VÍTEJTE NA MÝCH STRÁNKÁCH

Vítejte na mých stránkách www.nejenhackovani.blog.cz. Jak sám titul napovídá, bude v nich řeč o háčkovaní a jiných ručních pracích, recepty a ostatní ženské zábavy. Doufám, že se vám u mě bude líbit.
Pokud budete mít zájem o nějaké návody, jsem k dispozici na e-mailové adrese ruzena60@hotmail.com. Děkuji za návštěvu, Růžena

Koláč Campiglia (Schiaccia campigliese)

25. srpna 2015 v 16:32 |  Moučníky
Campiglia Marittima je starobylé toskánské městečko rozkládající se v kraji Maremma nedaleko pláží Thyrrenského moře. Jejím nejznámějším produktem je zcela jistě "schiaccia campigliese" , nízký koláč (schiacciato znamená nízký,stlačený) vyrobený z těsta podobného našemu lineckému a posypaný cukrem a piniovými oříšky. Jednoduchá záležitost i když trochu kalorická bomba - při jeho přípravě se totiž musí striktně používat sádlo,které se v italské kuchyni,zvláště v Toskánské,používá zřídkakdy. Ale v době kdy tento koláč vzniknul určitě neznali různě upravené a nízkokalorické tuky ani jiné moderní a (rádoby) zdraví neškodné vymoženosti. Když jsem se poprvé zeptala jedné paní která mi dala "zaručeně originální recept" jestli se dá sádlo nahradit alespoň zčásti tukem nebo máslem,upřímně toskánsky odpověděla že v tomhle receptu tedy určitě ne! Pak si dělejte co chcete ale nevydávejte to za "NAŠÍ" specialitu!!
Takhle to tady chodí - recepty jsou nedotknutelné.

INGREDIENCE:
300 gr hladké mouky
300 gr sádla
300 gr cukru - ubereme asi 3-4 lžíce na posypání
3 vejce
lžíce strouhané citronové nebo pomerančové kůry
50 gr piniových oříšků
Přece jen jsem trochu neuposlechla a dala o něco méně cukru i sádla. Nezdálo se mi,že by to bylo nějak na škodu. Italové kromě jiného i hodně sladí,jejich bábovky,dorty,marmelády atd.jsou na náš vkus většinou příliš sladké.
Do prosáté mouky rozsekáme sádlo, rozemneme a přidáme cukr, strouhanou kůru a nakonec mírně rozšlehaná vejce.Zpracujeme těsto které rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem. Trochu promačkáme prsty aby se utvořily malé důlky. Posypeme cukrem který jsme si dali stranou a piniovými oříšky. Pečeme při 170 stupních asi 25 minut.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Božena Božena | 25. srpna 2015 v 19:05 | Reagovat

Velmi zajímavý recept a asi i nenáročný na čas. Musim ale přiznat, že si nedovedu představit, jakou má koláč chuť. Určitě skvělou, ale nemám zkušenost s piniovými oříšky.

2 Beallara Beallara | Web | 25. srpna 2015 v 19:07 | Reagovat

Tak to paní, ví o čem mluví :-P , já bych se toho sádla držela, musí to být luxusní mlaskačka, svět je nespravedlivý, závidím každému, kdo se napere vším a může se převlékat za tyčí :-!

3 Alis Alis | Web | 26. srpna 2015 v 8:17 | Reagovat

Ahoj Růženko, je to pro mě úplně neznámý recept. V kombinaci s piniovými oříšky to bude určitě moc dobrý :-)  :-)  :-)

4 ruzena ruzena | E-mail | Web | 26. srpna 2015 v 10:41 | Reagovat

[1]:Příprava je velice rychlá a piniové oříšky jsou výborné, měkké, mají jemnou chuť a voní po borovicích. Když jsou ovšem čerstvé..Občas mi někdo píše že jsou hořké,tak to už jsou staré a nedobré.Viděla jsem tenhle recept i s ořechy nasekanými na kousky,paní by hubovala ale na druhou stranu kde sehnat v Česku piniové háje? :-)

5 ruzena ruzena | E-mail | Web | 26. srpna 2015 v 10:45 | Reagovat

[2]:Poprvé jsem to zkusila s tukem a opravdu to nebylo ono. Sádlo tomu dodá křehkost. Pro jednou bych to riskla :-)

6 ruzena ruzena | E-mail | Web | 26. srpna 2015 v 10:47 | Reagovat

[3]:Ahoj Ali,je to tak,piniové oříšky tomu dodají dobrou chuť. Pak se jich vždycky trochu odrolí spolu s cukrem a to je taky bašta, dojídat jen tak samotné :-D

7 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 26. srpna 2015 v 18:41 | Reagovat

Dávám za pravdu paní - sádlo přidávala maminka do koláčů, dala o to méně tuku - héry nebo másla. Jako důvod přidání sádla uvedla, že je pak těsto - kynuté jemnější.Přesvědčila jsem se, že je to pravda.Taky ubírám u receptů cukr, nevím zda piniové oříšky seženu, ale určitě nebude špatné nahradit našimi ořechy. Paní to ovšem Ruženko nepovíme :-D  :-)

8 Joina Joina | Web | 26. srpna 2015 v 19:53 | Reagovat

Už jsem o tomto koláči něco málo zaslechla. Ale ještě neochutnala. Tou kůrou to určitě může být moc  dobře provoněné :) Určitě by to stálo za vyzkoušení.

9 ruzena ruzena | E-mail | Web | 27. srpna 2015 v 14:08 | Reagovat

[7]: Ne,paní se o tom nedozví - bude to naše tajemství :-D Trochu sádla přidávám někdy i do křehkého těsta ,ale jen málo aby to nebylo cítít (Italové nejsou zvyklí a mají citlivý nos u chuťové buňky :-)  :-)Je pravda že těsto je pak křehčí.

10 ruzena ruzena | E-mail | Web | 27. srpna 2015 v 14:12 | Reagovat

[8]: Za vyzkoušení určitě stojí,už proto že je to rychlá záležitost :-) Já osobně dávám spíš pomerančovou kůru,ale třeba teď jsem pomeranč neměla a je to dobré i s citronovou. :-)

11 Iva Iva | E-mail | Web | 28. srpna 2015 v 23:58 | Reagovat

To je zajímavý recept. Moje babička (i mamka) dávala do těsta sádlo nebo máslo. Neuznávaly tuky. :-D  ;-)

12 ruzena ruzena | E-mail | Web | 29. srpna 2015 v 14:34 | Reagovat

[11]: Myslím že se k nim začneme vracet.Pořád propagovali rostlinné tuky,pak se zjistilo že většina je palmový olej.Teď je na pranýři,ale už tady máme reklamy na celou stránku že je zdraví neškodný - prý má skoro stejní složení jako máslo. A neříkali nám po celou dobu jaký je máslo jed??? :-? :-?

13 Alena T Alena T | Web | 10. září 2015 v 17:56 | Reagovat

Ahojky Růženko, tento recept mě zaujal, asi vyzkouším. ;-)vypadá to božsky :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama