VÍTEJTE NA MÝCH STRÁNKÁCH

Vítejte na mých stránkách www.nejenhackovani.blog.cz. Jak sám titul napovídá, bude v nich řeč o háčkovaní a jiných ručních pracích, recepty a ostatní ženské zábavy. Doufám, že se vám u mě bude líbit.
Pokud budete mít zájem o nějaké návody, jsem k dispozici na e-mailové adrese ruzena60@hotmail.com. Děkuji za návštěvu, Růžena

Hamburger (po italsku)

10. září 2015 v 7:00 |  Maso a drůbež
S italským hamburgrem - nebo lépe řečeno "amburger" - Italové nevyslovují "h"-jsem se setkala hned po mém příchodu sem, v době kdy v Česku jsme jej znali jen z amerických filmů - těch povolených,samozřejmě. Pokud by se jej ale někdo dožadoval v restauraci,byl by zřejmě považován za nebezpečného provokatéra který propaguje zápaďácky styl života.
Upřímně řečeno,nemyslím si že bychom o něco přišli.
"Amburger" o kterém mluvím já nebyl ten z MacDonaldu,které se tu rozšířili až mnohem později,ale dělal se doma. Ale žádné kečupy,majonézy,hořčice a podobné - pouze kvalitní mleté hovězí maso stlačené do kulaté formy specielním strojkem u řezníka. Pak jen mírně osolit,max.opepřit, poprášit moukou nebo strouhankou a šup s ním na pánev. K tomu salát a krajíc chleba a hotovo.
K americkému způsobu přípravy měli Italové dlouho výhrady. Kdoví jaké tam dávají maso,k tomu smažené hranolky - kdoví na jakém tuku!!- všechny ty pochutiny - kdoví z čeho!!- a celkově měl hamburger fámu jedovaté poživatiny nad kterým Italové ohrnovali nos a řikali "Ať si to jedí v Americe!" Ve velkých městech nebo u dálnic už MacDonaldy byli ale spíš pro turisty. Vedle hamburgerů se prodávala i italská jídla jako těstoviny nebo míchané saláty.Za posledních let se moda rozšířila daleko víc, hlavně mezi mládeží a taky díky reklamnímu bombardování. Všude ale zdůrazňují jak se používá pouze kvalitní italské maso,olej,zelenina...atd. Vše kontrolováno jak se má - a jak doufáme. Buďte si ale jistí že v momentě kdy v nějakém místě objeví něco co tam být nemá,mají v tom podniku vystaráno..Není snad náročnějšího klienta než je Ital,zvlášť co se jídla týče.
Jelikož samotné maso se mi zdálo trochu fádní,začala jsem do něj přidávat kromě soli a pepře i strouhaný parmezán.
Maso je šťavnatější a chutnější,i když pak nedávám už nic jiného, jen trochu smažené cibulky pro toho, kdo jí má rád.Jako přílohu můžete dát oblíbené hranolky - místo smažení je lze udělat dietněji v troubě,pouze pokapané olejem - anebo salát. Já jsem zvolila míchaný salát se semínky.***********************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE pro 4 osoby:
400 - 450 gr kvalitního mletého hovězího masa
4 lžíce parmezánu
sůl, pepř
trochu strouhanky
1 cibule krájená na jemné plátky
olej
hlávkový salát, rajčata, okurky nebo jiná vhodná zelenina podle chuti
směs semínek - slunečnice, sezam atd.
************************************************************************************************************************************************
Maso jemně umeleme a smícháme se solí, pepřem a strouhaným parmezánem. Dobře promícháme a utvoříme kulaté placky.Mírně obalíme ve strouhance a rychle opečeme na oleji z obou stran. Zvlášť opečeme cibuli rozebranou na kroužky. Připravíme salát a vmícháme semínka. Ochutíme zálivkou a promícháme. Na talíři ozdobíme hamburgery kroužky cibule.



 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Alis Alis | Web | 10. září 2015 v 13:56 | Reagovat

Ahoj Růženko, "hambáče", myslím tím ty z fast foodů, moc nemusím. Ale tyhle domácí bych si klidně dala :-)  :-)  :-)

2 Beallara Beallara | Web | 11. září 2015 v 6:35 | Reagovat

Tak tuto variantu si dovedu představit, jinou bohužel né, nějak jsem tomu nepřišla na chuť, ale neodsuzuji, když někomu chutná,ať si zavdá :-P

3 Božena Božena | 11. září 2015 v 9:53 | Reagovat

"Hambace" jsou opravdu nejchutnejsi upravene, jak pises. Kdysi davno jsem si ho dala pri koupani na přehradě. To u nas jeste nebylo tolik různého kořeni v obchodech. Byl velice dobry a chut a vůně masa převažovala. Nedávno jsem ho ochutnala  u Meka a mel tolik přísad, ze chut masa byla pryc a byl utopeny v majonéze. V jednoduchosti je nejen krasa, ale i chutě.

4 ruzena ruzena | E-mail | Web | 11. září 2015 v 13:27 | Reagovat

[1]:Výraz "hambáč" jsem neznala - člověk se počád učí :-) Normálně jim taky neholduju, vadí mi už ta "vůně" co se line z obchodu.. :-)

5 ruzena ruzena | E-mail | Web | 11. září 2015 v 13:39 | Reagovat

[4]: "Pořád" učí - i psát :-D

6 ruzena ruzena | E-mail | Web | 11. září 2015 v 13:42 | Reagovat

[2]:Jak se říká proti gustu žádný dišputát - nebo tak nějak. Ty kupované taky nemusím a tady dost dlouho trvalo než se uchytili - díky reklamě a u mládeže a turistů, jinak jsou brány s určitou rezervou.. :-)

7 ruzena ruzena | E-mail | Web | 11. září 2015 v 13:45 | Reagovat

[3]:Teď jsi přesně vystihla zásady italské kuchyně :-) Hlavním zákonem je, že musí být cítit základní surovina - vše ostatní má sloužit jen k jejímu zvýraznění. Zírám na množství koření a dresinků v českých obchodech - tady pod názvem koření rozumí se bylinky... :-)

8 Janinka Janinka | E-mail | Web | 14. září 2015 v 16:26 | Reagovat

Hambáče miluju já i celá rodina, doma si je připravujeme na grilu i v zimě, ale jen tak by mi bylo asi škoda ho jíst. Není nad to narvat ho do housky a zalít ho kečupem! :-D

9 ruzena ruzena | E-mail | Web | 14. září 2015 v 21:53 | Reagovat

To máte spíš kečup s masem! :-D Většinou si každý myslí že v Itálii se dává kečup na všechno,ale opak je pravdou - kromě mekáče apod.ho skoro nikde nepoužívají. ;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama