VÍTEJTE NA MÝCH STRÁNKÁCH

Vítejte na mých stránkách www.nejenhackovani.blog.cz. Jak sám titul napovídá, bude v nich řeč o háčkovaní a jiných ručních pracích, recepty a ostatní ženské zábavy. Doufám, že se vám u mě bude líbit.
Pokud budete mít zájem o nějaké návody, jsem k dispozici na e-mailové adrese ruzena60@hotmail.com. Děkuji za návštěvu, Růžena

Červenec 2015

Kam jedeme...

24. července 2015 v 14:10 Krásy Itálie
....na dovolenou ? Do malebného městečka u moře které se jmenuje San Vincenzo. Budeme bydlet asi 3 km nad mořem v hezkém domečku a hlavně bez horkého dusna které v těchto dnech panuje i u moře.Voda už je vyhřátá na 30 stupňů a i když se to může zdát jako výhoda,ve skutečnosti neosvěží.
Domečky (celkem 6 apartmánů) mají výhled jak na moře tak na okolní kopečky odkud proudí zvlášť večer chladivý vzduch.
Už se těšíme neboť i dnes je teplota tohoto rekordního července 37 stupňů a slibované ochlazení nebude víc jak na 33. Pokud nastane bouřka,neochladí se vzduch,ale výsledkem bude prádelnové ovzduší a když náhodou zafouká vítr,přidejte si k tomu foukání horkým fénem a máte naše podnebí. Nepršelo zde už měsíc a ani není nic podobného v plánu jak se zdá. Proto zítra ráno prcháme a jelikož sebou neberu počítač ozvu se na blogu tak nějak po prvním týdnu srpna.
Přeji hezkou dovolenou těm,kteří se na ní teprve chystají a příjemný pobyt bez vedra ostatním ! Růžena

Mušle s cukinami, rikotou a rajčaty (Conchiglie con zucchine ricotta e pomodori)

16. července 2015 v 7:00 Těstoviny
V letním horku platí pravidlo uvařit co nejrychleji (hlavně pro kuchařku) jídla která zasytí ale nezatíží trávení (pro všechny). Těstoviny jsou ideální,uvaří se za krátkou dobu a můžeme je ochutit zeleninovým "ragù" např.s přidáním ricotty. Získáte tak rychlý,zdravý a z hlediska správné výživy vyvážený pokrm. Obsahuje totiž jak uhlohydráty(těstoviny) tak vitamíny (zelenina),vápník pro vaše kosti (ricotta a parmezán) i tuk - v tomto případě neškodný a lehce stravitelný olivový olej.
INGREDIENCE pro 4 osoby:
350 gr těstovin - použila jsem mušle,ale je vhodný jakýkoliv krátký formát
300 gr malých a mladých cukinek
2 stroužky česneku
4 zralá,oloupaná rajčata nebo plechovka drcených (asi 400 gr)
200 gr rikoty (myslím že se dá použít i tvaroh)
50 gr strouhaného parmezánu
sůl
peperončino
olivový olej
bazalka
Stroužky česneku rozmáčkneme na plocho a dáme osmahnout na olivový olej.Cukiny nakrájíme na malé kousky, vhodíme na pánev a mícháme a opékáme až zezlátnou. Vyjmeme česnek.Do mísy dostatečně velké aby se do ní vešly těstoviny dáme rikotu,2-3 lžíce parmezánu a dobře promícháme.Rajčata spaříme,oloupeme a rozdrtíme na drobné kousky-nebo použijeme již hotová (ale teď když jsou čerstvá rajčátka bych rozhodně volila první možnost :-)). Přidáme je do směsi rikoty spolu s opečenými cukinami. Dochutíme solí,peperončínem (nebo pepřem) a pěknou lžící sekané bazalky.Těstoviny uvaříme,scedíme a bez proplachování vhodíme do mísy.Dobře promícháme a servírujeme.Na talíři ještě posypeme parmezánem.

Může mi říct někdo......

9. července 2015 v 16:26 Zážitky a různé...
Dost z vás si jistě pamatuje na píseň Jitky Molavcové "Máme rádi zvířata,zvířata,protože jsou chlupatá mají hebkou srst"! Právě ten krásný chlupatý kožíšek co se nám tak líbí je pro naše zvířátka v horkých dnech spíš zátěží. Pejsci se ochlazují vyplazením jazyka no a o kočičkách je známo že si vždycky najdou to nejlepší místečko...
A co my,človíčkové?
Letošní červenec nám zatím dává pěkně zabrat - a jsme teprve na začátku! Nakonec,tady nic nového pod sluncem (jak vhodné přirovnání). Tělo si samo řekne co dělat a co ne - hodně pít,jíst hodně ovoce a zeleniny,žádná těžká jídla,málo alkoholu,lehké oblečení,nechodit ven v tom největším žáru,chránit hlavu před sluncem a pro ty šťastnější zapnout klimatizaci anebo odjet k moři...Zvláštní opatrnost si pak zaslouží staří občané a malé děti.
Za ta léta co tu jsem se prakticky nic nezměnilo,jen snad že k vysokým teplotám přibyla i větší vlhkost vzduchu a pak taky způsob informací ohledně počasí. Pokud někdo umí italsky a sledoval by italské televizní noviny a předpovědi počasí,musí si nutně myslet že Italoví jsou národem dementů, který očividně netouží po ničem jiném než houfně umírat na úpal. Už při prvních náznacích tepla se začne mluvit o tom,že nastane horké léto a televize,rádio,internet a tisk nás bombarduje výše zmíněnými radami jak tomu čelit. Rady,kterými se už léta řídí generace Italů jsou propagovány desítkami expertů,odborníků,novinářů,meteorologů několikrát denně. Zdá se,že bez jejich rad se Italové oblékají do zimních svetrů, klimatizaci si pletou s klimaktériem,dopřávají si vydatné obědy zalité lahvemi silného Chianti a pak berou své 90 leté prarodiče na dlouhé odpolední procházky po rozžhavených ulicích metropole a ještě přes ně přehodí houni.
Po prvním zářijovém deštíku se objeví novináři vyslýchající experty,zda je toto již konec léta. Pokud désť trvá déle, předpovídají se záplavy (ty pak bohužel opravdu přijdou,většinou jindy a jinde a kolikrát způsobené např.tím,že člověk stavěl tam kde neměl nebo nečistí kanály a stoky).
Tak nějak v prosinci se začne mluvit o tom,že asi bude zima. To byste nevěřili,co dokáže s Italama udělat poprašek sněhu. Nepřeháním,někdy jsou i opravdové sněhové kalamity,ale zřejmě není normální když napadne 5cm a jsou uzavřené školy,obchody a nezřídka i dálnice.Lidem se doporučuje nevycházet, teple se oblékat,sedět u kamen,jíst teplá jídla atd.-prostě opak toho co měli dělat v létě.Jdete-li ven,jste považována za nebezpečného dobrodruha. Obchody jsou pleněny při prvních náznacích zatažené oblohy,protože kdoví kdy zas přivezou zásoby,že.
Pravda je,že za uzavřenou dálnici (to se před pár lety opravdu stalo a Itálie byla v úseku Apennin rozdělená na dvě části několik hodin) mohli chytráci kteří vyjeli bez řetězů a - ono to na zmrzlém sněhu klouže!!- a zůstali trčet napříč vozovkou. Posléze se to řešilo tak,že se uzavírala preventivně,z čehož by měli velikou legraci zahraniční řidiči kamionů a autobusů kdyby neměli takový vztek že musí ve vozech 2 dny spát.
Teď musíme povinně vozit v autě řetězy od října až do 15.dubna - co kdyby. Vyzráli na to-řeklo by se. Brání tomu jen maličkost,totiž že polovina Italů je sebou stejně nevozí a druhá polovina je neumí nasadit.
Pokud se opravdu stane nějaká pohroma,vina je hlavně těch,co nás na to neupozornili. Ne sám svatý Petr,který by to zřejmě jako jediný dokázal předvídat,ale instituce. Naši vynalézaví starostové se tím pádem sichrují a volají svým poddaným domů s předzvěstí přírodních katastrof. Většinou se seknou jen o pár dní a kilometrů...
Teď ale máme horké léto a kdo by myslel na zimu,Italové žijí přítomností. Teď mají starost hlavně aby počasí vydrželo až pojedou na dovolenou. Veškeré problémy se odkládají na podzim,prego!!

Rajčata plněná tuňákem (Pomodori ripieni con tonno)

6. července 2015 v 7:00 Bezmasà jìdla
Že je teplo,nemusím nikomu připomínat,stačí se podívat na teplotní rekordy v téměř celé Evropě. Blahořečím italské kuchyni za její rychle uvařená jídla,ale i tak je každá minuta u sporáku nepříjemná.Pasta je uvařená za pár minut,ale samotná nestačí a pak to chce i změnu...Takže něco rychlého a raději studeného-jako třeba plněná rajčata s tuňákem?
INGREDIENCE po 4 osoby:
8-10 rajčat podle velikosti
250 gr tuňáka bez nálevu
2-3 plátky staršího chleba
2 natvrdo vařená vejce
100 gr majonézy
1 lžička plnotučné hořčice
1/2 lžicky nadrobno sekané čerstvé cibulky
2 lžíce nadrobno sekaných kaparů (nebo nakládaných okurek)
trochu vody s octem na namočení chleba
Rajčata rozpůlíme,vydlabeme, mírně osolíme a obrátíme na papírový ubrousek aby odkapaly. Mezitím uvaříme vejce natvrdo, pak je zchladíme ve studené vodě a nakonec oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Kapary používám v nálevu,pokud je máte naložené v soli,dobře propláchněte a nasekejte spolu s cibulkou nadrobno.Nemáte-li po ruce kapary,můžete nahradit okurkami ve stejném množství. Chleba dejte na chvíli namočit do vody se lžickou octa,pak vymačkejte a rozdrobte do mísy,kam přidáte i okapaného tuňáka spolu s ostatními ingrediencemi. Spojte majonézou a vmíchejte i hořčici. Naplňte touto směsí půlky rajčat a dejte vychladit.Podávejte s chlebem nebo bagetou.

Meruňkový koláč

3. července 2015 v 7:00 Moučníky
Recept na tento meruňkový koláč jsem našla na jednom italském blogu a zaujal mě hlavně přípravou náplně a trochu jiným způsobem úpravy.Těsto je klasické jako např. na mřížkový koláč a místo meruněk můžete použít i jiné ovoce.
INGREDIENCE:
250 gr hladké mouky
120 gr tuku nebo másla (dávám zhruba půl na půl)
80 gr cukru
1 vejce
špetka soli
1/2 prášku do pečiva
trochu strouhané citronové kůry
NÁPLŇ:
10-12 meruněk (nebo jiného sezonního ovoce)
asi 5 lžic cukru (dala jsem třtinový) - ale ochutnejte a řiďte se svou chutí a kyselosté ovoce
špetka skořice (pokud použijete jablka,dejte o něco víc)
1 lžíce másla
Prosátou mouku smíchejte s práškem do pečiva,špetkou soli,citronovou kůrou, rozsekejte do ní tuk a dobře promněte až vznikne drobenka.Pak teprve přidejte cukr a znovu dobře promíchejte. Nakonec vlejte rozkvedlané vejce a spojte v těsto. Dejte do lednice ztuhnout alespoň na hodinu.
Mezitím se připravte náplň- omyté ovoce rozkrájejte na kousky a dejte na pánev spolu s máslem a cukrem.Nechte povařit asi 10 minut (když je ovoce dost zralé stačí i o něco méně). Nechte prochladnout a přidejte špetku skořice.
Odpočinuté těsto rozdělte na 2 díly. První díl vyválíte na tenčí placku - vyvaluji mezi 2 papíry na pečeni a těsto pak dám rovnou se spodním papírem do formy a nechám trochu vyšší okraj- vložíte náplň a na ní druhou část těsta které se nevyvaluje ale trhá na menší kousky. Množství mi vystačilo na čtvercovou formu o straně 24 cm.
Pokud chcete opravdu mlsat,podávejte s kopečkem zmrzliny nebo se šlehačkou Usmívající se