VÍTEJTE NA MÝCH STRÁNKÁCH

Vítejte na mých stránkách www.nejenhackovani.blog.cz. Jak sám titul napovídá, bude v nich řeč o háčkovaní a jiných ručních pracích, recepty a ostatní ženské zábavy. Doufám, že se vám u mě bude líbit.
Pokud budete mít zájem o nějaké návody, jsem k dispozici na e-mailové adrese ruzena60@hotmail.com. Děkuji za návštěvu, Růžena

Koláč s rikotou a pomerančem (Crostata con ricotta e fette di arancia )

18. listopadu 2015 v 14:31 |  Moučníky

Dnes si zamlsáme. Koláč s rikotou a tepelně upraveným pomerančem je směs chutí kdy se křehké linecké těsto snoubí s jemnou sladkou rikotou a šťavnatým pomerančem s lehkou karamelovou příchutí...Ale jako vždy bych vám nic složitého nepředkládala takže stačí pár ingrediencí a můžeme se pustit do práce!
INGREDIENCE:
Křehké těsto:
210 gr hladké mouky
140 gr tuku, margarinu nebo másla ( osobně dávám tak půl na půl)
70 gr cukru
1 žloutek
citronová kůra a trochu šťávy
vanilka
Náplň:
350 gr rikoty /italský měkký sýr podobný tvarohu - lze zaměnit/
80 gr sýu Philadelphia / 1 malé balení -lze nahradit podobným typem sýru nebo mascarpone /
3 - 4 lžíce cukru / dávám od oka tak aby to bylo sladké dle vašeho gusta/
1 vejce
Na ozdobu:
2 pomeranče
3 - 4 lžíce třtinového cukru

Nejdřive připravíme těsto - do mísy nasypeme mouku, rozsekáme do ní studený tuk a rychle promneme až se vytvoří drobky. Teprve pak přidáme cukr a opět promneme - musíme pracovat rychle aby se těsto nezahřálo. Potom přidáme rozkvedlaný žloutek a spojíme v těsto které moc nezpracováváme a uložíme do lednice aspoň na půl hodiny.
Mezitím uděláme náplň. Oddělíme žloutek od bílku. Žloutek našleháme s cukrem a postupně přidáváme rikotu nebo tvaroh a měkký sýr nebo mascarpone - tento přídavek slouží k tomu, aby po upečení nebyla náplň suchá.
Z bílku ušleháme tuhý sníh a opatrně vmícháme do směsi.
Těsto rozválíme, nejlépe už na pečícím papíře a vyložíme jím formu. Teď máte 2 možnosti - buď těsto předpéct - asi 5-7 minut, pak vyndat z trouby a když mírně vychladne plníme. Nebo dáme náplň na syrové těsto a hned s ním do trouby. Já osobně všechny koláče kam se dává mokřejší náplň raději předpékám ale záleží na zvyku..
Zatímco se koláč peče ( asi 25 minut při 170 stupních - ale opět záleží na vaší troubě ) připravíme
ozdobu :
Pomeranče dobře omyjeme - nejlépe spařit horkou vodou i 2x. Pak i s kůrou nakrájíme jeden pomeranč ostrým nožem na velmi tenké plátky.Na pánev dáme třtinový cukr s plátky pomeranče a povaříme až pomeranč změkne a vytvoří se pomerančový sirup. K tomu poslouží eventuálně druhý pomeranč, protože když se vám stane jako mě že nakrájený pomeranč měl málo šťávy vymačkáte ten druhý a přidáte na pánev.Důležité je, aby byl sirup hustý a nestékal pak po koláči.
Když je vše hotové, necháte vychladnout a pak zdobíte koláč plátky nebo kousky pomeranče a pokapete sirupem. Pokud máte nějaký pomeračový likér, můžete pár kapek přidat.
Plátky můžete také nakrájet ještě na čtvrtky - můj případ, nebo pokud se vám nechce jíst kůru, oloupat a pak krájet ( v tom případě ale musí být nůž opravdu VELMI ostrý) nebo pak okrájíte plátky ( v tom případě musíte mít větší trpělivost :-))

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Janinka Janinka | E-mail | Web | 18. listopadu 2015 v 16:42 | Reagovat

Páni, jako vždycky to vypadá naprosto úžasně! Zrovna jsem si na tebe vzpomněla, protože jsme s klukama pekli Kamilky a povedly se, díky! :-)

2 Alis Alis | Web | 18. listopadu 2015 v 18:06 | Reagovat

Ahoj Růženko,  koláč vypadá naprosto nádherně :-)  :-)

3 Růžena Růžena | E-mail | Web | 18. listopadu 2015 v 19:04 | Reagovat

[1]:Tak to mě opravdu těší, jsem ráda když podle mě někdo uvaří a je to k jídlu :-D

4 Růžena Růžena | 18. listopadu 2015 v 19:05 | Reagovat

[2]:Díky Ali, já tvarohu apod. zas tak úplně nefandím, ale s pomerančem to bylo opravdu dobré. Moc zdravím ! :-)

5 Božena Božena | 19. listopadu 2015 v 15:03 | Reagovat

Díky za další dobrůtku. Jsi neomezená studnice receptů. Měj se.

6 ruzena ruzena | E-mail | Web | 19. listopadu 2015 v 18:58 | Reagovat

[5]:Díky! Dělám co můžu.. :-) Tady se prostě rádo vaří a rádo jí :-D

7 Helena Helena | E-mail | Web | 19. listopadu 2015 v 21:01 | Reagovat

Tohle jsem ještě nejedla Růženko. :-D  :-)I když marmeládu z pomerančů mám ráda. :-P

8 ruzena ruzena | E-mail | Web | 20. listopadu 2015 v 21:25 | Reagovat

[7]:Marmeládu z pomerančů mám taky ráda :-) Myslím že by se pomeranče daly nahradit právě vrstvou marmelády ;-)

9 Monica Hell Monica Hell | E-mail | Web | 25. listopadu 2015 v 16:35 | Reagovat

Mám ráda koláče s cizíma názvama :-) Působí "luxusněji" :-P

10 ruzena ruzena | E-mail | Web | 25. listopadu 2015 v 20:24 | Reagovat

[9]: Je pravda že teď se často vyskytují cizí nebo lépe řečeno originální názvy. Ale hlavní je aby chutnaly! :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama