VÍTEJTE NA MÝCH STRÁNKÁCH

Vítejte na mých stránkách www.nejenhackovani.blog.cz. Jak sám titul napovídá, bude v nich řeč o háčkovaní a jiných ručních pracích, recepty a ostatní ženské zábavy. Doufám, že se vám u mě bude líbit.
Pokud budete mít zájem o nějaké návody, jsem k dispozici na e-mailové adrese ruzena60@hotmail.com. Děkuji za návštěvu, Růžena

Masarykovo cukroví

15. prosince 2015 v 23:10 |  Cukrovi a drobné zákusky
Vím, že už máte určitě upečeno. Ale jestli se vám stává jako mě (většinou zbytečně) že se si myslíte že vám nebude stačit, upečte si Masarykovo cukroví - je rychle hotové, nepotřebuje už žádné další zdobení a ani rozležet.
Vyzkoušela jsem před 2 dny a na zkoušku ochutnala a je opravdu krásně křehké.
Bylo to prý oblíbené cukroví presidenta Masaryka - odtud jeho název.
***************************************************************
INGREDIENCE:
300 gr hladké mouky
200 gr másla nebo tuku (dávám zhruba půl na půl)
100 gr cukru
170 gr celých lískových oříšků
1 žloutek
1 lžíce kakaa
rum - není nutný
**************************************************************
Celé lískové oříšky (oloupané) dáme na 2 hodiny namočit do vody, do které můžeme přidat i rum. Nejsem troškař a namočila jsem rovnou do rumu :-) Namočením oříšky změknou,zdá se mi že rumem získaly i lepší chuť, ale záleží na vás.
Do mouky rozsekáme máslo nebo tuk, rozdrobíme, přidáme cukr, kakao a žloutek a vypracujeme těsto. Oříšky scedíme, osušíme a vpracujeme do těsta. Uděláme 4 válečky o průměru 3-4 cm a zabalíme do folie a dáme do lednice 24 hodin odpočinout. Před použitím jsem dala ještě asi na 10 minut do mrazáku aby se lépe krájelo.
Ostrým nožem nakrájíme na kolečka přibližně půlcentimetrová a klademe na plech vyložený papírem na pečení.
Pečeme 10-12 minut při zhruba 170 stupních - ale jako vždy záleží na vaší troubě.
Upečená vychladlá kolečka můžete i pocukrovat ale myslím že to není nutné, jsou dobrá i tak.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Janinka Janinka | E-mail | Web | 16. prosince 2015 v 9:48 | Reagovat

Tohle cukroví miluji, recept mám podobný, jen nedávám kakao a cukroví je krásně bílé a balené v moučkovém cukru, jako rohlíčky :-).

2 ruzena ruzena | E-mail | Web | 16. prosince 2015 v 12:45 | Reagovat

[1]: Já už ho taky miluju :-) a určitě nedělám naposled. Našla jsem recept s kakaem ale příště zkusím bez, nebo raději oba druhy :-D

3 Božena Božena | 16. prosince 2015 v 20:09 | Reagovat

Cukroví vypadá zajímavě a určitě chutná skvěle, aby ne, oříšky jsou výborné. Letos už to nestihnu, ale uložím do zásoby pro léta příští.

4 Iva Iva | Web | 16. prosince 2015 v 23:20 | Reagovat

Růženko, moje sestra dělala toto cukroví minulé Vánoce. Do těsta také nedávala kakao. Je dobré a já jsem si na něj letos nevzpomněla. Cukroví mám napečeno 15 druhů a víc už nepeču. :-D  ;-)
Přeji ti pohodové adventní dny. :-D  ;-)

5 ruzena ruzena | E-mail | Web | 17. prosince 2015 v 15:48 | Reagovat

[3]:Je to opravdu hodně oříškové :-) Prý se dají dělat i s ořechy ale to jsem nezkusila. Každopádně je to vděčné cukroví ;-)

6 ruzena ruzena | E-mail | Web | 17. prosince 2015 v 15:51 | Reagovat

[4]: 15 druhů je opravdu dost! :-) Já si každý rok říkám jak upeču jen pár druhů ale pak chci vyzkoušet ještě to a ono..a mám jich už taky 10 :-D Ještě nějaké nepečené a pak už opravdu končím! :-)

7 Iva Iva | Web | 23. prosince 2015 v 19:10 | Reagovat

Růženko, přeji tobě i tvým blízkým krásné a šťastné Vánoce. Do nového roku pohodu, klid a hlavně zdraví. :-D  :-)

8 ruzena ruzena | E-mail | Web | 23. prosince 2015 v 21:47 | Reagovat

[7]: Ivo, moc děkuji, taky přeji vše nejlepší, hlavně zdravíčko a rodinnou pohodu  :-)

9 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 24. prosince 2015 v 23:16 | Reagovat

Kdybych bývala věděla, upekla bych, ale bez kakaa.Tmavé těsto nerada peču, většinou přismahne. Namočit oříšky do rumu - výborný nápad. :-)

10 ruzena ruzena | E-mail | Web | 26. prosince 2015 v 9:56 | Reagovat

Kakaové pečivo taky nerada peču z toho samého důvodu. Když "musím" dávám k němu na plech pár "vzorků" ze světlého. Tady bylo málo kakaa ale vidím z komentářů že se dělá i bez tak příště vyzkouším. Je opravdu moc dobré a křehké :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama