VÍTEJTE NA MÝCH STRÁNKÁCH

Vítejte na mých stránkách www.nejenhackovani.blog.cz. Jak sám titul napovídá, bude v nich řeč o háčkovaní a jiných ručních pracích, recepty a ostatní ženské zábavy. Doufám, že se vám u mě bude líbit.
Pokud budete mít zájem o nějaké návody, jsem k dispozici na e-mailové adrese ruzena60@hotmail.com. Děkuji za návštěvu, Růžena

Těstoviny Norma (Pasta alla Norma)

11. června 2015 v 7:00 |  Těstoviny
Norma je jméno nejslavnější opery italského operního skladatele Vincenza Bellini, rodáka ze Sicílie,konkrétně z města Catania. Vypráví se,že jméno tomuto pokrmu dal italský komediograf,též rodák z Catánie , když po jeho ochutnání prohlásil "tohle je Norma!" čímž přirovnal skvělou operu ke skvělému jídlu..Typické silcilské produkty jako lilky,rajčata a bazalka spolu se slanou ricottou jsou zde opravdu mistrovsky spojené.
INGREDIENCE:
400 gr penne (ale lze použít i jiný druh těstovin, kvalitních italských)
2 střední lilky
400 gr rajčat - nejlépe dobře uzrálých,spařených a oloupaných. Pokud nemáte,můžete použít i italské "pelati"(loupaná rajčata v plechovce)
2 stroužky česneku
hrstka čerstvé bazalky
200 gr slané ricotty
olivový olej
hrubá sůl, pepř
Recept je trochu náročnější časově,ale např.omáčku si můžete připravit předem a zrovna tak lilky. Pak už se všechno dodělá za krátkou dobu - než se uvaří pasta!
Lilky omejeme a nakrájíme i se slupkou na plátky asi 3-4 mm. Rozprostřeme první vrstvu do cedníku,posypeme hrubou solí,pak další vrstvu a sůl atd. Zatížíme (např.talířkem na který dáme ještě něco těžšího,stačí hrnek s vodou) a necháme asi hodinu "vypotit" Lilky tak ztratí hořkou chut.Mezitím si připravíme omáčku - do kastrolu dáme olivový olej a rozmáčknuté stroužky česneku. Mícháme a když zezlátnou,přidáme rajčata. Vaříme asi půl hodiny za občasného míchání až se rajčata rozvaří a pak propasírujeme nebo rozmixujeme.
Dáme vařit vodu na těstoviny.
Lilky dobře propláchneme vodou a osušíme. Na pánvi rozehřejeme olej a plátky opečeme do zlatova. Vyndáme a necháme vychladnout,pak nakrájíme na proužky. Pár plátků můžeme nechat na ozdobu.Rozkrájené lilky vložíme do horké omáčky,přidáme nahrubo strouhanou slanou ricottu ,sekanou bazalku,dochutíme pepřem a vhodíme uvařené penne. Ještě promícháme na ohni pár vteřín a máme hotovo.Na talíři ozdobte plátkem lilku.
Slaná ricotta je typický produkt Sicílie,takže pokud jej neseženete,můžete nahradit tvrdým tvarohem a trochou strouhaného sýra pecorino. Není to úplně to samé ale pokud k vám na oběd nepřijde zrovna Sicilián,nikdo to nepozná :-))
Italové jsou totiž velice hákliví na nějaké upravování, zaměnování a odlehčování jejich typických pokrmů a dokonce i na používání surovin které nepocházejí zrovna z toho či onoho kraje kde se pokrm zrodil. Např.na "Normu" nepatří žádný parmezán protože v době kdy vznikla jej na Sicílii vůbec neznali.
Ani cibule nebo jiná kořenová zelenina která se běžně používá při přípravě rajské omářky je v tomto případě zakázaná - na netu jsem našla takto upravený recept a pod ním komentáře rozhořčených Siciliánů - a nebylo jich málo. Tak přece nebudeme riskovat :-))
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Beallara Beallara | Web | 12. června 2015 v 8:48 | Reagovat

Já bych neriskovala :D  :D a navíc se přikláním, že když už , tak už...ingredience se mají dodržovat, aby celé jídlo mělo smysl a opravdovou chuť, nejsem příznivcem náhražek.
Miluju lilek, škoda že jsem na jeho vynikající chuť přišla tak pozdě, moc se u nás nepoužíval, naučila jsem se jíst až v zahraničí :-)  :-)

2 ruzena ruzena | E-mail | Web | 12. června 2015 v 12:59 | Reagovat

[1]: Já jsem na něj přišla taky až tady a poměrně pozdě,ale je to opravdu mnohotvárná zelenina! :-) Abych nezapoměla - přeji krásnou a slunečnou dovolenou!!! :-)  :-)

3 Evina Evina | E-mail | Web | 12. června 2015 v 19:42 | Reagovat

Já jsem lilek ochutnala na návštěvě...plaval v několika cm nějakého tuku. ??? Ještě teď je mi z toho nevolno. :-x Krásný víkend přeji,Růženko :-)

4 ruzena ruzena | E-mail | Web | 12. června 2015 v 23:20 | Reagovat

[3]:To byly asi lilky naložené v oleji,jsou normálně dobré ale musí se nechat odkapat a ten olej odsát papírovou utěrkou...Nebo je hostitel(ka)špatně osmažila :-) Jsou jak houby a vsáknou hodně tuku,musí se ho dát málo a obalit lilky v mouce.Nebo je ogrilovat a až pak dát olivový olej.Zatím zdravím!! :-)  :-)

5 Božena Božena | 13. června 2015 v 13:43 | Reagovat

Díky za recept i s jeho historii. Lilek je úžasná zelenina, nejvíc mi chutná grilovaný a pokapaný olivovým olejem s lanýži.

6 ruzena ruzena | E-mail | Web | 13. června 2015 v 14:11 | Reagovat

[5]: To musí být dobrůtka! S lanýži je neznám ale taky je mám ráda grilované :-)

7 Janinka Janinka | E-mail | Web | 13. června 2015 v 14:38 | Reagovat

Vypadá to božsky!

Hodně jsem se pobavila u posledních odstavců! :D

8 ruzena ruzena | E-mail | Web | 14. června 2015 v 11:10 | Reagovat

[7]: Taky se k tobě chodím zasmát :-D Nebot jak říkali V+W - "at je zima,at je šero,at je třeba i trochu smutno,hlavně když je veselo!!! :-D  :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama