokud máte jahod více,můžete jich část přimíchat i do krému. Dáme péct při střední teplotě asi 40 minut.




 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Alis Alis | Web | 2. května 2015 v 10:05 | Reagovat

Ahoj Růženko,zákusek vypadá parádně :-) Zamlouvá se mi ten korpus z lineckého těsta.Až budou jahody ze zahrádky, tak recept vyzkouším :-)  :-)  :-)

2 Božena Božena | 2. května 2015 v 10:22 | Reagovat

Zákusek s jahodama - božská dobrota. Jahody zatím kvetou, doufám, že sluníčko začne už trvale svítit, jahůdky dozrají a tuto dobrotu upeču. Na lineckém těstě to bude - mňamka.

3 ruzena ruzena | E-mail | Web | 2. května 2015 v 12:53 | Reagovat

[1]: Ahoj Ali,to se máš - jahody ze zahrádky!Dala bych si i bez dortu :-)  :-)

4 ruzena ruzena | E-mail | Web | 2. května 2015 v 12:55 | Reagovat

[2]: Tady to dnes vypadá jak na podzim,není moc zima ale mrholí..Zato na příští týden slibují 30 stupnů i více,takže tu budeme mít jak ve skleníku! :-(

5 Beallara Beallara | Web | 2. května 2015 v 19:08 | Reagovat

Delikátní zákusek...voní mi po létě :-)

6 Helena Helena | E-mail | Web | 3. května 2015 v 13:24 | Reagovat

Růženko, až budou zralé jahody, vyzkouším. Děkuji za receptík. :-)

7 ruzena ruzena | E-mail | Web | 4. května 2015 v 18:47 | Reagovat

[5]: Sem léto vtrhlo mílovými kroky - ještě asi před 2 dny bylo tak 18,dnes 30 ve stínu! Ale prý je to jen taková ochutnávka.. :-)  :-)

8 ruzena ruzena | E-mail | Web | 4. května 2015 v 18:50 | Reagovat

[6]: Jahůdky ze zahrádky? :-)  :-)Tady kupované ale už celkem ujdou...

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama