VÍTEJTE NA MÝCH STRÁNKÁCH

Vítejte na mých stránkách www.nejenhackovani.blog.cz. Jak sám titul napovídá, bude v nich řeč o háčkovaní a jiných ručních pracích, recepty a ostatní ženské zábavy. Doufám, že se vám u mě bude líbit.
Pokud budete mít zájem o nějaké návody, jsem k dispozici na e-mailové adrese ruzena60@hotmail.com. Děkuji za návštěvu, Růžena

Košíčky s rikotou a ovocem (Cestini con ricotta e frutta)

16. srpna 2015 v 15:14 |  Cukrovi a drobné zákusky


Běhěm letošního horkého léta (naštěstí se zdá že africké tropy se už nevrátí) jsem troubu prakticky nezapla.Košíčky z lineckého těta jsem měla už upečené a uložené v mrazáku na "horší časy". Hodily se mi když přijela návštěva a mohla jsem nabídnout něco jiného než obvyklou zmrzlinu. Naplnila jsem je pouze krémem z rikoty a navrchu ozdobila ovocem - použila jsem broskve ale výborně by se hodilo např.lesní ovoce.
INGREDIENCE:
Linecké těsto:
210 gr hladké mouky
140 gr tuku nebo másla
70 gr cukru
1-2 žloutky
citronová kůra,vanilka, špetka soli
Náplň:
250 gr rikoty
1 vejce
2-3 lžíce cukru
trochu citr.kůry
ovoce na ozdobu
želatina (nemusí být)

Mouku prosijeme, přidáme špetku soli,citr.kůru,vanilku a rozdrobíme do ní dobře vychlazený tuk nebo máslo (dávám zhruba půl na půl).
Dobře promneme a teprve pak přidáme cukr a promícháme s rozkvedlanými žloutky. Rychle spojíme v těsto, zabalíme do potravinářské folie nebo mikrotenového sáčku a dáme asi na půl hodiny do lednice.
Mezitím si připravíme náplň :
Oddělíme žloutek od bílku. Žloutek utřeme s cukrem do pěny, postupně přidáme rikotu a vymícháme hladký krém. Z bílku ušleháme tuhý sníh a opatrně přidáme do krému.
Dáme do lednice a připravíme košíčky:
Formičky na košíčky nevymazávám,ale z těsta odeberu malé kousky,lehce omočím spodek v polohrubé nebo hrubé mouce a vmáčknu do formičky v tenké vrstvě. Upečou se za pár minut asi při 180 stupních. Prochladlé vyklopíme a když zchladnou úplně,plníme krémem. Navrch dáme ovoce podle chuti.
Můžeme připravit želatinu podle návodu na sáčku a povrch košíčků potřít, jinak stačí mírně pocukrovat.

 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Alis Alis | Web | 16. srpna 2015 v 16:28 | Reagovat

Ahoj Růženko, košíčky vypadají nádherně :) A určitě byly i moc dobré :-)  :-)

2 ruzena ruzena | E-mail | Web | 16. srpna 2015 v 21:10 | Reagovat

Jen se o nich zaprášilo :-)  :-)

3 ruzena ruzena | E-mail | Web | 16. srpna 2015 v 21:21 | Reagovat

PO nich zaprášilo

4 Miloslava Miloslava | 17. srpna 2015 v 8:21 | Reagovat

Růženko ty mě děláš chutě s košíčky,hned by Ti jeden na tácku chyběl.
Růženko,nevím jak kde,ale u nás švestky jsou,ale povidla jsou ještě od loni,tak nebudu dělat.Máš krásný záhlavíčko-vodičku co tady nám chyběla,ale zatím napršelo.Měj se fajn. :-D

5 Helena Helena | E-mail | Web | 17. srpna 2015 v 8:53 | Reagovat

Dobrý nápad Růženko, rikotu jsem ještě nepoužívala, asi je tuhší než tvaroh? :-)Určitě vyzkouším, rikotu si píšu na nákupní lístek. Kolik košíčků upečeš z jedné dávky, děkuji. :-)

6 ruzena ruzena | E-mail | Web | 17. srpna 2015 v 16:05 | Reagovat

[4]:Na povidla jsem se už informovala,prý budou. To mě kamarádka jen tak strašila :-)Tady už taky zapršelo,hlavně se ochladilo a je nám fajn! :-)

7 ruzena ruzena | E-mail | Web | 17. srpna 2015 v 16:11 | Reagovat

[5]:Z jedné  dávky vyjde tak 25-30 košíčků,to podle velikosti formiček - já mám různě veliké,tak v průměru 5-6 cm.Těsta dávám málo,trošku nabydou.Tvaroh já znala tvrdý a měkký,tak ricotta je jemnější a mokřejší než ten měkký - aspoň ta italská.Ale viděla jsem,že jí dělají všude a nevím jestli je to úplně to samé. :-)

8 Božena Božena | 17. srpna 2015 v 19:04 | Reagovat

Košíčky vypadaji a určitě i chutnají skvěle. Ukládám do oblíbených a pokusím se někdy upéct.
Brzy napíšu, jistě víš, proč mám zase zpoždění. Konečně dnes začalo pršet, tak snad bude víc času.

9 ruzena ruzena | E-mail | Web | 18. srpna 2015 v 14:28 | Reagovat

[8]:Je mi to jasné :-)  :-) Ale mejlík už přišel a sláva dešti! :-)

10 Iva Iva | E-mail | Web | 18. srpna 2015 v 21:45 | Reagovat

Růženko, košíčky vypadají móc jedle. ;-)  :-D Nejprve bych si dala zeleninku a potom ke kafíčku košíček. :-)  ;-)

11 ruzena ruzena | E-mail | Web | 19. srpna 2015 v 10:12 | Reagovat

Skvělá kombinace! Já bych si předtím ještě dala trochu nudliček :-) Už jsem na nich asi závislá! :-D

12 Beallara Beallara | Web | 23. srpna 2015 v 17:28 | Reagovat

Růženko, po dovolené si mohu dovolit malý dvůr a ooooobrovský bič :D  :D  :D  :D  :D

13 ruzena ruzena | E-mail | Web | 25. srpna 2015 v 14:23 | Reagovat

To znám.Je to tím že na nás číhá všude plno nástrah :-)  :-) :-)

14 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 25. srpna 2015 v 16:24 | Reagovat

Růženko zrovna dnes jsem vyzkoušela tvůj recept na meruňkový koláč. Namísto meruněk jsem použila jablíčka a výsledek vynikající pochoutka. Dokonce jsem vyzkoušela kombinaci s vanilkovou zmrzlinou. Báječné až na útok kil :-), však se toho nemusí sníst moc, jen si tak pochutnat.Doufám, že se nebudeš zlobit, uvedla jsem adresu tvého blogu na mém a taky recept. Přeji pohodové dny, chystám se vyzkoušet grilovanou zeleninu. Máš zkušenost s máslovou cuketou? Nedávno jsem ji objevila v obchodě, dušená chutnala skvěle. :-)Košíčky by mě také chutnaly, kdo ví, třeba vyzkouším. :-)

15 ruzena ruzena | E-mail | Web | 25. srpna 2015 v 16:44 | Reagovat

[14]:Maruško vůbec se nezlobím,naopak!! Jsem ráda když podle mých receptů někdo vaří a chutná jim. Na ten koláč se dá použít různé ovoce-mám taky ráda cokoliv s jablky :-) Ty cuketky nevím,tady jsou trochu jiné druhy než co vidím v Čechách.Ale chuťově se myslím moc neliší,dušená cuketa je výborná,já dám trochu propasírovaného  česneku,petržel,nechat jen krátce zpěnit a pak cuketu na kousky a nakonec trochu rajčat - nejlépe čerstvých,taky na kousky.Nakonec se tady přidává trochu strouhanky smíchané s parmezánem na zahuštění.. :-)Jinak s cuketou se dá dělat všechno,i bábovka :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama