VÍTEJTE NA MÝCH STRÁNKÁCH

Vítejte na mých stránkách www.nejenhackovani.blog.cz. Jak sám titul napovídá, bude v nich řeč o háčkovaní a jiných ručních pracích, recepty a ostatní ženské zábavy. Doufám, že se vám u mě bude líbit.
Pokud budete mít zájem o nějaké návody, jsem k dispozici na e-mailové adrese ruzena60@hotmail.com. Děkuji za návštěvu, Růžena

Cukrářský krém

15. června 2015 v 7:00 |  Dezerty
Tam kde se v českých receptech používá pudink,tam se v Itálii většinou použije "crema pasticciera" - cukrářský krém. Zdá se mi,že Italové nemají k pudinkům,zvláště těm připravovaným ze sáčku, nijak velkou důvěru ani vřelý vztah, i když jej občas taky dělají doma nebo se kupuje už hotový.
Cukrářský krém je hladký,jemné chuti,připravuje se z vaječných žloutků,mléka,cukru a hladké mouky nebo ještě lépe z Maizeny .Používám jej hlavně jako náplň do dortů nebo pod ovoce při přípravě letních ovocných zákusků, plním jím bigné (malé bochánky z odpalovaného těsta) a věnečky. Je výborný i samotný, ozdobený ovocem,šlehačkou a malými cukrářskými piškoty. Pokud přidáte trochu kakaa nebo strouhané čokolády ještě za tepla,získáte čokoládový cukrářský krém. Příprava není složitá je jen potřeba dobře rozmíchat suroviny a hlavně nezapomenout míchat během vaření! Které ale netrvá víc než pár minut...
INGREDIENCE:
1/2 litru mléka (lépe plnotučného)
3 žloutky
3 plné lžíce Maizeny
3-4 plné lžíce cukru
citronová kůra,vanilka
Z mléka odebereme asi půl skleničky a zbytek dáme ohřát do hrnku který jsme předtím vypláchli studenou vodou (mléko se pak nepřichytává). V misce rozmícháme žloutky s cukrem,vanilkou a prosátou Maizenou.Dobře vymícháme aby se neutvořily žmolky. Pak postupně (používám sítko) přiléváme do horkého mléka které odstavíme z plotny. Přidáme citronovou kůru a vše dobře promícháme a postavíme znovu na sporák. Na mírném plameni neustále mícháme až krém zhoustne. Povaříme jen velmi krátce a odstavíme. Necháme vychladnout a aby se neutvořil škraloup,pokryjeme potravinářskou folii. Nebo můžete povrch mírně posypat cukrem - slouží k tomu samému účelu.
Je lepší použít krém ještě než vychladne úplně, zrovna jako u pudinku.
Ještě malou poznámku - zdá se mi to nebo už naše české pudinky nejsou jako dřív? Připadají mi nějaké rosolovité a i chut je trochu jiná ..ale možná se změnily i moje chutě :-)

 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Božena Božena | 15. června 2015 v 7:38 | Reagovat

Právě vstávám do dalšího parného dne. Všude v noci popršelo, u nás ne.
Mrkla jsem na tvůj blog a ejhle, opět dobrůtka. Tento krém znám. Letos jsem ho musela udělat na nastavení karamelového krému. Původně nastavení mělo být z pudinku, ale ten se roztekl, tak šel vyhodit. Chutě se ti nezměnily, pudinky už nejsou co bývalo. Také používám maizenu, ta ještě nezklamala. Měj se, krásný týden.

2 ruzena ruzena | E-mail | Web | 15. června 2015 v 12:47 | Reagovat

[1]: Mohla bych ti poslat trochu deště ze slunné Itálie - od rána tu jsou bouřky a pěkné slejváky :-) Máme přelito,nejen zalito..Ty pudinky jsou tady hnusné nejmíň 30 let - vždycky je takhle pamatuju,co jsem tady.Tak se "konečně"dostali i k vám.. :-(

3 Alis Alis | Web | 15. června 2015 v 16:22 | Reagovat

Ahoj Růženko, tenhle krém jsem zrovna nedávno dělala na naplnění věnečků :) Osobně dávám také raději Maizenu. Máš pravdu, že ty pudinky nejsou co bývaly, šidí to tady všechno.

4 ruzena ruzena | E-mail | Web | 15. června 2015 v 20:28 | Reagovat

[3]: Ahoj Ali,tak koukám že s pudinkama jsme dopadli všichni stejně :-) Tady už to trvá asi dlouho,protože jsem nikdy neslyšela o receptu kam by se dával pudink-vždycky jen "crema pasticciera" :-)  :-)

5 Janinka Janinka | E-mail | Web | 16. června 2015 v 13:52 | Reagovat

Už chvíli se chystám vyzkoušet jiný krém, než máslák, podobný tomu tvému jsem si někde našla a čekám na příležitost :-).
Pudinky už opravdu nejsou, co bývaly, ale záleží značka od značky. Třeba Dr. Oetker ještě ujde.

6 ruzena ruzena | E-mail | Web | 16. června 2015 v 16:02 | Reagovat

[5]:Taky jsem zkusila Dr.Oetker jak říkáš "ujde" :-) Byla jsem zvyklá na staré pudinky,to byla vlastně Maizena s příchutí a ty se mi zdály lepší. U tohoto krému je hlavní vychytat dávku,aby nebyl moc řídký ani hustý a tenhle recept se mi zdá tak akorát! :-)

7 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 16. června 2015 v 23:57 | Reagovat

Dělávaly jsme nastavovaný krém trochu jinak: Z mléka a polohrubé mouky se uvařila kaše- bez cukru. Pak z másla, cukru, kakaa se umíchal do pěny krém a po lžičkách se přidávala ta kaše a rozmíchala zlehka. Byl to moc dobrý krém. Z Maizeny se také dal udělat, ale tam už ty žloutky byly dobré.

8 ruzena ruzena | E-mail | Web | 17. června 2015 v 12:46 | Reagovat

[7]: Tenhle krém jsem taky někdy dělala,ale tady není polohrubá mouka,i když teď nějakou mám z dovozu :-))Mám na máslový krém i jiný recept-šlehat žloutky s cukrem v páře a potom po částech vmíchávat do másla.Je to taky dobré a lehké-aspoň se tak tváří :-)  :-)

9 Iva Iva | E-mail | Web | 23. června 2015 v 22:59 | Reagovat

Růženko, to je výborný recept. Já používám pudinky Oetkera Premium (Pravá vanilka smetanová, Jemná pistácie, Hořká čokoláda,...). Ty jsou zde u nás nejlepší. Nevím, jestli se u vás dají koupit. Někdy používám Vanilmix, to je takový pudink za studena. :-)
Recept si dávám i s dortíčky do záložky. :-D

10 ruzena ruzena | E-mail | Web | 25. června 2015 v 20:36 | Reagovat

[9]: Pudink od Oetkera jsem koupila v Praze,tady jsem ho nikde neviděla. Je trochu lepší než ty běžné,ale Premium jsem nezkoušela,ani ten za studena,tak až pojedu do Prahy koupím! :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama